Osztrák szakértő: sokan kidobják, pedig igazi vitaminbomba ennek a növénynek a levele
A karalábé több mint 500 éve népszerű zöldség: május közepétől egészen október végéig frissen szüretelhető, és rengeteg egészséges tápanyagot tartalmaz. Épp ezért minden részét érdemes felhasználni: mutatjuk, hogyan érdemes tárolni!
Régóta népszerű zöldség
A karalábé más gyökérzöldségekkel ellentétben nem a föld alatt, hanem a föld felett nő: évről évre nagy a kereslet iránta, különösen a német nyelvű országokban. Neve szinte minden nyelvben a német “Kohlrabi” szóra hasonlít, ami arra utal, hogy valószínűleg ebből a régióból származik.
A karalábé használatát már a 16. században dokumentálták.
Ausztriában 2024-ben közel 3800 tonna karalábét takarítottak be:
idén különösen Bécs és Alsó-Ausztria térségében várható jó termés.

A karalábé egyik fő előnye, hogy könnyen emészthető, kellemesen édeskés-fűszeres ízű, és nyersen is fogyasztható. Alacsony zsírtartalma mellett gazdag káliumban, kalciumban, foszforban, magnéziumban, vasban és többféle vitaminban – különösen C-vitaminban.
Ne dobd ki a leveleket!
Kevesen tudják, hogy a sötétzöld karalábélevelek több C-vitamint tartalmaznak, mint maga a gumó. Ezek is ehetők nyersen, főzve vagy párolva, sőt, smoothie-ban, spenótként vagy pestóként is remekül működnek.
Ízük a rukkolához hasonlít: enyhén csípős, aromás.
A már harmadik generációként gazdálkodó Florian Mössinger megosztotta a karalábé frissen tartásának praktikáit: ha a leveleket is felhasználjuk, frissen kell levágni őket, és vízbe tenni, mint a virágot. Ha csak a gumót főzzük, érdemes a leveleket rajta hagyni, mert segítik megőrizni a nedvességtartalmát.
Egy friss karalábé akár 14 napig is eltartható, utána viszont állaga fássá válik.
A frissesség legegyszerűbben úgy ellenőrizhető, ha a levelek közé nyúlva megnyomjuk a gumót – ha enged, akkor friss.

