Visszahívják az IKEA 365+ Hjalte kavaróspatula egyes tételeit, mert azok nem felelnek meg az előírásnak – közölte a lakberendezési áruházlánc pénteken.
Az érintett termék cikkszáma 401-494-62, dátumbélyegzője 2445 (YYWW), ami a 2024 novembere után vásárolt termékekre vonatkozik. A tájékoztatás szerint egy Belgiumban végzett helyi teszt eredményei alapján az eszközből a vegyületek (primer aromás aminok) kioldódása meghaladta a megengedett határértéket.
Mérgező lehet, ezért bevonják
Arra kérik a vásárlókat, hogy ne használják tovább a terméket. Az érintett eszközök bármelyik IKEA áruházba visszavihetők, a vásárlók nyugta vagy számla nélkül visszakapják a teljes vételárat.
Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság pénteken a Facebook-oldalán ír arról, hogy elrendelték az IKEA Lakberendezési Kft. által forgalmazott kavaró spatula visszahívását primer aromás amin kioldódás miatt.

„Az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági gyors riasztási rendszerén (Rapid Alert System for Food and Feed, RASFF) érkezett bejelentés alapján határértéket meghaladó primer aromás aminok kioldódását mutatták ki spatulából.
A termékből Magyarországra is érkezett az IKEA Lakberendezési Kft. részére. A Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság késedelem nélkül felvette a kapcsolatot az érintett vállalkozással, az IKEA Lakberendezési Kft. az NKFH-val együttműködve, a fogyasztók egészségvédelmét szem előtt tartva, saját hatáskörben azonnal megtette a szükséges intézkedéseket, gondoskodott a kifogásolt tétel fogyasztóktól történő visszahívásról. A vállalkozás által megtett intézkedéseket, valamint a visszagyűjtött termékek további sorsát (megsemmisítését vagy elszállítását) Hatóságunk nyomon követi” – olvasható a közleményben.
Mi az, ami mérgező?
A primer aromás aminok (PAA-k) olyan vegyületek, amelyek bizonyos műanyagokból vagy festékekből kioldódhatnak, különösen, ha azokat élelmiszerrel érintkezésre szánták. Ezek a vegyületek egészségkárosító hatásúak lehetnek, ezért az élelmiszer-biztonsági előírások szigorúan szabályozzák a jelenlétüket.
Ha egy kavaróspatula esetében a PAA-k kioldódása meghaladja a megengedett határértéket, az azt jelenti, hogy a termék használata során ezek a káros anyagok az élelmiszerbe kerülhetnek, ami potenciális egészségügyi kockázatot jelent a fogyasztók számára.
(MTI)