Kütyü 2018. november 12.

Így tehetjük profivá az otthoni moziélményt

bubba Kütyü 2018. november 12.
Mi kell az igazi moziélményhez otthon a megfelelő társaság és egy jó film mellett? Természetesen ugyanaz, mint egy igazi moziban: kiváló kép és hangminőség. De hogyan tudjuk mindezt elérni anélkül, hogy hatalmas költségekbe vernénk magunkat?

Tévé vagy projektor?

Ha már van otthon egy nagy képernyős, HD tévénk, akkor persze egyszerűbb a helyzet, de nem feltétlenül szükséges beruháznunk egy ilyen készülékre ahhoz, hogy otthon is jó minőségben nézhessünk filmeket.

Ha valaki egyébként nem néz tévét, akkor pláne nem érdemes a legmodernebb technológiával készül, hatalmas méretű készülékekbe ölnie pénzét. Az ilyen filmrajongóknak kifejezetten jó megoldás lehet egy minőségi projektor beszerzése.

Bár ma már nagyképernyős tévék is elég jutányos áron kaphatók, a projektorral általában azonos árért még nagyobb méretű képet lehet vetíteni a vászonra – vagy ha fehér, akkor a falra -, ami igazi mozis élményt biztosít otthon – tájékoztatta a Startlapot az Extreme Digital. 

Vásárláskor azonban mindenképpen figyeljünk oda arra, hogy a kivetítőkből vannak irodai és házimozis használatra szánt modellek is. Az utóbbiaknak általában jobb a képminőségük, illetve a házimozis projektorokat úgy tervezik, hogy az izzójuk hűtése a lehető leghalkabb legyen, míg egy irodai típusnál ez nem feltétlenül szempont – tudtuk meg a műszaki áruháztól.

A felbontás is eltérő: irodai használatra egy kisfelbontású kivetítő elég, míg házimozizáshoz full-HD vagy 4K felbontás ajánlott.  Egy irodai kivetítőn ráadásul nem feltétlenül vannak olyan videó-, és hangcsatlakozók, amelyekkel a házimozis lejátszókhoz vagy hangrendszerekhez lehet kapcsolódni.

A szakember szerint, ha valaki kis szobában szeretne projektorozni, akkor érdemes ultrarövid vetítési távolságú kivetítőt választania, mivel ezt kifejezetten úgy tervezték, hogy fél-egy méteres távolságból is lehessen vele torzításmentes képet vetíteni a falra, míg a hagyományos projektorok 3-4 méteres távolságból használhatók jól.

Az Extreme Digitalnál azt is elmondták, hogy a projektorok árai mostanra jóval kedvezőbbek lettek: míg százezer forint alatt korábban csak irodai típusokat lehetett kapni, most már néhány belépő szintű, házimozizáshoz használható modell is elérhető ebben a kategóriában.

Egy full-HD felbontású házimozis projektor ára pedig nagyjából 150 ezer forintnál kezdődik (durván ennyibe kerül egyébként egy 50 colos lapostévé is), a négyszer nagyobb, 4K felbontást kínáló típusok viszont egyelőre még több mint a kétszeresébe kerülnek.

Az egyetlen igazi hátrányuk a projektoroknak a tévéhez képest az, hogy valamelyest komplikáltabb használni őket. Ha például nem fehérre festett a szoba fala, mindenképp szükség van vetítővászonra is, amelynek ára néhány tízezer forinttól százezer forintos nagyságrendig terjed.

Hangprojektor vagy házimozi-szett?

Kialakításukból és méretükből következik, hogy még a legjobb és legdrágább tévék sem rendelkezhetnek igazán jó hangzással, főleg a képi élménnyel összehasonlítva. Ezen segíthet egy jó soundbar, amelyekben több és jobban elhelyezett hangszórók vannak, mint a tévékben.

Ma már lehet kapni olyan minihifitornyokat, amelyeket optikai hangkábellel rá tudunk kötni a tévére is, így nemcsak zenehallgatásra, hanem filmezésre is használhatók.

Az Extreme Digitalnál az a tapasztalat, hogy sokan választanak hangprojektort, mert kényelmesen elhelyezhetők a lapostévé alatt/előtt. Ezek sokat javítanak a tévék hangzásán, ugyanakkor nem kell kerülgetni egy nagy házimozirendszert. Hangprojektorból kétféle fő típus van, a fejlettebbekhez egy mélysugárzó láda is tartozik, ami miatt kissé több helyt foglalhatnak el, de jobb hangzást biztosítanak – közölték. 

Viszont az igazi, térhatású élményhez ezek sem elegendők. Ha valaki az igazi mozis hanghatást szeretné reprodukálni, ahhoz mindenképpen 5.1-es vagy 7.1-es hangrendszerre van szükség, ám ezek jóval drágábbak.

Hangprojektort, tévéhez is kapcsolható minihifit már néhány tízezer forintért lehet kapni, az 5.1-es hangrendszer-szettek között pedig van már százezer forint alatt elérhető változat, de ha valaki igazán profi házimozis hangzásra vágyik (külön házimozis erősítővel és high-end hangfalakkal), az nagyjából kétszáz-háromszázezer forintból jön ki – mondták az Extreme Digitalnál.

Keresés az oldalon