Élelmiszerárak: július 1-jén érkezik az újabb pofon

Magyarországon is bevezetik az úgynevezett kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert, aminek köszönhetően durván emelkedik a gyártók csomagolóanyagok után fizetendő díja. A költségnövekedést végül a fogyasztókra háríthatják át.

A július 1-jétől érvénybe lépő kiterjesztett gyártói felelősségi díj és annak magas tételei miatt sürgős egyeztetést javasol a kormánnyal a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége (FÉSZ) – közölte a FÉSZ hétfőn az MTI-vel.

Az elmúlt évek során a termékek, így az élelmiszerek csomagolásával kapcsolatos környezetvédelmi problémák orvoslása és az újrahasznosítás hatékonyságának növelése érdekében, egy uniós irányelv útmutatása alapján az összes tagállamban, így Magyarországon is bevezetik az úgynevezett kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert (EPR).

Hazai sajátosság

A közlemény szerint az már hazai sajátosság, hogy július 1-jétől nem az állam vagy piaci szereplők által alapított non-profit irányító szervezet, hanem a MOHU Mol Zrt. által működtetett koncessziós társaság fogja teljesíteni a szükséges visszagyűjtési és hasznosítási feladatokat a gyártók nevében.

Egy vásároló a blokk végösszegét nézni egy bevásárlás után
Fotó: Getty Image

A koncessziós tervekkel összefüggő aggályaikat folyamatosan jelezték a jogalkotók számára az élelmiszergyártók, ugyanis

hatékonyabbnak és olcsóbbnak tartották volna a feladatok végrehajtását a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően piaci alapokon működtetni.

A FÉSZ úgy vélte, félelmeik igazolódni látszanak, mivel nagy érvágást jelent majd a gyártók számára, hogy július 1-jétől az eddig erre a célra befizetett környezetvédelmi termékdíj összegének a 3-5-szörösét, bizonyos esetekben akár 10-szeresét kell fizetniük az egyes csomagolóanyagok után. Ez a megemelkedett tétel az úgynevezett kiterjesztett gyártói felelősségi díj.

Kiemelték, a gyártókat képviselő szakmai szervezeteket sem vonták be a díjtételek kialakításába, így nem világos a költségviselők számára, hogy mi alapján határozták meg azok mértékét.

Áthárítják

Mindezek miatt a gyártók önköltségnövekedése kettős; nem csak a boltba kerülő csomagolt élelmiszerek csomagolására kell magasabb díjat fizetniük, de a teljes termelési és ellátási lánc mentén a csomagolások minden elemére magasabb költségek rakódnak. A gyártók kénytelenek lesznek az élelmiszerek átadási árában ezt a költségemelkedést érvényesíteni, amit a kiskereskedők saját megnövekedett terheik miatt szintén kénytelenek lehetnek a fogyasztók felé áthárítani.

Ez azt jelenti, hogy az élelmiszerárak további növekedése várható a július 1-jétől bevezetendő magas díjak miatt.

Ezért a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének meggyőződése, hogy az élelmiszerárak további emelkedésének megakadályozása, valamint a magyarországi élelmiszeripari vállalkozások talpon maradásának és versenyképességének biztosítása érdekében, a díjak auditált felülvizsgálatára és jelentős csökkentésére van szükség.