Hogyan tegyük izgalmasabbá fehér falainkat a legfrissebb trendek szerint?

nestconcept
Sok otthonban ma is "a nagyi tanmeséje után szabadon", illetve az egyszerűség kedvéért minden falat fehérre festenek. Mert "ha bármi történik, könnyen ki lehet meszelni". Ismerős a mondás, ugye? Az üres fehér falak, főleg a mai rohanó világban, amikor hazatérve a kényelmet és a nyugalmat keressük, mégsem adják meg a kívánt hatást. Nézzünk most néhány tippet, amik által teljesen újat és trendit alkothatunk otthon a fehérség helyére.
nestconcept

nestconcept

A nestconcept belsőépítészeti iroda lakástulajdonosok, kisvállalkozások, startupok és multinacionális cégek, valamint design-őrültek tereinek tervezésével foglalkozik. A Startlap Vásárláson hasznos tanácsokat olvashatsz tőlük, hogyan alakíthatod a lakásodat még szebbé.
Cikkei

Festett falécezés

Ezer meg egy kép kering az interneten festett falécekkel dekorált falakról. Habár a felrakás szigorú geometriája néhányunkat elijeszthet az ötlettől elsőre, nincs mitől tartani. Kezdésként tervezzük meg, milyen formában szeretnénk a léceket elrendezni. Ezt könnyen fel is rajzolhatjuk a falra, hiszen a festés eltakarja majd a segédvonalakat. Ha ez megvan, döntsük el, milyen vastagságú léceket szeretnénk használni. A felület méretétől függően a 2-5 centi közöttiek működnek általában a legjobban. Ezután mérjük le, hány méter faanyagra van szükségünk. Levágás után mehet is a falra rögzítés, egy magasabb minőségű faragasztóval vagy szegekkel, végül pedig fessük le a kívánt színre, és kész is.

Forrás: Pinterest

Fali panelek

Amennyiben egy sűrűbb és izgalmasabb mintázatot szeretnénk 1-1 falra, érdemes elgondolkozni a 3D-s falpaneleken. Ezek többnyire polisztirolból, vagy cukornádból készülnek, így tökéletesek utólagos hőszigetelésre, illetve anyagukból és méretükből eredően könnyen felrakhatóak és színezhetőek a kiválasztott színnel. Áruk gyakorlatilag 2-3000 forinttól kezdődően (Praktiker, Obi vagy akár festékboltok és webshopok) az egész magas árkategóriába is eshetnek, függően a minőségtől és mintázattól is.

Forrás: Pinterest

Color-blocking

Noha még mindig rengetek DIY videót láthatunk mindenfelé kisebb léptékű szögletes-geometrikus falfestésekről, a 2020-as trendekben ez már sokat alakult. Egyrészt léptékváltás látszik, nagyobb méretűek a különböző színű formák, illetve egyértelműen megjelennek az íves geometriai alakok is, mint a kör vagy a boltív. A color-blocking lényege, hogy a színskálán ellentétes pólusú (komplementer) színeket párosítva egymáshoz keltsék életre a felületeket. Ez a kifejezetten a 60-as évekre visszanyúló forma- és színirányzat egyébként erősen jellemzi az idei trendeket, és ez valószínűleg jó ideig át is hatja majd az enteriőr design világát.

Forrás: Pinterest

Indusztriális anyagok

Ugyan a Loft Design már jó pár éve erős irányzat, továbbra sem tűnik úgy, hogy lecsengő irányba tartana, sőt. Az anyaghasználat és térkialakítás elsősorban a New Yorkban jellemző raktárak és gyárak lakássá alakításából származik, ahol is például a látszó tégla és beton felületek, az acél gerendák, a nagy belmagasság mind-mind jellemzően megtalálhatóak voltak. Amiben jelenleg változás van ezt a trendet illetően, hogy az erősen indusztriális jelleget kezdik elhagyni, és különböző visszafogottabb, letisztultabb terekbe helyezik be a fenti anyagokat.

Forrás: Pinterest

Falak esetén szép megoldás lehet a szeletelt tégla alkalmazása, melyből külső és belső szeletek is kaphatóak. A külső szeletekből rusztikusabb, míg a belső szeletekből egy visszafogottabb faldekort kaphatunk. Amennyiben adott egy betonfalunk, szép és izgalmas felület lehet kezeletlenül tartva (egy alap matt lakkozáson kívül, hogy ne poroljon), sajnos azonban ez lakóházak esetén nem igazán jellemző. Erre is vannak megoldások a betonfestéktől kezdve az acryllal kevert betonon keresztül (mint „kent beton”) a betonyp, és beton mintázatú vinyl lapokig.

Ez a lista természetesen csak egy rövid válogatás, hiszen a lehetőségek tárháza végtelen, a kreativitásunk, csak a környezetünkben elérhető anyagok és a pénztárcánk szabhat határt.