Nyakunkon a húsvét: akinek nincs ideje otthon tojást festeni, az a diszkontláncokban általában előre festett főtt tojásokat is vásárolhat. Azt azonban kevesen tudják, miféle titkokat rejtenek ezek a tojások, és hogyan kerülnek az üzletek polcaira, írja a Focus.de.
Fogalmunk sincs, honnan származik
A feldolgozott tojások esetében – ellentétben a friss tojásokkal – nem kötelező feltüntetni a származást, a tartásmódot és a lejárati időt, így a vásárlók nem tudhatják, honnan származnak ezek a tojások. Bár hazánkban is egyre többen választják a szabadtartásból származó tojásokat, a színes húsvéti tojások a legtöbb esetben ketreces tartásból származnak. Az ilyen termék elkerülése érdekében keressük a KAT-feliratú logót a csomagoláson: ez garantálja, hogy nem ketreces tojásról van szó.

A megvásárolt színes tojások gyakran tovább eltarthatók, mint az otthon festettek, mivel speciális lakkbevonat védi őket: ez lezárja a tojáshéj pórusait, így kevesebb kórokozó juthat be. Fontos azonban figyelni arra is, hogy ha egy tojás megreped – legyen akár színes, akár sima –, azt legfeljebb két napon belül el kell fogyasztani, mert a repedésen keresztül könnyen bejuthatnak a baktériumok. Ha otthon készítünk húsvéti tojást, legalább nyolc percig főzzük a nyers tojásokat, mielőtt kivennénk őket a vízből, vagy lehűtenénk őket. Ugyanakkor a főtt tojások hideg víz alatti lehűtését érdemes teljesen elkerülni, mert ez apró repedéseket okozhat a héjon, amely szintén csökkenti a tojás eltarthatóságát.
Korábban is megfőzhetjük
A fogyasztóvédelmi szakemberek szerint a nem lehűtött, kemény tojások szobahőmérsékleten akár tíz napig is eltarthatók, míg a hideg vízben lehűtött tojások csak egy-két napig, írja az Ökotest.de. Hűtőben tárolva viszont mindkét esetben nagyjából
két hétig biztonságosan fogyasztható a főtt tojás.
Ha valaki el szeretné kerülni a mesterséges színezékeket – például az azofestékeket, melyek egyes források szerint negatívan hathatnak a gyerekek idegrendszerére –, érdemes természetes alapanyagokkal, például
- céklával,
- áfonyával,
- spenóttal,
- kurkumával
- vagy vöröskáposztával
festeni a tojásokat.