Konyha 2021. szeptember 14.

A legjobb konyhai aprítógépek 15 ezer forint alatt

Fatima Konyha 2021. szeptember 14.
Az aprító valószínűleg az egyik leghasznosabb konyhai kisgép, hiszen sok időt, energiát megspórolunk vele, és az ujjainkat is biztonságban tudhatjuk a késtől. De mit kap az, aki nem tud sok tízezer forintot szánni rá? Mutatjuk!

A konyhai aprítógépek pillanatok alatt feldarabolják a hagymát és más zöldségeket, gyümölcsöket, így sok időt és energiát megspórolhatunk a főzésnél. Az erősebb darabok még a keményebb dolgokat, mondjuk a magvakat vagy a jeget is viszik. Érdemes körvonalazni, hogy ez utóbbi funkció mennyire fontos szempont, ugyanis zöldségek és gyümölcsök aprítására elég már egy a 100 wattos darab, ami ímmel-ámmal a jeget is viszi, ha viszont jégtörésre is használnád a mindennapokban, akkor érdemes 300 wattos, kimondottan jégtörésre is alkalmas modellt választani.

A teljesítmény után a méretre is ki kell térni, ami változatos: a hagyma aprításához megfelelő egy 500 milliliteres edény, egy saláta elkészítéséhez azonban nagyobb tartályúra lehet szükség. Egyes modellek praktikus keverőt is tartalmaznak, amely lehetővé teszi a tejszínhab vagy a tojásfehérje felverését. Fontos a kések anyaga és száma is: a jó minőségű acél kés tesz jó szolgálatot, és minél több kése van a gépnek, annál hatékonyabb (általában 2-4 késes gépekkel találkozhatsz). 

Illusztráció: Getty Images

A tisztítás sem utolsó szempont: ha nem szeretnél sokat bajlódni vele, akkor olyan gép után kell nézned, ami mosogatógépben mosható. Az extrákról: egyes gépek több sebességfokozattal rendelkeznek, esetleg TURBO gombbal az extra gyors vágáshoz. Hasznos, ha csúszásgátló talpa van, ám bizonyos esetben az is előnyös, ha nem konnektorhoz csatlakoztatható, hanem mondjuk USB-vel tölthető. Ilyen és ehhez hasonló praktikus tulajdonságok alapján – és mindenekelőtt 15 ezer forintos büdzsét célozva – gyűjtöttünk össze szuper aprítókat.

 

 

Nyomós kézi aprító

Noha korántsem a lista legolcsóbb tagja, mégis belépő szintnek számít a Slap and Chop, ami abban tér el a többitől, hogy kézi aprító – tehát nem kell áram az üzemeléséhez, tölteni sem szükséges. Mindössze annyi a teendő vele, hogy beteszed alá az aprítani kívánt zöldségeket, gyümölcsöket, magvakat, majd lenyomod a kart. Anyaga műanyag, a kések pedig rozsdamentes acélból készültek. Szétszedhető, könnyen tisztítható, mosogatógépben is mosható. 

Miért szeretjük?

Mert teljes kontrollt gyakorolhatunk felette: mivel nekünk kell lenyomni, így akkorára apríthatjuk a hozzávalókat, amekkorára szeretnénk.

Hátrányok:

Mivel kézi meghajtású, így időigényesebb vele aprítani, mint a többi géppel, ráadásul az áráért már egy elektromos aprítót is vehetünk.

USB-vel tölthető 

A túrázók, kirándulók, kempingezők álma az USB-vel tölthető, teljesen automata, hordozható aprítógép, ami ugyancsak alkalmas zöldségek, gyümölcsök aprítására, keverésére a rozsdamentes acél késeivel. Csupán egy gomb van rajta, így rendkívül egyszerű használni. Könnyű elmosni, tisztítani a darabokra szedhető alkatrészeket, és méretéből kifolyólag bármikor nálunk lehet. 

Miért szeretjük?

