Listán a tanszerek, amik nem hiányozhatnak iskolakezdéskor

Fatima
Habár minden iskola más és más tanszercsomag listát állít össze, adunk egy kis segítséget, ami támpontul szolgálhat a felszerelés összeválogatásához.

Nincs sok hátra az tanévkezdésig – aki már bevásárolt, megérezhette a pénztárcáján, aki még nem tette meg, jobb, ha felkészül a drágulásra. Egyes számítások szerint ha mindenből a legolcsóbbat választja a szülő, úgy is legalább 22 500 forintot elvisz az új tanév, ám akár 50 ezerre is rúghat a tanszerek és egyéb iskolai felszerelések beszerzése. A REGIO JÁTÉK felméréséből is kiderült: a magyar szülők az új tanévhez szükséges alapvető tanszereket 10-15 ezer forintért, iskolatáskát további 15 ezer forintért vásárolnak az alapkategóriából, a csili-villi holmikról akkor még nem is beszéltünk. De mi kell pontosan egy általános iskolás gyereknek?

Az alapfelszerelések

Kezdjük a legkézenfekvőbb tanszerrel, a füzettel. Noha egyes korosztálynak más és más csíkozásúra lehet szüksége, annyi biztos, hogy a legapróbbaknak kell legalább öt, a nagyok esetében akár nyolccal, kilenccel is lehet számolni. A kockás verzióból alsó tagozatban elég kettő, felsősöknek azonban bejön a fizika, kémia, így három-négy füzetet érdemes beszerezni, és jó, ha egy-két sima is van elfekvőben. Az alapok mellett szükség van még egy kottafüzetre, harmadik osztálytól egy szótárfüzetre, de egy üzenő- és egy leckefüzet is elkél – ez utóbbi praktikus, hiszen a gyerkőc vezetni tudja a házi feladatokat és egyéb teendőket.

A kisiskolások általában az A5-ös méretű füzetet használják, nagy alakút csak elvétve látni, negyedik-ötödik osztálytól azonban a legtöbben már az A4-es méret mellett teszik le a voksukat.

Felsősöknél az sem ritka, hogy spirálfüzetet választanak, ám ebből érdemes jó minőségűt, hiszen tudjuk, milyen könnyen kiszakadhatnak belőle a lapok. A felszerelés épségének megóvása érdekében érdemes bevásárolni A5-ös és A4-es mappákból is, amik egyébként hozzájárulnak ahhoz is, hogy mindig rend legyen a padban és az iskolatáskában. A füzetekre és a tankönyvekre borító és vignetta dukál, amiből 25-30 darab elkélhet, ám várd meg a tankönyveket, hogy tudd, melyik méretből mennyire van szükség. A tolltartó már eggyel nehezebb kérdés. 

Forrás: Aldi.hu

Jó támpont a fenti táblázat, felső tagozattól azonban a valóságban a rajzórán kívül a színes- és a hagyományos grafitceruzát felváltja a tűfilc és a rotring – ezekkel mint plusz költség érdemes számolni -, ám a javító és a postairón már nem létszükséglet. Ellenben teret nyernek a golyóstollak és az éppen aktuális trendek. Nem maradhat el a hegyező (ebből érdemes olyat venni, ami a vékonyabb és vastagabb ceruzákat egyaránt viszi), a radír, a vonalzó, felsősöknek pedig már szögmérő, derékszögű vonalzó és körző is kellhet. Tipp: komplett tolltartó készletek is kaphatóak, ezek már tartalmazzák az összes szükséges eszközt, például hegyezőt, radírt, vonalzót és egyebeket.

Ha már a rajzóra (és technika) szóba került, listára tettük a nélkülözhetetlen felszerelést a színes- és grafitceruzák mellett.

  • olló
  • folyékony és stift ragasztó
  • rajztábla
  • vízfesték
  • tempera
  • ecsetkészlet
  • ecsettál
  • színes gyurma
  • famentes és félfamentes rajzlap (A4 és A3)
  • írólap
Illusztráció: Getty Images

További hasznos felszerelések elsősöknek és másodikosoknak: tükör, dobókocka, játékpénzcsomag, színes pálcika, számoló korong, betűkártya.

Az extrák

Semmi kétség, már a fentiek is egy kisebb vagyonba kerülnek, ám még nincs vége a vásárlásnak. Szükség lehet uzsonnás dobozra, kulacsra, összehajtható esőkabátra, tisztasági csomagra. Egy tolltartóra, amibe a ceruzák kerülnek, és egy tornazsákra, amiben a tornafelszerelések lesznek. Nézzünk bele ez utóbbiba: a fiúk többnyire tornapólót, tornanadrágot és tornacipőt viselnek, míg a lányoknál tornadressz és tornacipő viselete szükséges – felsőbb tagozatban megengedik a melegítő, póló és tornacipő triót. A tornazsákból legtöbbször kapható az iskolatáska motívumával megegyező darab, de számos eltérő modellt is érdemes lehet szemügyre venni. És elérkeztünk a lista legdrágább eleméhez, amiből talán az előző évi is megfelelő, talán új kell – ez pedig az iskolatáska, ami akár meg is duplázhatja a költségeket, hiszen 10 és 30 ezer forint között is ingadozhat az ára. Nem szabad azonban sajnálni rá a pénzt, hiszen a gyerek gerincére oda kell figyelni, és a praktikum sem utolsó szempont. Végezetül nem csak az iskolába, otthonra is kellhetnek kellékek, például íróasztal, gurulós szék és írólámpa.