Kütyü 2021. január 06.

Így hasznosítsd újra a megunt, elavult kütyüdet

Fatima Kütyü 2021. január 06.
Valószínűleg sokaknak van egy fiókjuk, amit a használatban nem lévő kütyüknek tartanak fenn. Az eszközök az évek során halmozódhatnak - újak jönnek ki, a régiek elavulttá válnak. Ám nem kell, sőt, nem is szabad kidobni őket - mutatjuk, mit lehet velük tenni.

Égető és alapvető kérdés, hogy mi legyen a használt, lemerült elemekkel. Szerencsére manapság már sok üzletben ki van téve olyan doboz, amibe be lehet dobni ezeket – de interneten is lehet gyűjtőpontokat keresni, ahol ártalmatlanítják a lemerült darabokat. Nem csupán az elemeket, az egyes készülékeket is újra lehet hasznosítani, egy dolgot azonban ne felejts el ezekkel kapcsolatban: amikor úgy döntesz, már nincs szükséged egy eszközre, győződj meg róla, hogy a gyári visszaállítás után minden le van törölve, semmiféle bekapcsolás vagy újraindítás után nem kerülhet elő róladszemélyes információ. Ne feledkezz meg a SIM- vagy memóriakártyáról sem!

Hogyan kell újrahasznosítani a telefonokat

A Call2Recycle szerint az elemek után a telefonok a legkönnyebben újrahasznosítható holmik. Vannak már olyan boltok, amik felvásárolnak rossz, sérült telefonokat annak érdekében, hogy felújítsák azokat, esetleg hasznosítsák az alkatrészeket egy hibás eszköz kijavításánál. Igénybe vehetők olyan akciók, melyek keretében le lehet adni régi készülékeket – nem csak mobilokat -, szakértők megvizsgálják, ezek mennyit érnek, az így kapott összeggel lehet csökkenteni egy új készülék árát vásárláskor. Nem utolsó sorban pedig a jó öreg interneten is lehet hirdetni, hátha valaki lecsap.

Lenovo Yoga C940
Lenovo Yoga C940

A laptopok újrahasznosítása sem nehéz, ám leselejtezés előtt kérdezd meg magadtól: még használható? Ha 5 évnél fiatalabb, akkor a TechSoup szerint valaki más is jól tudja használni. Ezeket rászorulóknak lehet adni, esetleg keresni olyan boltokat, ahol felújítják, úgy adnak tovább rajta. Ha az eszköz túl régi vagy nem megfelelő az adományozáshoz, újra lehet hasznosítani a telefonokhoz hasonló módon. 

Ha a készülék használhatatlan, esetleg nem veszik be alkatrésznek sem, az interneten az e-hulladék átvétel címszóra keresve rengeteg lehetőséget találhatsz – a legváltozatosabb eszközöket le lehet adni, némelyiket el is szállítják tőled.

A használt tévéken és fényképezőgépeken is tovább lehet adni az előbb említett módokon, de itt se felejtsd el a személyes adataidat törölni, a kiegészítőket összegyűjteni – írja a CNet.

Miért ne dobd a szemétbe a készülékeket?

A legtöbb elektronika mérgező anyagokat tartalmaz, az e-hulladék nem megfelelő ártalmatlanítása károsíthatja a környezetet, ami hatással lehet az emberi szervezetre is. Ha az elektronikát helytelenül dobják ki, akkor a méreganyagok kiszivároghatnak a hulladéklerakóba, a talajvízbe, hevítve elpárologhatnak a légkörbe, ami nem kis galibát okozhat. Ezzel szemben számos környezetbarát módszer létezik régi kütyük ártalmatlanítására, amik egyúttal segíthetnek a rászoruló embereken.

Keresés az oldalon