Vásárlás 2020. július 01.

Jeladó palackokkal kutatja a hulladék útját a PET Kupa

Fatima Vásárlás 2020. július 01.
GPS jeladókkal felszerelt PET palackokat indítottak útjukra a PET Kupa szakemberei a Felső-Tiszai Búvár és Mentő Egyesület közreműködésével. A Vásárosnaménynál a Tiszába dobott négy palack a PET Kupa hulladékmonitoring programját segíti.

A műanyag palackok az árral érkeznek és nagy részük hulladékként rakódik ki az ártéri erdőkben – ezzel sokan tisztában vannak. Amit viszont a szakemberek sem tudnak, hogy milyen gyorsan halad a szennyeződés és mekkora távolságot tesznek meg a palackok – ahogy az sem világos, ha a palackok egyszer valahova lerakódtak, mekkora az esély arra, hogy a következő áradás továbbviszi azokat.

Azonban a kutatásban jeladókkal látták el a palackokat, amik GPS jelet vesznek és rádió jelet adnak le.

A Hulladékmentes Tisza projekt keretében fejlesztett eszközök akár két éven keresztül is szolgálhatják működésükkel azt a kutatást, amely a folyón szállított hulladék útját követi nyomon. 

Üzenet a palackban

A PET Kupa kalózai tavaly májusban az M.V. Petényi hulladékgyűjtő hajó első téli bevetésén engedtek el pár PET palackot bennük egyszerű, papírra írt üzenetekkel, remélve, hogy még hallanak róluk. A lentebb található videón 2 perc 28-nál látható az a rész, amikor a petkalózok megjelölik a fél literes vodkás ukrán PET palackot. Ezt a palackot még ugyanabban az évben, 2019 decemberében megtalálta Párdy Bence petkalóz a Kiskörei Téli Kikötőben, közvetlenül a duzzasztómű fölött.

A PET Kupa önkéntesei sok időt töltenek a Tiszán, így többször előfordult, hogy palackban elhelyezett üzenetekre bukkantak. A tavalyi Felső-Tiszai PET Kupa versenyen például egy kilenc éve úton lévő, ukrán nyelvű szerelmes levél került elő.

“Ez az egyedi azonosítóval ellátott pillepalack az első, kézzelfogható bizonyíték arra, hogy a műanyag szennyeződés egy éven belül akár folyamkilométerek százait is meg tudja tenni.” – mondta el Molnár Attila Dávid, a PET Kupa társalapítója, az M.V. Petényi kapitánya – “Az is fontos információ, hogy nem jutott tovább Kiskörénél, jelezve, hogy a duzzasztómű tényleg védvonalként védte a folyó alsó szakaszait a szennyezéstől”. A vízen a két helyszín közötti távolság több mint 280 folyam kilométer, amit ez a palack alig pár hónap alatt megtett.

 

 

Petpalack vízbehajigálás VIDEÓN (csak erős idegzetűeknek)

A PETényi (alias a szemétevő szeméthajó) az idei év második árhullámát lovagolta meg. A kiszedett palackok egy részét a petkalózok – ILYEN MÉG SOSEM VOLT – visszadobták a folyóba!!!! Miért? Kiderül a videóból. Ha tetszett, amit láttál, írj nekünk, és segíts! petkupa@gmail.com

Közzétette: Pet Kupa – 2019. május 18., szombat

 

 

Megújított palackposta

A klasszikus palackposta egyszerű és olcsó jelölési módszer, a madárgyűrűzéshez lehetne hasonlítani, aminek sok előnye van, hátránya viszont, hogy minél több idő telik el a jelölés-visszafogás között, annál nehezebb a kiértékelés. A pontosabb adatok érdekében  a PET Kupa szakemberei úgy döntöttek, hogy a modern technológiához folyamodnak. Felkérésükre a Quini Kft. készítette el a speciális jeladós palackokat, amelyek veszik a GPS műholdak jelét és rádión keresztül tudatják hollétüket a külvilággal. Az első jeladások szerint a  Vásárosnamény és Záhony közötti szakaszon három palack elakadás nélkül, kiválóan úszott az áradó Tisza hullámain és 11-12 óra alatt tette meg a 60 folyamkilométeres távot – írják a közleményben.

A kutatáshoz a Hulladékmentes Tisza projekt támogatója, a The Coca-Cola Foundation biztosítja az anyagi hátteret, ennek köszönhetően valósulhat meg a jeladó palackok technikai fejlesztése, tesztelése és nyomonkövetése.

Internetes névadás

Az elektronikusan jelölt palackok – Táltos, Villám, Táncos és Pompás – internetes névadó kampányban kapták a nevüket, amit tavaly decemberben hirdette meg a PET Kupa és a közönségszavazás eredményeként esett a választás a Télapó rénszarvasainak nevére. A keresztszülő G. Kriszta, aki messze a legtöbb szavazatot kapta:

 

 

Hét névadó keresztszülőt keresek hét különleges petpalackomnak. Mindegyiket utolsó cseppig kiittam, aztán rádiós…

Közzétette: Pet Kupa – 2019. december 11., szerda

 

 

 

 A jeladó palack kutatás számos további izgalmas kérdést tartogat, például, hogy egy vízügyi kármentő pont útját állja-e a palacknak, vagy éppen lejjebb Kisköre állítja meg őket? Vagy a PET Kalózok példája ragadós, és valaki szemétgyűjtés közben összeszedi. Ha ezt történik, várják a hős jelentkezését! Esetleg netalán kilép a palack az országból és a Vaskapu vagy már a Fekete-tenger állítja meg? Rengeteg a kérdés és hipotézis, ezekre is választ keres a kutatás.

 

 

 

 

 

 

Keresés az oldalon