Kütyü 2020. február 12.

iPhone 12 - minden, amit tudni lehet róla

Balázs Kütyü 2020. február 12.
Ugyan még messze van szeptember, amikor az Apple hivatalosan is bejelenti az új szériáját, de azt nem lehet mondani, hogy ne keringenének már mindenféle pletykák az új telefonról, aminek egyelőre még a neve se biztos. Nézzük is meg, mit lehet tudni az almások új gurításáról.

Amennyiben az Apple tartja a névadási szisztémáját, akkor az új széria darabjait iPhone 12, iPhone 12 Pro és iPhone 12 Pro Max néven tisztelhetjük majd.

Persze ez még nem hivatalos, simán benne van a pakliban, hogy végül Pöttyös labdának kereszteli el a cég az új telefonját (emlékezzünk a sose volt iPhone 9-re), de tegyük fel, hogy maradnak a bejáratott gyakorlatnál. Bár ez a gyakorlat már ott kissé megbicsaklani látszik, hogy a pletykák szerint nem a szokásos három telefonnal készül az Apple az őszre, hanem mindjárt néggyel.

iPhone 11-esek (Forrás: iStock)

A név kérdésénél sokkal lényegesebb, amit a madarak csiripelnek, hogy legalább akkora váltás lesz az iPhone 12, mint amilyen annak idején, 2017-ben az X-széria volt.

Azt rebesgetik, hogy három kijelző mérettel fog megjelenni (5,4, 6,7 és 6,1), ezek közül pedig a 6,7-es iPhone és a 6,1-esből egy modell prémiumkategóriás OLED készülékek lesznek triplalencsés kamerákkal, míg az 5,4 és egy 6,1-es duplalencsések lesznek csak, viszont jóval megfizethetőbbek.

Persze a kijelzők minőségében komoly eltéréseket nem tapasztalhatunk majd, lévén, hogy valamennyi 2020-as Apple modellbe OLED technológiájú képernyők kerülnek, ami azt is jelenti, hogy az idők szavának engedve a cég szakít azzal a szokásával, hogy következetesen LCD kijelzőket használ. Ha már a változásoknál tartunk, vélhetőleg az eddig bejáratott, a telefonoknál kizárólagos jelleggel alkalmazott LTPS technológiának is búcsút intenek az Apple-nél és áttérnek az okosóráik kijelzőjénél már bevált LTPO-ra.

Anélkül, hogy nagyon belemennénk a műszaki paraméterek szálazásába, az a dolog lényege, hogy az LTPO technológia 15 százalékkal kevesebb energiát használ a kijelző működtetéséhez, mint az LTPS. Az persze kérdéses még, hogy vajon már ennél a szériánál meglépi-e ezt az Apple, vagy csak egy későbbi iPhone-nál fog ez bekövetkezni.

Külön érdekesség egyébként, hogy az 5,4 colos készülék az Apple legkisebb telefonja lesz a 4,7 colos Apple 8 óta, míg a 6,7 colos meg az eddig megjelent legnagyobb.

Dizájn, kamerák és 5G

Ami a dizájnt illeti, úgy hírlik, hogy az Apple visszanyúl egy korábbi modelljéhez és az iPhone 4-es rozsdamentes acélkeretéhez valami igen hasonlóval fog próbálkozni a 12-es típusokon. További érdekesség, hogy az új 6,7 colos iPhone valamivel vékonyabb, de egyben nagyobb is lesz, mint az iPhone 11 Pro Max. Az 5,4 colos modell méretében valahol az SE és a 8-as közé pozicionálható.

Ami még fontos kérdés lehet a nem technológiafüggő közönség számára, hogy milyen színekben lesz kapható az új széria? Ezen a téren viszonylag soványak az információink, egyelőre annyit lehet tudni, hogy a négyből az egyik telefon nagy valószínűséggel tengerészkék színben lesz hozzáférhető.

iPhone 11 Pro MAX (Forrás: iStock)

Valószínűleg TrueDepth kamerarendszer is lesz az új iPhone-ban, ami elsősorban a noccs méretén fog valamennyit csökkenteni, továbbá egy 3D triplalencsés hátsó kamerát is emlegetnek, ami lézerrel méri fel a tárgyaknak a térben elfoglalt mélységét és ezzel nem csak a fényképek minőségét, hanem az AR kapacitását is növelni fogja. Erről még annyit lehet tudni, hogy a lézeres technológia kb. 450 méterre fog „ellátni”.

A hírek szerint a TMSC fogja gyártani azokat az ötnanométeres chipeket, melyek az új iPhone készülékek lelkei lesznek. Ezek kisebbek, gyorsabbak és energiatakarékosabbak lesznek, mint a korábbi processzorok. Ami a memóriát illeti az iPhone 12 esetében marad a 4 GB, viszont a Pro telefonok 6 GB RAM-ot kapnak.

2020-ban fog amúgy először olyan Apple telefon megjelenni, amelyik rendelkezik 5G támogatással.

Mindezek után már csak arra kell választ kapnunk, hogy mikor tehetjük rá a mancsainkat az új iPhone sorozatra? Természetesen erre a válasz az, hogy mindenképpen 2020 szeptembere után, vagy legalábbis annak környékén és semmiképpen sem előbb.

Mik a távolabbi kilátások?

Azt is csiripelik a madarak, hogy ha ilyen ütembe fejlődik a vezeték nélküli töltési technológia, ahogyan most látszik, akkor könnyen lehet, hogy az Apple már a 2021-es szériáját úgy dobja a piacra, hogy nem lesz hozzá vezetékes töltési lehetőség.

Természetesen az Apple-nél is van a kalapban egy összehajtható telefon, amit valamikor idén fognak bejelenteni, ezen felül pedig egy olyan rendszeren dolgoznak, ami lehetővé teheti az érintés nélküli, gesztusokkal való irányítást, de szó esett már az ívelt kijelzőkről is, bár ezek mind olyan dolgok, amiket az elkövetkezendő három évre terveznek, szóval nem valószínű, hogy már holnap ezek mosolyognának ránk a boltok polcairól.

 

(Via)

Keresés az oldalon