Mert kompakt és apró, segítségével túrázás, kempingezés alatt is pillanatok alatt összedobható a friss saláta.

Hátrányok:

A teljesítménye 22 wattos, a kapacitás pedig 150 milliliter, így csodát nem kell tőle várni, de utazáshoz kiváló.

Húzós kézi aprító

A fenti kettő ötvözésének is betudható a Delimano Express kézi aprító, ami áram vagy elemek nélkül működik, ideális kis konyhákhoz, kempingezéshez. Az alapanyagokat a tartályba kell tenni, majd a zsinór meghúzásával működésbe hozni az éles, rozsdamentes acélból készült pengéket. A húzómechanizmust kifejezetten úgy tervezték, hogy a különféle műveletek már néhány kézmozdulattal könnyen elvégezhetőek legyenek. A húzások számától és a kiegészítőktől függően használhatod aprításra, darálásra, passzírozásra (az aprítófejjel) vagy kézi keverésre (a keverőfejjel). A 350 milliliteres tál elég nagy ahhoz, hogy megkönnyítsd az étel előkészítését, viszont még pont akkora, hogy könnyű legyen szállítani és tárolni.

Miért szeretjük?

A fent említetteken túl még azért, mert a tál alján körbefutó, csúszásgátló gumibetét 100%-os stabilitást biztosít keverés vagy aprítás közben.

Hátrányok:

Noha ez nem hátrány, viszont tény, hogy nem kerül ennél sokkal többe az XXL verziója, ami már 900 milliliteres, amiből 500 milliliter a hasznos űrtartalom – így egyszerre akár fél kg hozzávalót tudsz előkészíteni ebben az aprítóban.

Egy gép, 3 tartozék

Noha kicsi, nagyon erős a Delimano Joy Pro kézi aprítógépe, ami egy pillanat alatt a maximumon pörög: 200 wattos motorja és a rozsdamentes acélból készült pengék gyorsan összezúzzák a gyümölcsöket, zöldségeket, fűszernövényeket, magvakat, de még a keményebb alapanyagokat is. Egyszerűen, egyetlen gombbal működtethető, ráadásul 3 funkciót lát el 2 különböző késsel. Választhatod 2 szárnyú, S alakú rozsdamentes acél kést, a dupla (4 pengés) S alakú rozsdamentes acél kést vagy a habverőt a krémek kikeveréséhez és habveréshez. A készülék aprítókapacitása 360 milliliter, a teljes kapacitása pedig 600 milliliter – ideális minden konyhába.

Miért szeretjük?

Mert multifunkcionális eszköz, számos konyhai feladatot ellát (darabolás, habverés, pürésítés, darálás). Arról nem is beszélve, hogy mosogatógépben tisztítható.

Hátrányok:

Egyesek szerint ár-érték arányban nem feltétlenül éri meg, de összességében ajánlják a terméket.

Turbó aprítás

Nem olcsó, viszont még mindig jócskán 15 ezer forint alatt kapható a Tefal HB453138 Easychef 3 az 1-ben rúdmixere, ami 450 wattos teljesítménnyel és 2 sebességgel rendelkezik – köztük turbóval a maximális teljesítmény érdekében. A ergonomikus designú fogantyú puha felületűcsúszásgátlós, így még vizes kézzel is biztonságos és kényelmes használatot biztosít. A ZELKROM pengék tartósak, a turmixgép levehető részei könnyen moshatóak mosogatógépben. Segítségével egy 0,5 literes edényben vághatunk hagymát, vagy használhatjuk a habverőt tejszínhab vagy tojás készítéséhez (ehhez 0,8 literes mérőpoharat is kapunk). Tartozékok: 0,5 és 0,8 literes edény, habverő.

Miért szeretjük? 

Mert erős és tartós, emellett sokoldalúan használható.

Hátrányok:

Kerestük, kutattuk, de a negatív oldalát nem találtuk. Akik használják, nagyon elégedettek a termékkel.

Keresés az oldalon