Otthon 2020. május 26.

Milyen lámpát válasszunk otthonra?

Balázs Otthon 2020. május 26.
Ez leginkább attól függ, hogy hol és mire akarjuk használni őket.

Manapság már nem könnyű eligazodni a piacon, hiszen annyiféle, fajta lámpa közül válogathatunk, hogy a személyes elvárásainkhoz és esztétikai kívánalmainkhoz is könnyűszerrel találunk megfelelő darabokat. Régen elmúlt már az az időszak, amikor lehetett három szabványégő közül választani aztán azok közül valamelyiket csak bele tudtuk csavarni a csillárba. De ne szaladjunk ennyire előre.

Forrás: Getty Images

A legfontosabb dolog, amit el kell döntenünk lámpavásárlás előtt, hogy hova szánjuk és ott mire akarjuk használni. Jó, jó, tudjuk, hogy világításra, de nagyon nem mindegy, hogy

egy egész szobát akarunk bevilágítani, vagy annak csupán egyes részeit szeretnénk láthatóbbá tenni, sejtelmes, hangulatos fényhatásokkal akarunk operálni, vagy a nappali világosságot reprodukálni.

Például, ha az a célunk, hogy a lámpánk egyenletesen bevilágítsa a szobát, akkor érdemes az ernyős vagy burás kiszerelésekkel próbálkoznunk, ahol a méret is számít, hiszen minél nagyobb a világító felület, annál több a fény a szobában. Ha azonban csak egyes részeit szeretnénk fénnyel kiemelni a szobának (pl. egy festményt, egy bekeretezett fényképet, stb.), akkor tanácsosabb spotlámpával próbálkoznunk, hiszen az egyrészt éppen erre való, másrészt tökéletesen alkalmatlan az egész tér egyenletes kivilágítására.

Spotlámpák (Forrás: Getty Images)

Fontos dilemma továbbá, hogy foglalatos, vagy beépített égővel rendelkező lámpát vegyünk. Ez nyilván attól függ, hogy mennyire bízunk az újabb technológiai megközelítésekben.

A beépített verzió abban mindenképpen jobb, hogy nem kell foglalkoznunk az égő időnkénti cserélgetésével, viszont, ha egyszer beadja a kulcsot, akkor mehet a kukába az egész lámpa.

A másik esetben meg, ha nem vásárolsz be jó előre égőkből, akkor jöhet a gyertyázás, ha kiszáll az izzó, már ha van gyertyád egyáltalán.

Általánosságban egyébként érdemes a LED technológiájú lámpákat preferálni, hiszen ezek között már találunk olyanokat, amelyeknek állítható a fényereje, így mi döntjük el, hogy mennyire legyen világos az adott szobában és igazíthatjuk azt a pillanatnyi igényeinkhez is. Pl. a hálószobában az ember úgy gondolná, hogy nincs feltétlenül szükség nappali világosságot árasztó fényforrásra, egészen odáig, amíg nem kell valami leesett apró dolgot sürgősen megkeresnie.

LED-es izzó (Forrás: Getty Images)

Ha pedig arra érzünk ingerenciát, hogy belépjünk a 21. századba és futnánk egy kört az okosvilágítással, annak sincs semmi akadálya. Ezt kétféleképpen is megtehetjük, vagy bevásárolunk az egyébként meglehetősen drága okosizzókból és ezeket szereljük fel a lakásban, vagy az olcsó, de rettenetesen macerásan beszerelhető okoskapcsolók oldaláról közelítjük meg a kérdést.

Az okosizzó egyszerű, praktikus, kényelmes, a beszerelését egy mérsékelten értelmi fogyatékos pávián is el tudja végezni, viszont ha az egész lakást ilyenekkel akarjuk kivilágítani, az nem lesz olcsó mulatság.

Továbbá az okossága nagyjából kimerül abban, hogy egy távirányítóval kapcsolgathatjuk fel és le, persze csak akkor, ha áram alatt van (azaz a kapcsolót folyamatosan áram alatt kell tartanunk) és ha „látja” a távirányítót. Kb. úgy kell elképzelni, mint a TV-ki-bekapcsolását. Ráadásul, ha az izzó elromlik, akkor távirányítóstul dobhatjuk ki és vehetünk helyette egy újat.

Okosotthon (Forrás: Getty Images)

Ezzel szemben az okoskapcsoló már bonyolultabb játék, nem érdemes nekiállni a beszerelésének, ha nincsenek alapfokú villanyszerelői ismereteink, mert csúfondáros áramütés lehet a vége. Viszont ha sikerül, onnantól kezdve (némi túlzással) akárhonnan kapcsolgathatjuk a villanyt, hiszen Wi-Fi-vel működik a dolog, ráadásul még azt is beállíthatjuk rajta, hogy milyen hosszú ideig maradjon égve a lámpa.

Mindezekből látható, hogy a lehetőségek tárháza szinte korlátlan, innentől kezdve csak arra kell odafigyelni, hogy az általunk kinézett lámpa dizájnja is klappoljon azzal a szobával, ahova be kívánjuk helyezni.

Keresés az oldalon