Nem fogod kitalálni, mi a legjobb reggeli a hosszú élet kutatója szerint
A hétköznapok során elfogyasztott ételek minősége rövid és hosszú távon egyaránt befolyásolja az egészségünket, ezért nagyon fontos odafigyelnünk a táplálkozásunkra. Ezt vallja Dan Buettner amerikai író, aki a kék zónákkal kapcsolatos ismeretterjesztő munkássága által vált világhírűvé.

Buettner, aki a kék zónák tanulmányozásának köszönhetően a hosszú élet egyik legkiemelkedőbb szakértőjévé vált, egyik legfrissebb Instagram-bejegyzésében a táplálkozás fontosságát hangsúlyozta.
„A leghosszabb életű emberek reggelije nem tartalmaz cukros gabonapelyheket és zsíros szalonnát. Egyszerű, természetes és rostokban gazdag” – idézi a videót az El Confidencial.
A hosszú élettartamot elősegítő reggelik egészen másmilyenek, mint gondolnád
A szakértő az Egyesült Államokban fogyasztott átlag reggelit hasonlította össze a kék zónák lakóinak reggelijével.
„Hadd osszam meg veled a reggeli legfontosabb titkát, ha 100 évig akarsz élni. Itt, az Egyesült Államokban, amikor reggelire gondolunk, általában tojás vagy szalonna jut eszünkbe, de ezek sok telített zsírt tartalmaznak, vagy gabonapelyhek, de azok sok cukrot tartalmaznak (…)” – magyarázta.
Az olyan helyeken, mint a kék zónák, ahol az emberek valóban megélik a 100 évet, sós reggelivel kezdik a napot. Babot és rizst esznek. Egyes területeken avokádós kenyeret vagy minestrone levest esznek
– fejtette ki Buettner. Vagyis gyakran olyan ételeket fogyasztanak reggelire, amelyeket Európában inkább ebédként ismerünk.
A 65 éves amerikai médiaszemélyiség hozzátette, hogy különös figyelmet kell fordítani a rostokra, amelyek elengedhetetlenek az emésztés és az anyagcsere megfelelő működéséhez. A rostok teljes értékű energiaforrások, amelyek stabilizálják a vércukorszintet, csökkentik a koleszterinszintet, és teltségérzetet keltenek, így segítik, hogy ellenálljunk a nassolási vágynak két étkezés között.

