Kütyü 2021. július 27.

iOS 15 béta: a legizgalmasabb rejtett funkciók

Fatima Kütyü 2021. július 27.
Megjelent az iOS 15 nyilvános béta verziója, az Apple több funkcióról szólt, néhányat azonban elhallgatott...

Az év folyamán az iPhone és az iPad nagy frissítést kap iOS 15 és iPadOS 15 formájában: a frissítések számtalan új funkciót és változást tartalmaznak, például a továbbfejlesztett adatvédelmi eszközöket, más megvilágításba kerül a Ne zavarjanak funkció, ráadásul a FaceTime Androidon és PC-ken is működni fog. Most még csak a béta verzióra lehet regisztrálni – nem szabad megfeledkezni arról, hogy minden bizonnyal vannak benne hibák és problémák, melyeket az Apple az későbbiek során kidolgoz.

Az esetleges döccenők és a bejelentett funkciók mellett azért vannak nagyon élvezhető változások is, amikről az Apple nem igazán beszélt még: például a beépített szövekszkennelő eszköz, ami által egyszerűbbé válik valaminek a beolvasása és az importálása közvetlenül egy szövegmezőbe vagy dokumentumba. Lássuk, mit tartogat az iOS 15!

Használd a kamerát szkennelésre

Ahogy már fentebb említettük, a szkennelés egy hatalmas előnye az iOS 15-nek – mindössze annyit kell tenni, hogy a készülék kameráját a beolvasni kívánt dologra irányítjuk, majd az automatikusan azonosítja, másolja a szöveget például egy e-mailbe vagy dokumentumba. Az iPhone új beolvasó eszközének használatához hosszan meg kell nyomni a szövegmezőt, mintha a másolás és beillesztés parancsot használnánk, csak immár a szkennelés parancs is látszik. Láthatunk egy olyan ikont is, ami úgy néz ki, mint egy darab papír, körülötte zárójelekkel – ha erre kattintunk, akkor a billentyűzet lecserélődik a kamerára, indulhat a szkennelés. A képernyőn utasítások jelenhetnek meg, például haa túl gyorsan mozgatjuk a gépet, akkor a képernyőn villogni fog egy „Lassítson” üzenet. A beolvasás után be lehet illeszteni a Beszúrásra kattintva. 

Valós idejű eső- vagy hójelzések az Időjárás alkalmazásból

Amikor az Apple megvásárolta a Dark Sky időjárásalkalmazást, sokan reménykedtek, hogy a hivatalos iPhone Időjárás appban is elindulnak azok a valós idejű eső- és hóriasztások, amelyekre többen is támaszkodtak. Jó hír, hogy ezek a figyelmeztetések az iOS 15-ben debütálnak!

Fotó: Pavlo Gonchar/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Bekapcsolhatjuk a csapadékriasztást az Időjárás alkalmazásban: megnyitás után a képernyő jobb alsó sarkában lévő háromsoros ikon megérintését követően a képernyő jobb felső sarkában lévő három ponttal ellátott kör ikont, majd az Értesítések elemet kell kiválasztani. Csúsztassuk a Saját pozíció melletti kapcsolót a “Be” helyzetbe, majd nyomjunk a Kész gombra. Ha további városok vannak hozzáadva az Időjárás alkalmazáshoz, mindegyikhez bekapcsolhatók a riasztások. Így időben értesülhetünk a közelgő viharról.

Az áthúzás az alkalmazások között az iPhone is

Az iPad régóta képes dokumentumok, szövegek vagy képek áthúzására az alkalmazások között – most az iPhone-on a sor. Ha oda-vissza lépkedünk az Üzenetek és a Fotók között, hogy megosszunk egy nemrégiben készült képeket, akkor mostantól egyszerűen áthúzhatjuk például a Fotók alkalmazásból az Üzenetek alkalmazásba. Az új funkció kipróbálásához nyissuk meg a Fotók alkalmazást, tegyük az ujjunkat a fotóra, majd kezdjük el húzni a képernyőn. Ne emeljük fel az ujjunkat, amikor az indexkép elkezd lebegni a többi fotó felett! Váltsunk vissza az üzenetek alkalmazásra, majd megjelenik egy zöld kör + jellel, jelezve, hogy felemelhetjük az ujjunkat. A fénykép a szövegmezőbe kerül, készen áll az elküldésre – írja a CNet. Ugyanezzel a technikával csatolhatunk egy dokumentumot a Fájlok alkalmazásból egy e-mailhez is.

További részletek a fotókról

Általában egy harmadik féltől származó alkalmazást kellett használnunk, ha meg akartuk tekinteni az EXIF-adatokban tárolt legfinomabb részleteket egy olyan fényképről, amelyet küldtünk vagy készítettünk. Az iOS 15 azonban ezt a problémát is megoldja, ugyanis ha megnézünk egy fotót a Fotók alkalmazásban, akkor az információk között látható az összes részlet, például honnan mentettük a fényképet, ki küldte nekünk, az összes EXIF-információ, hely, használt kamera és így tovább.

Jelenleg a rendszerben használt betűméretet lehet megváltoztatni, újonnan azonban az egyes alkalmazásokban használt betűméreten is farigcsálni lehet. Ez azt jelenti, hogy a Mail alkalmazás használatakor más méretű betű jelenhet meg, mint mondjuk egy másik alkalamzásban.

Beállítások>>Vezérlőközpont>> Szövegméret opció menüpont alatt a zöld + jel megérintésével állítható be.

Ez csak néhány az iOS15  béta verziójának funkciói közül, a nagy durranás azonban az lesz, amikor hivatalosan is megjelenik a frissítés.

Keresés az oldalon