Gyerek 2019. február 07.

Játsszatok együtt, ne egymás ellen! – a legjobb kooperatív társasok

bubba Gyerek 2019. február 07.
A társasozás szuper szabadidős program családoknak, pároknak, baráti társaságoknak, de néha bizony előfordul, hogy önfeledt szórakozás helyett veszekedés, vagy legalábbis sértődés lesz a játék közbeni versengés vége. Erre a problémára kínálnak megoldást a kooperatív, azaz együttműködésre építő társasjátékok, hiszen ilyenkor nem egymás ellen, hanem a közös sikerért játszotok. Ha szimpatikus ez a felállás, böngészd át a listánkat, amelyben izgalmas kooperatív társasokat gyűjtöttünk össze.

Pandemic

Egyik hasonló listából sem hiányozhat a Pandemic, amely a műfaj igazi klasszikusa, nem csoda, hogy számtalan kiegészítő és új verzió készült már hozzá. A tét nem kisebb, mint megmenteni az egész emberiséget egy járványelhárító csapattal.

Játék közben az egész világot be kell járnunk, hogy megtaláljuk a négy vírus ellenszereit, kihasználva saját karakterünk és a többiek képességeit.

Miért szeretjük?

Az új magyar kiadás szebb és praktikusabb lett, azaz az eredetileg is zseniális játék csak jobb lett az évek során. Ha pedig már túlságosan kiismertük az alapjátékot, számtalan variációban beszerezhetjük, illetve kiegészítőket is vehetünk hozzá, már magyarul is. Létezik egy egymásra épülő, sorozatszerűen felépített verziója is, a Legacy, amelyben a következő menet mindig az előző parti eredményétől függ.

A Pandemic köré tehát már egy egész társasjáték-univerzum épült, így garantáltan nem fogjuk megunni. További előnye még, hogy jelentősen befolyásolható a játék nehézsége, így gyerekek számára is élvezetes lehet, és ketten is tökéletesen játszható.

Kinek ajánljuk?

Pároknak, de nagyobb társaságoknak is, gyerekeknek szintén. 

Pandemic társasjáték

Kb. 7 ezer forinttól.

Hirdetés

 

Pandemic Legacy

Kb. 15 ezer forinttól.

Hirdetés

Escape the Room

Szabadulószobás élmény otthon, röviden ezt kínálja az Escape the Room, amelynek két változata is elérhető magyarul. Az első verzióban egy rejtélyes csillagvizsgálóból, az újabban pedig egy sötét titkokat rejtő szanatóriumból kell kiszabadulnunk időre.

Az Escape the Room tehát nem hagyományos társasjáték, de ettől még nagyon jól működik.

Miért szeretjük?

A szabadulószobák rajongói mellett a nyomozós játékok kedvelőinek ajánljuk elsősorban, de bulijátéknak is tökéletes, hiszen akár nyolc fő is tud vele játszani, és garantáltan összekovácsolja a társaságot.

Hátránya, hogy egyszer használatos játék, hiszen, ha az összes feladványt sikerül megfejtenünk, akkor már nem tartogat újdonságot az Escape the Room.

Cserébe viszont kifejezetten baráti az ára, 5000 forint alatti áron már beszerezhető, ami jóval kevesebb annál, mintha az egész társaságot befizetnénk egy valódi szabadulószobába. Az pedig már csak rajtunk múlik, hogy mennyire lesz autentikus az élmény, hiszen a feladványok mellé akár be is öltözhetünk és hangulatvilágítással, zenével tehetjük izgalmasabbá a játékot.

Kinek ajánljuk?

Szabadulószoba-fanatikusoknak. 

Escape the Room - A szanatórium rejtélye

Kb. 4-6 ezer forinttól.

Hirdetés

A Tiltott Sivatag

Miért szeretjük?

