Karácsonyig tovább drágul több élelmiszer

Balázs
A szakértők szerint a sertéshúson kívül minden drágulni fog, de különösen az étolaj.

Az étolaj látványos áremelkedését sokan néztük álmélkodva az utóbbi egy év során, most végre van rá magyarázat is, a napi.hu írása szerint összetett problémáról van szó, aminek egyrészt oka, hogy a sertéspestisjárványt követően Kínában újra akarják éppen telepíteni az állományt, aminek egyik következménye a takarmánynövények, így a napraforgó és a repce világpiaci drágulása is.

Növeli a gondokat, hogy a nagy kínai keresletet nem lehet ellensúlyozni terménybőséggel, mivel a kiemelkedő termést hirdető jóslatok nem jöttek be, így csak a szokásos mennyiséget sikerült learatni a kérdéses növényekből.

„További általános drágulást valószínűsít Raskó György agrárközgazdász, aki szerint az árnövekedésből valószínűleg nem marad ki az étolaj sem. Szerinte maximum 3-5 százalékkal kúszhat még feljebb a fogyasztói ár karácsonyig. E szerint 720-735 forint körüli is lehet az év végére az étolaj litere. Ennél azért nem lesz nagyobb emelkedés, mert az étolajgyártók nem akarják, hogy egy esetleges további áremelés miatt az emberek a jóval olcsóbb (kilónként 460 forint körül mozgó) sertészsír felé forduljanak” – olvasható a cikkben.

Olajos üvegek egy bolt polcán.
Forrás: Getty Images

A többi élelmiszernél is további árnövekedésre számít Raskó György, és mint mondta, azoknál még átmeneti törésvonal sem látszik. Egyedül a sertéshúsnál nem várható, hogy tovább nőjön az ára.