A profi szakácsok ezért illesztik késvásárláskor a tenyerükhöz a pengét - mutatjuk, hogyan válaszd ki a tökéletes darabokat
Tele a fiókod késekkel és bicskákkal, de amikor vágni kellene, egyik sem működik igazán? Akkor ideje átgondolnod, milyen késekre van valójában szükséged, és hogyan válaszd ki azokat, amelyek hosszú távon is megbízható társak lesznek a konyhában – írja a Prozeny.
A profi szakácsok ragaszkodnak a saját késkészletükhöz, hiszen tudják: a jó kés az alapja annak, hogy öröm legyen a főzés. De hány darabra van szükséged? Ez elsősorban attól függ, mit szoktál főzni. A húsimádóknak másra van szükségük, mint a halrajongóknak. „Az alapfelszereléshez három kés elég: egy kicsi gyümölcs- és zöldségvágó, egy recés kenyérvágó és egy 15–20 centiméteres profi szakácskés” – mondta Jan Fabini, a Fabini cég alapítója.
Fontos a penge anyaga
A minőségi kések rozsdamentes vagy szénacélból készülnek. A rozsdamentes acélnak hosszú az élettartama kevés karbantartással is, de nehezebb élezni. A szénacél könnyebben élezhető, viszont gondos ápolást igényel, idővel patinásodik. Az igazán jó penge egyetlen darab acélból készül, a késhez pedig akár élethosszig tartó garancia is járhat. Fontos, hogy a kés jól egyensúlyozott legyen – vagyis a súlypont ott legyen, ahol a markolat találkozik a pengével.

A penge formája sem mindegy
A forma fontos, hogy illeszkedjen a vágási szokásaidhoz. Az ívelt penge alkalmas a ringó, hintáztató mozdulatokra. A japán stílusú egyenes penge pedig jobb a függőleges aprításra, vagy a toló-húzó mozdulatos szeletelésre.
A vastagság is számít
A penge szélessége szintén meghatározza a használhatóságot. A japán típusú vékony penge tökéletes a hajszálvékony szeletekhez. A szélesebb penge ideális a nagyobb húsdarabokhoz, akár csonttal is, ráadásul a súlya is segíti a vágást.
Ha csak egy késed lehet, a vékonyabb univerzálisabb megoldás.
A pengehossz a kezedtől függ
A penge hossza igazodjon a főzési szokásaidhoz és a kezed méretéhez. A szakácskések általában 16–26 cm között mozognak. Kisebb kézhez 16–18 cm az ideális. Erősebb kézhez pedig 20 cm vagy annál hosszabb penge ajánlott.
„Aki sokat főz, vagy nagyobb húsokkal dolgozik, hosszabb pengét válasszon” – javasolja Pavel Faldík, a Kovano webáruház szakértője.
Az élszög is számít
Az egyszeresen köszörültség a csúcsminőségű késekre jellemző, de speciális technikát és élezést kíván. Az otthoni konyhában praktikusabb a kétszeri köszörültség, könnyebben élezhető, és egyenesen vág lefelé.
A markolat sem mindegy
A késnek kényelmesen kell feküdnie a tenyeredben. Érdemes kipróbálni vásárlás előtt. Jó, ha a markolat végén van egy kis perem, ami megakadályozza, hogy kicsússzon a kezedből. A fa markolat szép és kényelmes, de hajlamosabb a baktériumok megtapadására, ezért alapos tisztítást igényel. A műanyag/szintetikus markolat ezzel szemben szinte elnyűhetetlen, könnyen tisztítható, higiénikus.

