Megmenekült Budapest egyik legjobb lángosozója: ezért süthetnek tovább az aluljáróban
Február közepén nagy port kavart a hír, miszerint sok aluljárói sütödére bezárás vár. Ekkor sokan azt hitték, hogy minden sült ételről le kell mondanunk a forgalmas átjárókban, azonban hamar kiderült, hogy a szabályváltoztatás nem mindenkire terjed ki. Körbejártunk két budapesti aluljáróban, és a Fővárosi Önkormányzatot is megkérdeztük a szabályzat részleteiről.

Akik megfelelnek a szabályoknak, azoknak nem kell bezárni
A Nyugati aluljáróban sétálva kevés üzletet találunk, melyeket érintett a rendelet, és még kevesebb eladót, akik hajlandóak beszélni a szabályváltozás hatásairól. Végül egy pékség munkatársai mesélik el, őket hogyan érintette a rendelet.
Nem fogunk bezárni
– állítják határozottan. Mivel ők nem olajjal sütnek, ezért a szabályváltozás nem érinti az üzletet. Ugyanakkor azt elmondják, hogy semmilyen előzetes értesítést nem kaptak a városvezetéstől, az olajos sütés betiltásáról csak a hírekből értesültek.
Hasonló a helyzet a Flórián téri aluljáróban is: azok az üzletek, amelyek olajos sütést igénylő termékeket kínáltak, már rég bezártak. Egy kivétellel:a sokak szerint a város legjobb lángosát kínáló Krumplis Lángosostovábbra is zavartalanul működik.
Minket az új elszívóberendezés mentett meg, hál’istennek
– meséli Kovalcsik Pál tulajdonos. Számukra tavalyelőtt jelezte az önkormányzat, hogy amennyiben nem korszerűsítik az üzlet elszívóját, abban az esetben nem hosszabbítják meg bérleti szerződésüket. A csere akkor megtörtént, ezért a híres falatozót most nem érinti a bezárási hullám.
Azt ugyanakkor Kovalcsik Pál is elmondja, hogy a sajtóból értesültek a szabályváltozásról, ami nem kis ijedtséget okozott nekik. Szerencsére hamar kiderült, hogy a változás őket nem érinti.
Akik megfelelnek a kritériumoknak, azoknak nem kell bezárni
– magyarázza Kovalcsik Pál. A budapesti önkormányzatok fő problémája az volt, hogy sok üzletben a lefolyóba öntötték az olajat, a Krumplis Lángosnál azonban nem ez volt a gyakorlat. Mivel a korszerű elszívóval minden szabálynak megfelelnek, a következő változtatásig biztonságban vannak, mondja a tulajdonos.
Nem hirtelen kellett bezárniuk
“A csatornarendszer az esővíz elvezetésére szolgál, nem a zsíros, olajos szennyezésre”, szögezi le a Fővárosi Önkormányzat a Startlapnak adott válaszában. “Ugyan a pavilonok működtetőinek előírás a zsírfogó használata, a keletkezett zsiradék kötelező, dokumentált elszállíttatása, de
mégis rendszeresek a dugulások az aluljárók csapadékvíz-elvezető rendszereiben, amit a csapadékcsatornába öntött ételmaradék és zsiradék okoz.
További problémát okoz az is, hogy a legtöbb aluljáró a ’60-as, ’70-es és ’80-as években épült: infrastruktúrájuk ezért nehezen teszi lehetővé a korszerű, megnövekedett energiaigényű sütödék üzemeltetését. További problémát jelent a szellőzés, ami sok helyen nem megoldott. “A szagok a környékbeli épületekbe, magánlakásokba, bérleményekbe is bekerülnek, emiatt sok jogos panasz érkezik a Fővárosi Önkormányzathoz”, írják.
Ugyanakkor azt is leszögezik, hogy minden üzlet egyéni elbírálásban részesült, a bezárások pedig nem váratlanul, évközben történtek, hanem a bérleti szerződések lejártához igazítva. “Az elbírálás az aluljárókban lévő üzlethelyiségek és pavilonok bérleti szerződéseinek, illetve közterület-használatra vonatkozó hatósági szerződéseinek lejártához, illetve megújításához igazodik“, írják. “Az érintett bérlők a helyben sütéssel kapcsolatos gyakorlatról kellő időben előre tájékoztatást kaptak, így elegendő idejük volt a felkészülésre:
már a tavalyi döntések során jeleztük a lejáró szerződéssel érintett ügyfeleknek, hogy egyes tevékenységük csak 2024. december 31-ig folytatható.
Így tehát valószínű, hogy amennyiben kedvenc aluljárói sütödénk még most is működik, az azt jelenti, hogy megfelelt az új kritériumoknak: további bezárásoktól ezért nem kell tartanunk.