A legmutatósabb fali és lógó virágtartók

Laura
Kertbe, teraszra, erkélyre, vagy a nappaliba - ezek a virágtartók még akkor is jól feldobják az összképet, ha csak egy teljesen egyszerű zöld növény van bennük.

Úgy érzed, ideje lenne feldobnod az otthonodat vagy a kertedet, teraszodat valamivel? Adj a cserepes növényeidnek némi új külsőt! A fali és lógó virágtartók nemcsak azért nagyon jók, mert mutatósak, hanem azért is, mert helyet spórolsz velük. Megmutatjuk, nekünk melyek tetszenek a legjobban.

Fali tartók

1. Fonott

Kezdjük egy egyszerű, de mindenütt mutatós darabbal, a fonott, rácsos virágtartóval. Természetes és nagyon barátságos, otthonos, sőt: hagyományőrző, “vidéki” hatást kelt. Sokan vagyunk, akikből egészen nosztalgikus érzéseket is kiválthat egy-egy fonott használati tárgy látványa. A fűzvesszőből font tartó mérete 32 x 32cm-es. Ez azt jelenti, hogy egy kisebb cserepet tudsz belehelyezni. 

Nem ajánlott olyan helyre rakni, ahol állandóan érheti az eső, inkább fedésben legyen.

2. Biciklikosár

A következő, amibe mi nagyon belehabarodtunk, a biciklikosarat formázó, falra szerelhető változat. Öntöttvasból készült, tehát jóval szívósabb  a vesszőnél. A színe, bár a képen feketének tűnhet, valójában sötétbarna. Egy darab, 13 centiméter átmérőjű cserép fér bele, egyébként a méretei: 35 x 23,5 cm. A mélysége 17 cm. Vigyázz arra, hogy legfeljebb 5 kilogrammnyi súllyal terheld!

3. Nagyméretű, régies

A harmadik, amit már a nagyobb méretű cserepekhez javaslunk, a régies hatású tartó, ami antik zöld színben hoz mediterrán hangulatot az otthonodba. Fémből készült, és inkább kültérben mutat jól, mint bent. 

Tartójának felületét szándékosan érdesre csiszolták, mintha az idő már kicsit megkoptatta volna.

Mérete: 33,8 x 32 cm, mélysége 17 cm. A súlya kevesebb mint egy kiló, ezért nem lesz vészesen nehéz a virággal együtt sem (persze ez azért a növény sűrűségétől is függ).

4. Egyféléből többféle

Természetesen olyan tartót is kerestünk, amin több cserép is elfér, és a fenti díszes változatot bátran ajánljuk. Öntöttvasból készült, és önmagában egy szárny is képes helyet adni két 10 cm átmérőjű kaspónak. Ám ez még nem minden, ugyanis háromféle alakzattal gyártják, vagyis ha szükséged van még többre, akkor ezekből bármennyit rendelhetsz, és úgy válogathatod össze őket, ahogy kedved tartja. Jól néznek ki egymás mellett, de úgy is, ha elszórtan helyezed fel őket a falra. (Ha épp nincs valamelyik alakzatból, akkor érdeklődj a gyártónál, mikor tudják beszerezni.)

Egy tartó méretei: 45 x 28 cm, mélysége 16 cm. A súly 3 kiló, szóval ennek már azért erős akasztóra van szüksége.

Lógó tartók

1. Kókusz

Menjünk át a plafonról lógatható tartókra, amik jó eséllyel még látványosabbak, mint a falra szerelhetőek. Ami tuti biztosan jól áll minden lakásnak és erkélynek, az a kókuszdióból készült tartó. Egész pontosan fém kosarakról van szó, amelyeket félbe vágott kókuszdiókkal raktak meg, ezáltal lesz nagyon mutatós az egész koncepció. Mi mindenképp az itt feltüntetett három darabos kiszerelést ajánljuk, hiszen jobban megéri, még akkor is, ha egyelőre csak egyet vagy kettőt tervezel használatba venni. 

Egy kosár űrtartalma 7 liter, súlya alig több mint fél kiló. A kampóig, a láncokkal együtt 65, maga a kosár 17 cm magas, a szélessége és a mélysége pedig egyaránt 30 centi. 

Tipp: használhatod gyümölcstartónak is!

2. Gömb

Erős, rozsdamentes acélból készült láncokon lógó, sötét színű, rattan hatású gömb. Modern és nagyon jól néz ki, ráadásul bármilyen környezetbe jól belepasszol. 

Persze a lehető legmenőbb az, ha rattan hatású kerti bútorok fölé akasztod, de akkor sincs gond, ha netán retro stílusban rendezted be a teraszodat; egy-két ilyen gömb azt is kiválóan feldobja.

8,6 literes, 35 x 22 centis, a mélysége szintén 35 centi. Legfeljebb 15 kilóval terheld.

3. Szívecske

Ezt a vasból készült virágtartót nemcsak magadnak, hanem ajándékba is nagyon jó ötlet megvenni! Imádni való a szív alakú keret, mégsem túlzó vagy csicsás. Egy kisebb méretű kaspónak enged helyet, zöld színe pedig csodás, természetes és nyugtató hatást kelt – kicsit olyan, mintha hajlékony, zöld ágakból készítették volna.

Méretei: 33.5 x 60.5 x 21 cm (hossz x magasság x szélesség). Súlya fél kiló. Ha egy kicsit ügyeskedsz, akkor a magasabbra nőtt virágokat ügyesen átbújtathatod a szív tetején, a rések között, így nem kényszerülsz rá, hogy mindenképp alacsony virágokat rakj a tartóba.

4. Koponya

Végezetül pedig egy extrém darab, amit képtelenek vagyunk kihagyni a sorból: a koponya alakú tartó!

Értelemszerűen ez vagy nagyon tetszik valakinek, vagy nagyon nem; szerintünk a hagyományostól eltérő gondolkodású, lázadni szerető emberek, vagy akár rockerek, régészek, esetleg önmagukat boszorkánynak és spirituális személynek tartó személyek otthonában nagyszerű díszelem lehet. 

A gipszből és műgyantából készült koponya ridegségét szuperül tovább költi a makramé zsineg – egy kicsit kannibál-hatást ad neki. A kaspó mérete 15 x 20 cm, a makraméé pedig 50-60 cm. 

Az az érdekes ebben a virágtartóban, hogy elsőre csak úgy néztük: micsoda poén, persze mi sose vennénk ilyet. Aztán, ahogy egyre többet nézegettük, már-már oda jutottunk: miért is ne lóghatna egy ilyen poénos darab valahol az otthonunkban?

Neked is azt ajánljuk, hogy merj a szokásos körödön kívül is gondolkodni!