Könyvajánló nyaraláshoz: Az ördög is csak ember

Startlap Bubba
Mi történik, ha egy pszichológust felkeres valaki, aki azt állítja magáról, hogy az ördög küldte? No és mi történik, ha mindez azután esik meg, hogy már Isten is járt a rendelőjében?

Idén januárban örömhírt kaptak azok, aki annak idején olvasták a Kell egy pszichológus, mondta Isten című könyvét, hiszen Magyarországon is megjelent a könyv folytatása.

Hans Rath történetében a lelki válsággal küzdő, és miérteket kereső Isten felkeres egy pszichológust, Jacob Jakobit, akinek most Az ördög is csak embercímű könyvben nem mással kell mély filozófiai kérdésekről elmélkednie, mint – feltehetően – az ördöggel, vagy legalábbis azzal, aki az ördög küldöttének mondja magát. 

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Hozzánk már megérkezett! 🙂 Hans Rath: Az ördög is csak ember Hamarosan a boltokban is! www.animuscentral.hu #animuskiado #hansrath #újdonság

Animus Kiadó (@animuskiado) által megosztott bejegyzés,

A történet tehát egyszerű: Jakobit felkeresi Anton Auerbach (zseniális névválasztás!), és felajánlja, megveszi tőle – akármennyi pénzért – a lelkét.

Nos, hogy miért is van szükséges az ördögnek Jakobi lelkére, a cselekmények kuszasága után szép lassan kiderül: úgy gondolja, hogy amióta Jakobi találkozott Istennel, értékes la lelke, és ezért szeretné megkaparintani. 

Anton Auerbach laza, dörzsölt, elegáns, nőcsábász figura, tudjátok, az a fajta, aki vonz és taszít egyszerre; kiismerhetetlen, közben mélységesen csábító. Számára a pénz eszköz, nem lényeges, és bármennyit képes ígérni, közben még jól ki is neveti az emberi fösvénységet és kapzsiságot.

Hans Rath: Az ördög is csak ember

2632 Ft. Kiadó: Animus Kiadó. Megjelenés: 2019. január 10. Oldalszám: 256 oldal. Keménytáblás.

Hirdetés

 

Jakobi természetesen ideges lesz, hiszen állandóan őt találják meg mindenféle misztikus lények, mint Isten, meg Ördög – vagy legalábbis azok az elmeháborodottak, akik ezeket képzelik magukról. Szóval a pszichológus egy ideig ellen is áll, ám Auerbach egyre keményebb megpróbáltatásoknak teszi ki a főhőst, míg végül Jakobinak segítséget kell kérnie (slussz poén, hogy olyan is segítségére siet majd, akire nem is számítunk, de erről többet nem árulunk el). 

A Kell egy pszichológus, mondta Isten című kötet 2012-ben jelent meg. Folytatásai 2014-ben (Az ördög is csak egy ember) és 2015-ben (Segítened kell, mondta Isten) kerültek a boltok polcaira. 2017-ben a Kell egy pszichológus, mondta Isten című művet színpadon is bemutatták. 

Amiért különösen szerethető ez a könyv, az Rath egyedi humora, a kötet komikus jelenetei és párbeszédei, allegóriáktól nem mentes eseményei. És bár sokat lehet nevetni a könyv olvasásakor, mégis libabőrös lesz tőle néha az olvasó, megborzong és megáll egy pillanatra – főleg például akkor, amikor az ördögűzéshez érünk, vagy amikor a füvet szívó, “bukott papnak” nyoma vész. 

Persze a teljes sztori itt még korántsem ér véget, hiszen mindezek mellett még sok-sok színes cselekményszál tarkítja az eseményeket, de azt bizton állítjuk, hogy nagyon izgalmas részletek várnak még az olvasóra, ha a kezébe veszi ezt a könyvet. 

Kinek ajánljuk?

Tulajdonképpen mindenkinek, aki szereti szabadon engedni a fantáziáját.

A részletes leírások ördögűzésről, a háttérben, sötétből előbújó rémséges szörnyetegről, vagy az emberarcú, ám kifürkészhetetlen Auerbachról, egyéb dimenziókról, Jakobi szerelmi kapcsolatairól, a papi hivatást gyakorló hippiről garantáltan elrepítik az olvasót egy különös világba, miközben humoros és olykor-olykor abszurd párbeszédek oldják fel itt-ott ezt a feszült izgalmat. És persze nem feledkezhetünk meg a kitűnő magyar fordításról sem Torma Pétertől, akinek sokat köszönhetünk mindezért az élményért. 

A korosztály tekintetében viszont éppen a fentiek miatt javasolnánk, hogy 14 év alatt ne nagyon adjuk gyerekünk kezébe a szórakoztató irodalom eme remek darabját, mert humor ide vagy oda, esetleg rémálmai azért még lehetnek tőle.