Ezért érdemes új hűtőgépet vásárolnod

Laura 2018. november 17. Konyha

Egy tízéves vagy régebbi hűtőgép helyett megéri újat venni, mert az új, A+++ energiabesorolású típusok sokkal kevesebb áramot fogyasztanak, és egy sor hasznos extrát kínálnak.

A legtöbb család csak akkor vásárol új hűtőt, ha a régi berendezés javíthatatlanul elromlott, esetleg új lakásba költöznek.

Az Extreme Digital statisztikái szerint évente két időszakban is jelentősen növekszik a hűtőgépek iránti kereslet: egyrészt a nyári kánikulák idején, amikor a gépek kompresszora sokkal gyakrabban kapcsol be, másrészt télen, a disznóvágás szezonjában, amikor a fagyasztóládák kelendők.

 

Fotó: Thinkstock

 

Sokkal kevesebb áramot fogyasztanak a mai hűtők

Pedig a technológia fejlődése nemcsak a digitális kütyük esetén, hanem a háztartási gépeknél is folyamatos. Ennek az egyik legfontosabb eredménye, hogy egy ma kapható hűtőszekrény sokkal kevesebb áramot fogyaszt egy réginél.

A jelenleg hatályban lévő EU-s jogszabályok értelmében uniós országban ugyanis már csak A-energiaosztályú hűtőgépet lehet árusítani (leszámítva a speciális hűtőgépeket).

Egy A+ energiabesorolású hűtőgép átlagosan mintegy nyolcszáz-ezer forintnyi áramot fogyaszt folyamatos üzem mellett, míg egy A++ besorolású típus ehhez képest további 10 százalékos, egy A+++-os pedig 20 százalékos megtakarítást eredményez.

Mivel egy hűtőgép a legtöbb otthonban a nap 24 órájában folyamatosan működik, ha olyan hűtőszekrényt választunk, amely csaknem negyedével kevesebbet fogyaszt egy másiknál, évek alatt visszahozhatja az árát. A környezettudatos vásárlók számára jó hír, hogy a legtöbb ma kapható hűtőszekrény A++ besorolású, árban pedig alig drágább az A+-osnál – tudtuk meg az Extreme Digitaltól.

Alul-, vagy felülfagyasztós hűtőt vegyünk?

Az Extreme Digital eladási statisztikái szerint a magyar vásárlók az alulfagyasztós hűtőszekrényeket kedvelik a legjobban, minden második eladott berendezés ezek közül kerül ki.

Ezek a típusok praktikusabban használhatók a hétköznapokban, mivel csak akkor kell lehajolni, ha a fagyasztóból vennénk ki valamit, a hűtőrészből kényelmesen lehet ki-be pakolni.

A felülfagyasztós kivitelű hűtőgépek már csak az eladások 8-10 százalékát adják, míg a fennmaradó részen az egyajtós (esetleg fagyasztó nélküli vagy belső fagyasztós), a beépíthető kivitelű hűtőgépek, a fagyasztószekrények, illetve a dupla ajtós óriáshűtők és borhűtők teszik ki.

 

Fotó: Thinkstock

 

Ezekre az extrákra érdemes költeni

Az egyik leghasznosabb extra funkció egy hűtőgép esetében, ha a hűtőközeget keringető kompresszor inverteres működési elvű: az ilyen hűtők takarékosabbak és halkabbak.

Ugyancsak jó szolgálatot tesz a No Frost jegesedésmentesítő technológia. Ha ilyen van hűtőgépünkben, soha nem kell leolvasztanunk azt, hiszen a belsejében egy ventilátor gondoskodik a páratartalom csökkentéséről.

A fejlettebb hűtőgépekben külön rekesz szolgál a gyümölcsök és zöldségek tárolására, hiszen ehhez kifejezetten szükség van magasabb páratartalomra. Vannak olyan hűtőgépek is, amelyek belsejükbe plazmakisülés révén ionokat juttatnak. Ezek semlegesítik a penészgombákat, baktériumokat és a kellemetlen szagokat, így a hűtőben lévő étel hosszabb ideig friss marad.

Keresés az oldalon