Évek óta ezzel a népszerű hozzávalóval főztek be a magyarok - a hatóság most közölte: senki ne használja tartósításkor, nem engedélyezett!
A nyári időszak tetőpontján sok háztartásban előkerülnek az üres befőttesüvegek, megtelnek a fagyasztók, és egyre több családban készülnek házi lekvárok, befőttek, savanyúságok, gyümölcslevek vagy akár aszalványok. Az otthoni tartósítás kiváló módja annak, hogy megőrizzük a szezon ízeit a hidegebb hónapokra. Ugyanakkor kiemelten fontos, hogy ezek az élelmiszerek is biztonságosan készüljenek – olvasható a Nébih honlapján.
A tartósítás egészségügyi kockázatai
Mint írják, az élelmiszerek eltarthatóságának meghosszabbítása akkor nevezhető eredményesnek, ha közben megőrizzük az élelmiszerek minőségét, élvezeti értékét és biztonságát.
A nem megfelelő körülmények között készült vagy tárolt késztermékek komoly egészségügyi kockázatot is jelenthetnek
– figyelmeztet a hatóság.
Hangsúlyozzák, hogy a minőségi eredmény érdekében kizárólag egészséges, ép alapanyagokkal dolgozzunk, sérült, rothadó, penészes, szokatlan szagú, állagú zöldséget, gyümölcsöt ne használjunk a befőzéshez.

Hogyan tartósítunk?
Az otthoni tartósításkor többféle módszer is alkalmazható. A leggyakoribb eljárások közé tartozik a lekvárok és dzsemek főzése, a befőttek, kompótok és gyümölcslevek eltevése hőkezeléssel, valamint a savanyúságok tartósítása ecetes vagy sós lében. Népszerű és hatékony technika továbbá az aszalás – amely során a termék víztartalma csökken -, valamint a fagyasztás, amely minimális mértékben változtatja meg az élelmiszerek szerkezetét.
Melyik szer használata tilos tartósításkor?
A Nébih három, házi tartósításnál használható hozzávalót nevez meg:
- citromsav,
- borkősav,
- aszkorbinsav.
Az ízesítés mellett mindhárom tartósítószer megakadályozza a fehér húsú gyümölcsök barnulását is.
A tartósítószerekkel kapcsolatban a hatóság óvatosságra int. A nátrium-benzoátot hozzák fel példaként, amelynek alkalmazását csak indokolt esetben és az előírt mennyiségben ajánlják.
Van egy tartósítószer viszont, amely korábban a legelterjedtebb volt,
ma már viszont nem engedélyezett a használata: ez a szalicil.
A szalicil használatát ismert egészségkárosító hatásai (például allergia, asztma, gyomorfekély) miatt nem engedélyezik a házi tartósításnál.