Kifejezetten nehéz, sokat agyalós játék A Tiltott Sivatag, illetve párdarabja, A Tiltott Sziget, még akkor is, ha a könnyű szintről indítunk. Társainkkal tulajdonképpen a kegyetlen sivatag ellen harcolunk, és többféle módon is elveszíthetjük a játékot: elfogy a vizünk, betemet a homok, vagy annyira felerősödik a vihar, hogy nem tudunk elmenekülni. Nyerni viszont csak egyféleképpen lehet, ha szorosan együttműködve megtaláljuk egy repülő roncsait, és elmenekülünk a sivatagból.

A játékban mindenkinek van egy külön karaktere speciális képességekkel, és ezúttal ezeket nem egymás ellen, hanem egymás segítésére használjátok.

A Tiltott Sivatagban az a nagyon izgalmas, hogy teljesen kiszámíthatatlan, így minden alkalommal más a játék. Attól függően, hogy hogy mozog a vihar, milyen karaktereket és extra kártyákat húzunk, számtalan variáció lehetséges. Hatalmas előnye még, hogy akár ketten is játszható, és ugyanolyan izgalmas, mint nagyobb társasággal.

Kinek ajánljuk?

Elsősorban azoknak ajánljuk, akik nem bánják, ha percekig kell gondolkozni egyetlen lépésen.

A Tiltott Sivatag

Kb. 6 ezer forinttól.

Hirdetés

Mysterium

Miért szeretjük?

Elsőre talán furának tűnhet, hogy ez a játék egyszerre asszociációs és kooperatív, de pont ezért különleges – na meg persze a misztikus, sajátos atmoszférát teremtő kialakítás és történet miatt.

A kiindulás szerint a kastélyban egy korábbi inas szelleme kísért, és az új tulajdonos spiritiszta ismerőseit hívja át, hogy kiderítsék, mi lett az inas végzete, hogy szelleme végre nyugalomra leljen.

A médium-játékosok – a szellem – szintén egy játékos – által küldött jelekből olvasva egymás után zárják ki a lehetséges gyilkosokat, és ebben az asszociációs (a játékban látnoki) képességeiknek is fontos szerep jut.

Kinek ajánljuk?

Ha valaki úgy érzi, hogy egy sima kooperatív társasban nem tud eléggé kibontakozni, mert a hangadó játékosok elnyomják, akkor jó alternatíva lehet a Mysterium, hiszen itt együtt és külön is játszanak a résztvevők. Egyszerre kell mindenkinek a saját feladatán gondolkodnia, miközben a többiekkel együtt keresi a gyilkost, és a leplezéshez ők is kellenek.

A Mysterium annál érdekesebb, minél többen játsszák (7 fő a maximum), de van egy ketten játszható verziója is.

Asmodee Mysterium társasjáték

Kb. 10 ezer forinttól.

Hirdetés

Hanabi

Miért szeretjük?

A többi, komplex sztorival rendelkező kooperatív játékhoz képest a Hanabi elsőre túl egyszerűnek tűnhet, de ez csak a látszat.

A kis doboz és az ár ne tévesszen meg senkit, nagyon is komplex a játék, viszont itt szó sincs karakterekről, rejtvényekről és nyomozásról, „mindössze” egy tűzijátékot kell összeraknia a játékosoknak.

Ehhez öt szín és számozott lapok állnak rendelkezésre, a játékosoknak pedig a kezükben tartott lapokat kijátszva kell színenként egy sort kialakítaniuk. A nehézséget az adja, hogy saját lapjaikat nem, csak mások kártyáit látják, és a segítségadásnak is megvannak a speciális szabályai.

Kinek ajánljuk?

A Hanabit azoknak ajánljuk, akik egy gyorsabb, kevesebb előkészület nélkül is játszható játékra vágynak, de szívesen gondolkodnak és koncentrálnak egy-egy parti alatt. Illetve az ár sem utolsó szempont, hiszen ezt a társast kifejezetten olcsón, 3000 forint alatt beszerezhetjük. De kapható deluxe változat is.

Hanabi fémdobozos társasjáték

KB. 2500 forinttól.

Hirdetés

 

Hanabi Deluxe

Kb. 10 ezer forinttól.

Hirdetés

Keresés az oldalon