Gyerek 2020. augusztus 25.

Így készítsd fel gyerekedet az iskolakezdésre járványhelyzetben

Fatima Gyerek 2020. augusztus 25.
Közeleg az iskolakezdés, a világ egyes pontjain újból megnyílnak az intézmények, míg máshol távoktatás vagy hibrid oktatás veszi kezdetét. Ennek megvannak a maga veszélyei a koronavírus miatt - lássuk, mit lehet tenni.

Az iskolakezdésnek megvannak a veszélyei a járványhelyzet alatt: “A fő kockázat az, hogy a gyerekek gyakrabban fognak érintkezni COVID-19-fertőzöttel az iskolában, és a tanárok ki vannak téve a fertőzésnek. Amellett, hogy a fertőzött gyermekek még betegebbek lehetnek – ennek szerencsére ritka az előfordulása -, fennáll a veszélye, hogy a gyerekek hazaviszik a vírust” – mondta Dr. Chad Sanborn a Cnetnek, hozzátéve: bár úgy tűnik, hogy a gyermekek nem terjesztik a SARS-CoV-2 vírust olyan hatékonyan, mint a felnőttek, továbbra is komoly aggodalomra ad okot a fertőzések arányának esetleges emelkedése, különösen azokban a régiókban, ahol a fertőzöttség már eleve magas.

Iskolakezdés és koronavírus
Fotó: Getty Images

Vele egyetért Gwen Murphy, a LetsGetChecked járványügyi igazgatója, aki ugyancsak hangsúlyozta: az új koronavírus iskolákban való terjedésének kockázata nagymértékben függ a régió fertőzöttségi arányától és más – esetlegesen személyi, egészségügyi – tényezőktől.

Hogyan lehet védekezni az iskolában?

A megszabott óvintézkedések, iránymutatások betartása mellett Murphy egy dologra mutat rá: “Az iskolába vagy a munkába való visszatéréshez mindenkinek gyakorolnia kell a személyes higiéniát, például megtanítani a helyes kézmosás, a köhögés, tüsszentés protokollját a gyerekeknek, és a többi. Figyelmet kell fordítani a tünetek észlelésére minden nap, és akinek bármilyen tünete van, ajánlott otthon maradnia.” Ezek az aranyszabályok, amiket tenni lehet mindenkinek egyénileg – a kézfertőtlenítés, védőtávolság megtartása és esetleges maszkhasználat mellett.

Az általános iránymutatások:

  • Maszkviselés
  • Tüsszentés, köhögés és ásítás a szájat eltakarva
  • Gyakori kézmosás, kézfertőtlenítés
  • Felületek gyakori tisztítása
  • Védőtávolság betartása

A fő probléma: legtöbb iskolában valószínűtlen, hogy a fizikai távolságtartás megtörténik. Zsúfolt folyosók, ebédlők, kis öltözők, illetve azt se felejtsük el, hogy gyerekekről beszélünk. E kérdések leküzdésére Dr. Sanborn szerint további hasznos intézkedések a következők, például: szakaszokban terelni a gyerekeket a közösségi terekben, kis csoportokban étkeztetni őket, fizikai akadályok, jelzések applikálása a távolság betartására. Hogy ezek közül mi valósul meg, az még a jövő zenéje, annyi biztos: a szülők magyarázzák el, neveljék a gyerekekbe az “új normát”, ezzel nagyban segítik a pedagógusok munkáját.

Hogyan lehet védekezni otthon?

Érdemes alaposan utánanézni az iskolai protokollnak, hogy az intézmény milyen szükséges óvintézkedéseket tesz meg. Ahogy korábban írtuk, megtaníthatjuk a gyerekeknek a tüsszentés, köhögés, személyes higiénia alapjait, illetve:

  • Jó, ha az iskolatáskába csomagolunk maszkot, kéztisztítót, antimikrobiális törlőt és egyéb szükséges fertőtlenítőt. Mindig ellenőrizzük le, hogy van-e elég.
  • Beszélni lehet a gyerekekkel, hogy biztonságban érzik-e magukat.
  • Érdemes olvasni a tájékoztatókat, részt venni a programokon, melyek lehetővé teszik, hogy a szülők is kivegyék a részüket a védekezés folyamatából.
  • Erősítsük meg otthon a pozitív, követendő higiéniai szokásokat, hogy ezzel is példát mutassunk a gyerekeknek.
  • Tudjuk, hogy alacsony a SARS-CoV-2 ruházaton és cipőn való továbbélésének kockázata, de továbbra is kérhetjük a kicsiket, hogy a cipőiket és hátizsákjaikat a teraszon vagy a garázsban hagyják, míg lefertőtlenítjük, ha ez nagyobb biztonságérzettel tölt el.

A másik lépés a társadalmi távolodás gyakorlatának folytatása az egész tanév során.

Keresés az oldalon