Sokat spórol a vízfogyasztáson az Ikea új terméke

Turi Dániel
Az Ikea egy svéd céggel karöltve olyan szórófejeket dobott piacra, amivel az otthoni vízfogyasztást jelentősen, akár 95 százalékkal is lehet csökkenteni.

Szinte felfoghatatlan, de különböző kutatások azt bizonyítják, hogy egy személy egy nap átlagosan több, mint száz liter vizet is képes elpazarolni azzal, hogy ok nélkül folyatja a különböző csapokat és meggondolatlanul használja fel a természet egyik legnagyobb kincsét. Ebben a felfoghatatlan pazarlásban nyújt segítséget az Ikea és egy svéd startup cég, a Altered Company. Az ÅBÄCKEN szórófej egy olyan eszköz, ami a lehető legegyszerűbb módon spórol a vízfogyasztással, gyakorlatilag nulla energia befektetéssel. Az eszközt a tervek szerint bármilyen otthoni csapra rá lehet majd tenni és ezzel jelentős megtakarítást érhetünk el. A szórófej két különböző funkcióval van ellátva:

az úgynevezett „permetezés” nagyjából hatvanöt százalékkal csökkenti a percenkénti vízfogyasztást, 5,7 literről 1,9 literre.

A „pára” funkció pedig még ennél is hatékonyabb – ebben az esetben a vízhasználat 95 százalékkal csökken, 5,7 literről 0,25 literre. Az Ikea fürdőszobai termékekért felelős vezetője, Hanna Carleke elárulta, hogy az eszköz kialakítása és piacra dobása közben rengeteg nehézséggel kellett szembenézniük.

Akár 95 %-kal csökkenthető a vízfogyasztás
Fotó: Ikea

-A világjárvány is megnehezítette a dolgunkat és az is, hogy megtaláljuk a megfelelő anyagot a termékhez, ami hatékony, de környezetbarát is egyben. Ezen felül fontos volt, hogy megfizethető legyen, hiszen az a tapasztalatunk, hogy azok, akik spórolni szeretnének a vízfogyasztással, alapvetően vékonyabb pénztárcával rendelkeznek – írja a cég weboldala. – Szeretnénk, hogy ha a közel egymilliárd vásárlónknak is tudnánk segíteni ezzel a megoldással, miközben teszünk valami lényegeset a bolygónkért. Hiszünk abban, hogy

minden otthon tele van végtelen lehetőséggel és a vízspórolás az egyik olyan, ami mindenki számára elérhető kell legyen.

Ez egy olyan helyzet, amiben igazából mindenki nyer.

Egyébként az Ikea jelenleg kapható fürdőszobai termékei közül gyakorlatilag az összes rendelkezik olyan lehetőségekkel, amik valamennyire képesek segíteni a vízpazarláson, az ÅBÄCKEN pedig csak egy újabb lépés afelé, hogy minél inkább környezetbarát és fenntartható megoldásokkal segítsük a környezetünket. A szórófej egyébként az ígéretek szerint a víz melegítéséhez szükséges energiával is képes spórolni, az ára pedig 2290 forint. 

ÅBÄCKEN szórófej

A szórófej akár 95 százalékkal képes csökkenteni a vízfogyasztást

Hirdetés