Így válasszuk ki a számunkra legjobb ágymatracot

Startlap Bubba
Az igazán pihentető alvásnak elengedhetetlen kelléke egy jó matrac, amely igazodik az igényeinkhez és az alvási szokásainkhoz. Szerencsére ma már rengeteg termék közül válaszhatunk, ennek megkönnyítésére pedig szakértő segítségével gyűjtöttük össze, hogy mire érdemes odafigyelni egy új matrac kiválasztásakor.

A matracoknál nagyon igaz, hogy az árcédula jelzi a minőséget: ha kiváló alapanyagokból készült, tartós terméket akarunk vásárolni, arra rá kell szánni a megfelelő összeget – mondja Takács András, a Jysk munkatársa.

A szakértő szerint először is gondoljuk végig, hogy mennyire hosszú távra tervezünk, milyen sokáig szeretnénk használni az adott matracot, és ennek megfelelően döntsünk arról, hogy mennyit tudunk rászánni.

A matrac keménységének kiválasztásánál pedig a legfontosabb szempont az, hogy milyen a testalkatunk, illetve hogy milyen testhelyzetben szeretünk aludni. Az egészségünk szempontjából elengedhetetlen, hogy a gerinc megfelelő helyzetben álljon alvás során.

Ha hanyatt fekszünk, legyen alátámasztva a derekunk, oldalt fekve pedig egyenes vonalban maradjon a gerincoszlopunk.

A legfontosabb alapanyagok

Kétféle alaptípust különböztetünk meg a matrac összetételét tekintve, a rugós, illetve a habszivacs matracokat – magyarázza Takács Attila. Természetesen ezekből is többféle létezik, és ezek az alapanyagtípusok mind befolyásolják a tartósságot, a rugalmasságot és a kényelmességet.

Általánosságban elmondható, hogy a habszivacs matracok – mivel homogén anyagból állnak -, jobban követik a test vonalát, viszont kevésbé tartósak, mint a rugós matracok.

A drágább matracoknál az optimális hatást úgy érik el, hogy a különböző anyagokat kombinálják, így jellemzően minél több rétegből áll össze a matrac, annál drágább. Egy rugós matrac is tud nagyon kényelmes lenni, ha habszivacs vagy latex réteg kerül a rugók fölé, és a rugóknak inkább csak tartószerepük van.

Vannak kétoldalú matracok is, amelyeknek mindkét oldalát lehet használni, és ezek eltérő keménységűek. A szakértő szerint ez például akkor nagyon hasznos, ha a párunk másféle keménységű matracot szeret, hiszen így két egyszemélyes, de ugyanolyan magasságú és típusú matracból összeállíthatnak egy franciaágyat. 

Takács Attila hangsúlyozza, hogy nagyon fontos megfelelő matracot választani nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek számára is. A szakértő tapasztalata az, hogy Magyarországon elég gyakran gondolják azt, hogy a fiataloknak még nincs szükségük drága matracra, pedig a fejlődő szervezet kifejezetten igényi a megfelelő alátámasztást alváskor.

 

Figyeljünk a higiéniára!

Hiába bírják évtizedekig a legjobb minőségű matracok (van olyan matrac, amire akár 25 év extra garanciát is lehet kapni), higiéniai szempontok alapján tíz évente ajánlott cserélni az ágybetétet, hiszen még a tisztítható huzatú matracokban is felgyűlik a por és a szennyeződések – mondja Takács Attila.

A szakember szerint mindenféle matracnál érdemes matracvédőt is használni, amivel tisztán tartható a fekvőfelület.

Ez még akkor is hasznos, ha mosható huzatú az ágybetét, hiszen a huzatokat nem gyakori tisztításra tervezték, ellenben a matracvédőkkel.