Sem alufólia, sem fagyasztó: a banán megbarnulása így késleltethető legtovább
Biztosan te is jártál már úgy, hogy vettél egy szép, érett banánfürtöt, gondosan elhelyezted a konyhaasztalon – majd két nap múlva már barna foltok tarkították, megpuhult, és rájöttél: ebből bizony már csak turmix lesz, nem tízórai. Ismerős a bosszúság, amikor a gusztusos gyümölcs szinte a szemünk láttára lesz érettből túlérett?
Pedig van megoldás – ráadásul nem is az, amire elsőre gondolnánk.
Egy gáz a felelős
A banán villámgyorsan érik, mert etiléngázt bocsát ki – ez egy természetes „érésgyorsító”. A természetben ennek nagy szerepe van, de a gyümölcstálban már kevésbé örülünk neki. Minél több etilén gyűlik össze körülötte, annál gyorsabban puhul meg és barnul be a héja. A cél tehát egyértelmű: lassítani kell ezt a folyamatot.

Montserrat Meléndez élelmiszer-szakértő és tartalomkészítő hat napon át tesztelte a különböző tárolási módszereket – az eredmények pedig meglepőek voltak.
Meléndez több módszert vizsgált:
- A szárak alufóliába tekerése
- Tárolás műanyag zacskóban
- Banán a hűtőben
- Fagyasztás
A tapasztalatait így foglalta össze:
„Az alufólia nem hozott látványos eredményt, viszont a hűtő nagyon jól működött, mert a hideg lassítja az etiléntermelést.” A műanyag zacskó szintén hatékonynak bizonyult, a leghosszabb eltarthatóságot pedig a fagyasztás adja – természetesen héj nélkül, darabokra vágva.
Szedd szét a fürtöt!
Kevesen tudják, de az is sokat számít, ha a banánokat különválasztod. Ha egyben hagyod a fürtöt, az etilén koncentrációja a gyümölcsök körül gyorsan megemelkedik – vagyis hamarabb érnek túl. Ha viszont széthúzod őket, a folyamat lassul. Plusz pont, ha a szárakat műanyag fóliába tekered – így még tovább marad friss a gyümölcs.
A hőmérséklet is kulcsfontosságú
A banán legjobban hűvös, száraz, sötét helyen érzi magát – de nem túl hidegen! A hűtő lassítja az érését, ugyanakkor a héja könnyen megbarnulhat. A gyümölcs ettől még jó minőségű marad, csak a külseje változik.
Ideális hely lehet:
- egy sötét éléskamra,
- egy hűvös polc,
- vagy egy napfénytől védett konyhaszekrény.
És egy fontos szabály: tartsd távol az almától és a paradicsomtól! Ezek is sok etilént bocsátanak ki, így felgyorsíthatják a banán romlását.
Legközelebb, amikor hazaviszel egy szép, sárga fürtöt, gondold át, hová teszed le. Egy apró helyválasztás is lehet a különbség aközött, hogy napokig aranysárga és gusztusos marad – vagy pár nap alatt barna lesz és puha, és már csak banánkenyérnek sütheted majd meg.

