Otthon 2021. július 30.

A legjobb társasjátékok 2021-ben

Balázs Otthon 2021. július 30.
Ugyan a sok kütyü meg háztartási cucc, meg okosdolgok tengerében a társasjátékok némileg mostoha szerepre jutottak nálunk, most villámgyorsan pótoljuk a lemaradást.

(Frissítve!) Társasjátékozni menő dolog, egyrészt azért, mert kiváló közösségi élmény, ráadásul olyan sokféle van belőlük, hogy nem kell feltétlenül a hajdanában barátságokat tönkre tevő Rizikó játék feszültséggel terhelt atmoszférájára asszociálni. Léteznek olyanok például, ahol a lényeg nem a másik lenyomása, hanem a közös győzelem kivívása. Másrészt pedig azért, mert hatalmasat változott a világ a Gazdálkodj okosan megmosolyogtató gyermetegsége óta. Ma már egy jó társasjáték akár napokra is képes lekötni egy baráti társaságot az unalom leghalványabb esélye nélkül.

Nézzük is meg, hogy melyek azok a játékok, amikkel a legjobb csapatni manapság és persze mondani se kell, de továbbra sem késő beszerezni őket.

Pandemic Legacy Season 0

Egyik hasonló listából sem hiányozhat a Pandemic, amely a műfaj igazi klasszikusa, nem csoda, hogy számtalan kiegészítő és új verzió készült már hozzá. A tét nem kisebb, mint megmenteni az egész emberiséget egy járványelhárító csapattal.

Játék közben az egész világot be kell járnunk, hogy megtaláljuk a négy vírus ellenszereit, kihasználva saját karakterünk és a többiek képességeit.

Miért szeretjük?

Létezik a játéknak egy új, egymásra épülő, sorozatszerűen működő verziója is, a Legacy, amelyben a következő menet mindig az előző parti eredményétől függ. A 0. évad a vírus elleni küzdelmet egy izgalmas hidegháborús köntösbe burkolja és a CIA tudósaiként kell felvennünk a harcot egy elszabadult szovjet vírus ellen. Nagyon nehéz erről spoilerezés nélkül beszélni, ugyanis a játék minden alkalommal képes meglepni minket a ravaszul csavart történetszálával és nagyon sok esetben egy korábbi, az adott körülmények között a legjobbnak tűnő döntésünk pusztító következményeivel leszünk kénytelenek felvenni a harcot.

A Pandemic köré tehát már egy egész társasjáték-univerzum épült, így garantáltan nem fogjuk megunni. További előnye még, hogy jelentősen befolyásolható a játék nehézsége, így gyerekek számára is élvezetes lehet, és ketten is tökéletesen játszható.

Kinek ajánljuk?

Pároknak, de nagyobb társaságoknak is, gyerekeknek szintén.

Pandemic Legacy Season 0 társasjáték, angol nyelvű

Játékosok száma: 2-4; Ára: Kb. 23 490 Ft

Hirdetés

Eldritch Horror 

Az Arkham Horror lovecraftiánus társasjátékának egy sallangmentes, egyszerűbb verziója.

Miért szeretjük?

Leginkább azért, mert az időközben elüzletiesedett és ennek folyományképpen túldíszített, agyonbonyolított Arkham Horror pozitív vonásait megőrizve egy remek, izgalmas, teljesen kezdők számára is élvezhető játékot jelent. A leglényegesebb különbség a sok kétségtelen hasonlóság mellett, hogy az anyajáték egyetlen városban, Arkhamben játszódott, addig az Eldritch Horror játszótere az egész világ. A feladat megint csak ismerős, a nyomozóinkkal meg kell akadályoznunk a nem evilági lények és förtelmes isteneik földi megjelenését.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akiknek nem okoz túl nagy törést az életükben, ha alulmaradnak egy roppant izgalmas, feszültségekkel teli, de azért mégis kooperatív játékban.

Eldritch Horror társasjáték

Játékosok száma: 1-8; Ára: 17 990 Ft-tól

Hirdetés

Jaws

Ki ne emlékezne Steven Spielberg mesterművére, A cápára? Ezzel az izgalmas társasjátékkal mi is részesei lehetünk minden idők egyik meghatározó horrorfilmjének.

Miért szeretjük?

Mert egy igen izgalmas kalandban vehetünk részt, melynek során az egyik játékos a félelmetes gyilkos, a fehér cápa szerepében terrorizálja Amity-szigetét, míg a többiek pedig megpróbálják levadászni. A játék két helyszínen zajlik, az egyik maga Amity-szigete és környező vizei, ahol a rettegett cápa les áldozataira, itt a többi játékosnak az a dolga, hogy a támadások alapján beazonosítsa a ragadozó tartózkodási helyét. A másik helyszín pedig a cápavadászok hajója az Orca, ahol meg kell vívniuk kegyetlen ellenfelükkel.

Kiknek ajánljuk?

A horror és különösen A cápa kedvelőinek.

Jaws angol nyelvű társasjáték

Játékosok száma: 2-4; Ára: 11 990 Ft

Hirdetés

Root

Miért szeretjük?

A Root egy összetettebb stratégiai játék és egyben egy izgalmas mese is. A macskák klánját vezető gonosz Cat márki uralma alá hajtja az erdőt, a játékosoknak pedig választaniuk kell, hogy az elnyomó macskák oldalán lépnek-e be a konfliktusba, esetleg a Fészeklakóknak nevezett madarak oldalán harcolnak az elveszett hatalom visszaszerzése érdekében, vagy netalántán a titokzatos ellenállás, vagy a még misztikusabb vándorok csapatát erősítik. Minden frakció egyedi célokkal rendelkezik a játék narratíváját pedig a résztvevők alakítják, ami nagyban kedvez az izgalmakkal teli újrajátszhatóságnak.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akik szeretik a bonyolultabb stratégiai játékokat.

Root angol nyelvű társasjáték

Játékosok száma: 2-4; Ára: 16 190 Ft-tól

Hirdetés

Back to the Future, Dice through time

Miért szeretjük?

Mert ebben a játékban újrajátszhatjuk a klasszikus filmtrilógia emlékezetesebb eseményeit és mindezt egy viszonylag pörgős játékmenet keretében tehetjük meg, hiszen egy játék ritkán tart tovább egy óránál. A sztori azzal indul, hogy régi haverunk, Biff Tannen lenyúlja a DeLoreant és elmegy egy kicsit időutazni, amivel természetesen összekuszálja az eseményeket és a játékosoknak kell rendet tenniük a káoszban, mielőtt megsemmisülne az univerzum. Egyetlen dologra kell odafigyelni, soha, semmilyen körülmények között nem szabad összefutnunk a múlt, vagy a jövőbeli saját magunkkal, ami egy időutazós játék esetében igen izgalmas kihívásokat tartogat számunkra.

Kinek ajánljuk?

Elsősorban fiataloknak, valamint a Vissza a jövőbe filmek kortalan rajongóinak.

Back to The Future dice through time angol nyelvű társasjáték

Játékosok száma: 2-4; Ára: Kb. 18 000 Ft.

Hirdetés

Keresés az oldalon