Otthon 2019. október 11.

10 őrült jó fa- és rattanbútor otthonra

Laura Otthon 2019. október 11.
Mi az a farmház stílus? Mik az ismertetőjegyei, és jellemzően hogy néznek ki, milyen anyagból készülnek a hozzá beszerzett bútorok, tárgyak? Ezt tesszük most tisztába, és kiváló berendezési cuccokat is ajánlunk hozzá.

Farmház stílus: vajon mit takar ez a kifejezés? Ha még nem egészen vagy tisztában vele, csak sejtéseid vannak, akkor most segítünk – és ezzel azt is előrébb mozdítjuk, hogy eldönthesd: akarod-e, hogy a te otthonod ilyen stílusúvá váljon.

A magunk részéről csak annyit mondhatunk, hogy mi imádjuk a farmház stílust, éppen a következők miatt:

  • nagyrészt, vagy teljesen természetes anyagokkal dolgozik: fa, vászon, pamut, rattan, bőr 
  • emellett klasszikus, régóta használt alapanyagokat csempészik a berendezésbe, pl. kerámia, tégla vagy bádog
  • kerüli a modern, fémes-krómos és újhullámos anyagokat és dizájnt, emiatt nosztalgikus, otthonos a hangulata
  • a kényelmes, de egyszerű megoldásokra épít – éppen ezért nem feltétlenül drága holmikból kell összerakni

Az utolsó pont okán még akkor is lehet menő, stílusos “country” otthonod, ha egy aprócska lakásban laksz, és nem vet fel a pénz!

Mutatunk pár tárgyat, ami tipikusan a farmház stílushoz passzol.

 

1. Ha a fa étkezőasztal már megvan, akkor csak a székek hiányoznak! Mit szólsz a kelet-indiai rózsafából készült, gyönyörű darabokhoz? Természetesen kell venni rájuk párnát is, különben nem kényelmes hosszasan üldögélni rajtuk, de az biztos, hogy valóságos ékei lesznek az étkezőnek. Vagy persze a dolgozószobának, vagy bármelyik másik szobának, hiszen nem törvényszerűen az étkezőasztal mellé kell keresni székeket…

2. Ha valami nagyon tipikusan vidéki stílus, az a faláda! A fenti kétdarabos készlet tömör akácfából készült, masszív, egy életen át bírja, és végtelenül kedvessé varázsol még egy zord külsejű szobát is. Paliszander (egy vöröses-barnás fafajta) felülettel látták el, így tették még egyedibbé. Klasszikus, vas zárakat kaptak, ami szintén a régies, vaslakatos időket idézi.  Tarthatsz bennük ágyneműt, ruhákat, törölközőket, vagy épp a gyerkőc játékait.

3. Az újrahasznosított fából készült tálalóba képtelenség nem beleszeretni. Három fiók, alatta három kivehető kosár, és persze nem kötelező kizárólag evőeszközök vagy ételek tárolására használni! Sőt, a nappali közepén elhelyezve a tetejére is ráteheted például a tévét, a hangszóróidat, vagy egy nagyobb, falnak támasztott képet.

Jó választás azoknak is, akik panziót, hotelt üzemeltetnek: az étkezőben, a reggeli felszolgálásához praktikus és időtálló, barátságos berendezési tárgy.

4. Praktikus, kompakt és okos megoldás az egymásba tolható asztalhármas is. Tömör akácfából készült, csiszolt bútoregyüttes, amit kedved szerint használhatsz, az alapján, hogy épp mennyi pakolófelületre van szükséged. Apró lakásokba vagy kisebb nyaralókba rendkívül jó megoldás! Szívós bútor, ezért akár nagyobb súlyú dolgokat – asztali lámpát, laptopot stb. – is tehetsz rájuk.

De lépcsőzetesen kihúzva őket egymás alatt akár egyszerű díszelemként is szolgálhatnak, vagy teheted őket a bejárati ajtó mellé is, egy csinos kis tálkával, száraz virággal a tetejükön. Hazaérve így gyorsan le tudod dobni rájuk a kulcsodat, napszemüvegedet, és mindig tudni fogod, hol vannak.

5.  A kézzel, újrahasznosított fából készült dohányzóasztalt rendkívül egyedivé teszi, hogy színes festékfoltok maradtak rajta, amitől igazán olyan, mintha csak saját kezűleg tákoltad volna vidéken. Nem beszélve arról, hogy öt fiókja van, vagyis bőven lehet bele pakolni, így tárolóként is üzemelhet. Nem egyszerű dohányzóasztal, hanem evések-ivások kiváló eszköze is lehet.

 

 

1. Jöhetnek a bárszékek? Magas pult alá jól passzolnak! Ebből is tudunk mutatni zseniálisat: ez a bambuszból és jutából készült, csavart bárszék-páros feltűnő, igazi dísz, és mégis totálisan naturisztikus. A szőtt székecskék ráadásul akár kisasztalként, dohányzóasztalként is funkcionálhatnak. Kültéren is megállják a helyüket!

2. Ha tárolásra alkalmas bútor után kutatsz, akkor hadd ajánljuk figyelmedbe a vízijácintból készült elemet, ami négy nagy és két kisebb fiókkal biztosítja, hogy tengernyi cuccot rendszerezz benne. Az egymáson tornyosuló fiókkosarakat egy fémváz tartja meg. Teljesen egyszerű bútordarab, a fonott dizájn mégis meseszéppé teszi.

3. Olvasol még újságokat, magazinokat? Nem a legszebb látvány, ha az asztalon vagy az éjjeli szekrényen tornyosulnak, ráadásul elfoglalják az értékes pakoló-és étkező felületet is. Ehelyett szerezz be egy ilyen ízig-vérig vintage vízijácint újságtartót! Fém váza biztosítja, hogy stabil maradjon, ráadásul a jópofa, fektetett Z formájú alakja kifejezetten ékes dísze lesz a szobának.

4. A fürdőszobáról se feledkezz meg! Ha már igencsak elhasznált a mosdókagylód, a szekrénykéd, és a tükörre is ráférhet egy csere, akkor illeszd a fürdőszobai bútorszettedet is a farm stílushoz. A falhoz rögzítendő pipereszekrény bőséges tárolóhellyel bír, a párkányos tükör pedig poénos trapéz formát kapott. Mivel tömör újrahasznosított fenyőfából készült, masszív és strapabíró, sokáig tart.

5. Tartasz otthon borokat? Akkor használd ki ezt is arra, hogy rátegyél a vidéki stílusra! Ez a fa bortartó állvány először is nem kevesebb, mint 16 palack bort képes tárolni. Emellett gyönyörű a kivitelezése, ugyanis különböző fatípusok, például mahagóni, tíkfa, mangófa, akácfa és egyéb fafajták karaktereit ötvözi. Újrahasznosított fából van, ezért itt-ott vannak rajta apróbb tökéletlenségek, ami által még eredetibben hozza a farm-hangulatot.

Keresés az oldalon