Ezt a tárgyat még sosem tisztítottad meg a konyhában! Pedig nagyon ajánlott!
A konyhában a legtöbben nagy gondot fordítanak a tisztaságra. Van azonban egy eszköz, amelyet szinte mindenki használ nap mint nap, mégis gyakran kifelejtik a takarítás során – pedig komoly baktériumforrás lehet. Mutatjuk, mi ez, és hogyan érdemes tisztítani!
Így gondoskodj a tisztaságáról!
A késblokkról sokan megfeledkeznek a konyhai takarítás közben, pedig könnyen elszaporodhatnak benne a kórokozók. A keskeny nyílásokban idővel ételmaradékok, morzsák, faforgács és nedvesség gyűlik össze, ami ideális környezetet teremt a baktériumoknak. A rendszeres használat ellenére kevesen gondolnak arra, hogy maga a tároló is tisztítást igényel.

A tisztítás első lépése, hogy a késblokkot teljesen ki kell üríteni, majd fejjel lefelé kirázni a mosogató felett. A mélyebb szennyeződéseket keskeny porszívófejjel lehet a leghatékonyabban eltávolítani. A külső felületet egy nedves mikroszálas kendővel érdemes áttörölni, szükség esetén enyhe tisztítószerrel.
A nyílások tisztításához meleg víz és kevés mosogatószer keverékére van szükség. Egy vékony palack- vagy szívószálkefe segítségével óvatosan ki lehet tisztítani a réseket, ügyelve arra, hogy a fa ne ázzon át. Ezután elegendő a szappanos maradékot tiszta, enyhén nedves kendővel eltávolítani.
Fontos, hogy a késblokk alaposan megszáradjon, mielőtt újra használni kezdjük
– a legjobb, ha állítva hagyjuk megszáradni, hogy a levegő a belső részeket is átjárhassa. Így elkerülhető, hogy a benne maradt nedvesség újra baktériumok elszaporodásához vezessen.
A szakértők szerint legalább havonta egyszer érdemes ezt a tisztítási folyamatot elvégezni. Így ez a praktikus konyhai eszköz hosszú távon is higiénikus marad, a kések pedig tiszta és biztonságos körülmények között tárolhatók.
via Oe24.at

