Rekordot döntött idén a hitelfelvétel

Fatima
Mindössze 9 hónap alatt meghaladta a lakáshitel-szerződések értéke az egész tavalyi évet, ám a többi hitel iránt is élénk a kereslet.

Rekordévet zárhat 2021-ben a lakossági hitelpiac: az év első kilenc hónapjában összesen 1916,8 milliárd forintnyi lakáscélú és fogyasztásihitel-szerződést kötöttek a háztartások és a pénzügyi szolgáltatók a jegybank adatai szerint, ami 21,5 százalékos emelkedés 2020 azonos időszakához képest – írta a Világgazdaság.

Leginkább a lakáshitelek iránt nőtt meg az érdeklődés: 974,1 milliárd forintnyi új lakáshitel-szerződés született, ami 40,9 százalékos bővülést jelent.

A kilenc hónapos eredmény már meghaladta az egész 2020-as évet, akkor mindössze 928 milliárd forintnyi szerződést kötöttek a lakossági ügyfelek. A fogyasztási hitelek új szerződéseinél jóval lassúbb, 6,3 százalékos bővülést mért éves alapon a jegybank, a személyi hitelek iránti kereslet viszont az év folytán felélénkült: szeptember végéig 355,6 milliárd forintnyi új kölcsönre kötöttek szerződést, bő egyharmaddal többre, mint egy éve – írja az ATV.

Illusztráció: Getty Images

A lakossági hitelek állománya 16 százalékot meghaladó bővülést ért el, ám ebben érezhető szerepe volt a 2020 márciusa óta tartó hiteltörlesztési moratóriumnak is.