A nyári szezon előtt komoly drágulás jöhet a jégkrémek piacán, a költségek ugyanis jelentősen megemelkedtek – írj a Világgazdaság. Az áremelkedés mögött a kókuszolaj drágulása áll, amely kulcsfontosságú alapanyag a jégkrémgyártásban.
A Fülöp-szigeteki kókuszolaj ára már elérte a 2700 dollárt tonnánként, ez kétszerese a tavalyi árnak. A csokoládéval bevont jégkrémek, valamint a tejmentes változatok szinte elképzelhetetlenek kókuszolaj nélkül.

Az El Nino időjárási anomália jelentősen visszavetette a kókuszpálmák terméshozamát, különösen a délkelet-ázsiai államban. A keresletet tovább növeli, hogy a Fülöp-szigeteki biodízel-előírások is nagy mennyiségű kókuszolajat emésztenek fel.
A dízel üzemanyag előállítása miatt évente akár 4,5 milliárd kókuszdió is eltűnhet az élelmiszeripari kínálatból. A drága kakaóvaj helyettesítésére is egyre több gyártó használ kókuszolajat, tovább szűkítve a kínálatot.
Az influenszerek is növelik a keresletet, mivel a kókuszolajat egészséges alternatívaként népszerűsítik. A kókuszolajat nemcsak az élelmiszeripar, hanem a kozmetikai ipar is előszeretettel használja.
Bár a kereslet változásaira a piac hosszabb távon reagálhat, az új ültetvények telepítése időigényes, és környezetvédelmi akadályokba is ütközik. Ha az időjárás kedvező marad, a jövő évben csökkenhet a kókuszolaj ára, de idén még sajnos drága lesz a jégkrém.
