Kütyü 2021. január 19.

CES 2021: bemutatjuk a legjobb kütyüket

Balázs Kütyü 2021. január 19.
Ugyan virtuális formában, de mégis volt CES idén, így nem maradt más hátra, mint bemutatni, hogy mik voltak a négynapos rendezvénysorozat legmenőbb kütyüi.

Az első virtuális CES komolyabb fennakadások nélkül zajlott le és remekül bizonyította, hogy az iparág képes megszervezni a legrangosabb expóját anélkül, hogy kibérelne valami hatalmas hodályt. Persze a dolog hátulütője, hogy így a résztvevők nem kerülhettek testközelbe a kiállított cuccokkal, ám így is szemügyre vehettük a legnagyobb nevek újdonságait. Az alábbiakban összeválogattunk nektek pár kütyüt, amik szerintünk az idei CES legmeghatározóbb látványosságai voltak, lássuk is, hogy melyek ezek.

Lenovo LaVie Mini

Ha fogunk egy netbookot és ötvözzük egy Nintendo Switch-csel, akkor megkapjuk a Lenovo LaVie Mini-t. Ez a félig laptop, félig hordozható videójáték konzol lehet a tökéletes platform a játék streamelő szolgáltatások (pl. Google Stadia, Geforce Now), illetve a mindenféle emulátorok futtatására, közben meg van annyira gyors, hogy lehessen netezgetni rajta, vagy zenét hallgatni.

Ami az értékeit illeti, egy 8 colos, 1900 x 1200-as felbontású gépről van szó, amiben az Intel Tiger Lake Core i7-es processzora ketyeg, 16 GB RAM memóriával és egy Iris Xe videókártyával és egy 256 GB-os SSD meghajtóval.

A rossz hír, hogy a projekt jelenleg nem sokkal több, mint egy jól hangzó ötletparádé és nem igazán látni jelét annak, hogy a Lenovo a közeljövőben tömeggyártásba engedné. Bár tegyük hozzá, hogy az ilyen ötletparádék esetében nagyon fontos a visszajelzés, hiszen nem az exhibicionizmus a fő hajtóerő ezek bemutatásánál, így ha sok kedvező visszajelzést kap a cég egy ilyenre, akkor az ötletparádéból gyorsan válhat a boltok polcairól levehető valóság.

LG Rollable

Ahogyan korábban mi is beharangoztuk, az LG valóban bemutatta az új telefonkoncepcióját. Az LG Rollable lényegében a hajtogatható telefonok nyomvonalán elindulva valami egészen más eredményt hozott, ezt ugyanis nem hajtogatjuk, hanem egy átlagos méretű okostelefon, amit egy kisebb tabletté alakíthatunk, a kitolható egyik felének jóvoltából.

És nagyjából ennyi, amit a telefonról biztosan tudunk, illetve még azt, amit nem rég az LG egyik szóvivője is megerősített, hogy a telefon még idén a boltokba kerül.

A pletykák szerint viszont nem lesz olcsó, olyan 2 400 dollár (kb. 700 000 Ft) környéki összegért lehet majd megvásárolni. 

Moflin robot kisállat

A Vanguard Industries egy sikeres Kickstarter kampány után alkotta meg a Moflint, ami egy MI robot kisállat, ami képes érzelmek kimutatására is és leginkább egy szürke, puhaszőrű tengerimalacra emlékeztet. A gyártók szerint Moflin az egyedi algoritmusának köszönhetően képes tanulni és fejlődni.

A beépített érzékelőivel különbséget tud tenni az emberek között és az érzéseit is kifejezi mozgással, valamint cuki kis hangokkal, amiket valódi állatzajokból alkottak meg a számára.

A cég azt állítja, hogy minden Moflin egyedi személyiséget növeszt idővel, melyet a környezetük és a velük szembeni bánásmód alakít majd. A Vanguardnál úgy vélik, hogy már 2021 nyarán hozzájuthatunk a Moflinunkhoz, már ha hajlandók vagyunk érte 400 dollárt (kb. 120 000 Ft-ot) fizetni érte.

Razer Project Hazel

A pandémia természetesen nem csak a CES megrendezésének körülményeit befolyásolta, hanem a kiállított termékek között is éreztette a hatását. A Razer egy olyan maszkot fejlesztett ki, amiben a technológiai merészség és a biztonság kombinációját fedezhetjük fel. Ugyan a megjelenése lehet, hogy nem nyeri el mindenki tetszését, ám a maszk minden egyes elemének funkciója van, még a villódzó fényeknek is.

Ez utóbbiak például az akkumulátor alacsony szintjét, illetve a szűrő kicserélésének időszerűségét jelzik, de ha úgy tartja kedvünk, ki is kapcsolhatjuk a fényeket.

A maszk remekül simul az arcunkra, víz és karcolásálló. A halláskárosultakat segítendő hagyták láthatónak a maszk szájrészét, így azok is könnyedén tudnak kommunikálni, akik szájról olvasással tudják csak megérteni a másik mondókáját. Azt ugyan a Razer még nem árulta el, hogy a maszkjuk mikor kerül forgalomba és nagyságrendileg mennyibe fog kerülni, de arról biztosítottak mindenkit, hogy a projekt folyamatban van, tehát nem csak bemutatták, hogy ők ilyet is tudnak, hanem elkötelezték magukat a maszk legyártása mellett.

Keresés az oldalon