Így válasszunk műfenyőt

Startlap Bubba
Az elmúlt években hatalmas fejlődés volt a műfenyők piacán: ma már nemcsak számtalan méret és forma közül lehet választani, hanem vannak olyan termékek, amelyek a megtévesztésig hasonlítanak az igazi fenyőkre. Akik eddig csak azért ódzkodtak a műfenyőktől, mert sokkal csúnyábbak az igazinál, érdemes újragondolniuk az álláspontjukat. Igaz, egy igazán jó minőségű, tartós műfenyőért mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, de ha hosszú távra tervezünk vele, akkor megéri az árát.

Először azt érdemes végiggondolnunk, hogy milyen hosszú ideig akarjuk használni a fát. Ha csak átmeneti megoldás lenne a műfenyő, akkor nem biztos, hogy a legdrágább termékek közül kell válogatnunk.

Azt azonban érdemes figyelembe vennünk, hogy egy néhány évig használt műfenyő kifejezetten nem környezettudatos megoldás, pedig sokan azért döntenek a műfenyő mellett, mert zavarja őket, hogy az ünnep kedvéért igazi, élő fákat vágnak ki.

Viszont a műfenyők előállítása összességében jobban megterheli a környezetet, ezért csak akkor lesz környezettudatosabb egy 2 méteres műfenyő beszerzése a vágottal összehasonlítva, ha legalább tíz évig használjuk újra meg újra.

Swiss Premium műfenyő

Ára: A 210 centis 78.119 forint. A külsejét 3D-s levelek díszítik, belsejét pedig sötétebb 2D-s levelek tarkítják.

Hirdetés

 

Tehát már csak ezért is érdemes jobb minőségű és ezáltal tartósabb műfenyőt választanunk, ezek viszont természetesen drágábbak is, mint a néhány évig használatos társaik.

Mire figyeljünk oda?

Ha végiggondoltuk, hogy mennyi ideig akarjuk használni a műfenyőt, akkor mérjük fel azt is, hogy hová szeretnénk állítani a lakásban. Ez határozza meg ugyanis a fa magasságát és a terebélyességét is. Ha például kicsi a szobánk, akkor lehet, hogy eleve csak a keskeny kialakítású fák jöhetnek szóba, a normál és a terebélyesebb verziók nem.

Silvery műfenyő

Tobozzal és fagyönggyel. A 180 centis 40.600 forinttól kapható.

Hirdetés

 

A színvonal egyik legfontosabb fokmérője a műfenyők esetében az ágak száma, illetve a „tűlevelek” kialakítása, formája. Az olcsóbb műfenyők ágain a levelek két dimenziósak, azaz csak kis, hosszúkás műanyaglapocskák, így ezek kevésbé élethűek.

A 3D-s kialakításúak ezzel szemben azt utánozzák, ahogy egy valódi tűlevél is kinéz. Sokszor egy fán mindkét megoldás megtalálható, a jobban látható részeken 3D-s kialakítással. Emellett néha elkülönítik még a hosszú, vékony, az erdei fenyő leveleire hasonlító megoldásokat.

Coney Island műfenyő

A 150 centis 29.876 forinttól kapható. Ez is kevert ágkonstrukciós műfenyő.

Hirdetés

 

A díszítés szempontjából fontos az ágsűrűségre is figyelnünk, hiszen, ha sok díszt szeretnénk aggatni a fára, akkor érdemesebb kicsit ritkásabb ágú fát választani.

Műfenyő árak

Ha nagy, két méter körüli, tartós és szép fát szeretnénk, akkor annak bizony már 50 ezer forint körül lesz az ára, és innentől a határ a csillagos ég.

Habár ez elsőre nagyon soknak tűnhet, ha valóban hosszú ideig akarjuk használni a fát, akkor néhány év alatt megtérülhet a befektetés. 150-180 centiméteres fát jó minőségben pedig már 25-30 ezer forint körüli összegért is lehet kapni.

Fajta, szín, extrák

Ha van kedvenc fafajtánk, akkor arról sem kell lemondanunk: ma már lehet kapni olyan műfenyőket, amelyek nem a tervező képzeletében születtek, hanem valódi fenyőket imitál a kialakításuk. Ahogy az élő fáknál, a műfenyők között is nagyon népszerű a Nordmann, amely rengeteg változatban kapható.

Carpatic LED műfenyő, 2D+3D+LED

A 180 centis 51 ezer forinttól kapható.

Hirdetés

 

Színekből is egészen bő a választék, a zöld különböző árnyalatai mellett fehér műfenyőből is rengeteg van a piacon, de akár rózsaszín, arany vagy fekete fát is lehet kapni.

Ha nem a természetesség a legfontosabb célunk, illetve szeretjük a különleges megoldásokat, akkor érdemes a fa színén is elgondolkodnunk.

Egy jó minőségű fehér műfenyő a megfelelő díszítéssel például nem feltétlenül kevésbé elegáns, mint zöld társa.

A színesek mellett kaphatók még extrákkal felturbózott műfenyők is, például olyanok, amelyek a havasságot imitálják, akár még toboz is van rajtuk, a LED-es füzérrel felszerelt fáknál pedig az égősorral sem kell már törődni.

White Angel fehér műfenyő

A 210 centis ára 92.841 forint.

Hirdetés