Szépség 2020. február 28.

Koronavírus: több tízmilliárdot buknak a luxusmárkák

Fatima Szépség 2020. február 28.
Még a luxusmárkák is megsínylik a Kínában kirobbanó, az egész világon átsüvítő koronavírust.

Az Altagamma felmérése szerint még a luxusmárkáknak sem tesz jót az egész glóbuszon terjedő koronavírus: több tízmilliárd eurónyi veszteséget szenvedhetnek 2020-ban, ráadásul kevés esély van arra, hogy 2021 előtt visszatérjenek a normál “kereskedelmi kerékvágásba”.

Nincs remény

December végén-január elején bukkant fel először a COVID-19 Vuhanban, Kínában, majd két hónap alatt átsöpört szinte az egész világon – és még közel sincs vége.

A luxusmárkák nagyban támaszkodnak a kínai fogyasztókra, a közepes (divat)márkák pedig számítanak az országban történő gyártásra és ellátására. Néhány héttel ezelőtt még bizakodók voltak: arra számítottak, hogy az év második felében majd visszatér a fogyasztás és kiegyenlíti az első félévi visszaesést. A járvány azonban eléggé megrázta a piacot, az Apple-től a Burberryn át kénytelenek voltak felülvizsgálni a kialakult kedvezőtlen helyzetet. Mára már a vezetők kevésbé optimisták. A Versace, Jimmy Choo, Michael Kors tulajdonosa, a Capri Holdings például a következő negyedévben 100 millió dolláros bevételcsökkenésre számít.

“Ez az egész év egy katasztrófa, nem fogja visszahozni az eladásokat” – mondta Pauline Brown, az észak-amerikai LVMH egykori elnöke a Yahoo Finance-nek.

Fotó: Getty Images

“Állítólag a piacok hajlamosak egyensúlyba kerülni, de a márkák esetében a földrajzi diverzifikáció meglehetősen bonyolult” – fogalmazott Stefania Saviolo, a milánói Bocconi Egyetem oktatója.

Kína beszippantja a luxuscikkeket

Felmérések szint a kínai fogyasztók teszik ki a világ luxusfogyasztásának egyharmadát. A Bottega Veneta olasz bőrdíszműgyártó éves bevételének 53% -át Ázsia és a csendes-óceáni térség adta 2019-es évben, míg a nagy márkák, például a Hermès, a Gucci és a Burberry éves eladásainak csaknem a fele származott a területről. Thomas J Edwards, Jr., a már említett Capri Holdings vezérigazgató-helyettese szerint Kína a vállalat ázsiai üzletágának több mint felét teszi ki. Persze az utazások – ezzel együtt a légitársaságok bevétele – is jelentősen csökkennek.

Fotó: Getty Images

A kínai fogyasztók teszik ki a világ luxusfogyasztásának csaknem az egyharmadát.

Hogyan tovább?

Az információk szerint a márkák többsége leállítja a közvetlenül működtetett üzletek nyitását és online értékesítésre váltanak. Jelentős százalékuk áthelyezi Kínában és Ázsiában lévő készleteket más régiókba, csökkentik az üzletekben dolgozók létszámát és újra felosztják a marketing-költségvetést – írja a Vogue Business.

A Moncler marketingigazgatója, Roberto Eggs elmondta, hogy a társaság elhalasztja a kínai piacra irányuló beruházásokat, beleértve három áthelyezést és két új nyitást. A Kering elnöke és vezérigazgatója, François-Henri Pinault pedig bejelentette: már átcsoportosították a készleteket más régiókba.

Saviolo szerint a koronavírus arra sarkallja a luxusmárkák vezetőit, hogy átgondolják kínálatukat, szolgáltatásaikat és lehetőségeiket az egyes régiókban.

Keresés az oldalon