Gyerek 2019. február 27.

A legjobb partitársasok

bubba Gyerek 2019. február 27.
Legyen szó nagyobb buliról vagy kisebb baráti összejövetelről, egy jó társassal könnyedén feldobhatjuk a hangulatot. Alábbi listánkban öt olyan világszerte népszerű és elismert játékot mutatunk be, amelyekkel garantált a szórakozás, és már csak a megfelelő társaság hiányzik hozzájuk!

A legjobb rövid családi társasjáték: Imagine

Az egyik legklasszikusabb paritársast, az Activity-t helyezi új alapokra az Imagine, amelyben nem rajzolni, mutogatni vagy körülírni kell a különböző bonyolultságú feladványokat, hanem kis, átlátszó kártyákon szereplő formákból és ábrákból kell „kirakni” azokat.

Miért jó?

A kártyák néhányszor elég egyértelműek, máskor viszont a legkülönfélébb dolgokat lehet belelátni az ábrákba, ami egyszerre könnyíti és nehezíti meg a dolgunkat. Az Imagine – ahogyan a neve is utal rá – erősen épít a képzelőerőre, a kreativitásra és az asszociációs képességekre, miközben az Activity-hez hasonlóan nagyon vicces is.

Kinek ajánljuk?

Egy összeszokott társaságnál könnyebben kitalálja a feladványokat, de ha vegyesebb a csapat, akkor pedig gyorsan összekovácsolhatjuk a parti résztvevőit ezzel a végtelenül szórakoztató játékkal. Mivel csak rajtunk áll a játék hossza, így ideális kelléke egy éjszakába nyúló társasozásnak, de buliindítónak is jó.

Imagine

Játékidő 10-30 perc, 12 éves kortól ajánlott. Kb. 6 ezer forint.

Hirdetés

A legjobb asszociációs játék: Dixit

A Dixit már tízéves, 2010-ben lett az év játéka, de akkor sem lehet kihagyni egy ilyen listából hiszen töretlen népszerűségnek örvend azóta is. Ráadásul számos kiegészítő kártya jelent meg hozzá, így megunni sem nagyon lehet.

Miért jó?

Egy Dixit-parti mindig más-más, köszönhetően a számos asszociációs lehetőséget nyújtó, csodaszép kártyáknak, illetve a társaság is nagyon befolyásolja a játékot.

A feladat látszólag egyszerű: a kézhez kapott fantáziaképeket ábrázoló kártyák közül a soron következő játékos kiválaszt egyet, eszébe jut róla valami, amit megoszt a társaival, a többieknek meg a saját kártyáik közül ki kell választania azt, ami leginkább köthető ehhez a gondolathoz.

A fejjel lefelé fordított kártyák közül aztán ki kell választani, hogy melyik inspirálta eredetileg az adott gondolatot. Azért is lehet pontokat szerezni, ha valaki sikeresen vezeti félre a társait, ettől lesz igazán szórakoztató a játék.

Kinek ajánljuk?

Összeszokott társaságok esetén a Dixit jó teszt lehet arra, hogy mennyire ismerjük a másik gondolkodását, de akár saját szabályokat is alkothatunk a feladványokra, a közös élményeinkre építve. Emellett ismerkedős játéknak is kiváló, hiszen rengeteget megtudhatunk a többiekről közben.

Dixit

3-6 játékos számára, 8 éves kortól ajánlott. 201-ben az év játékának választották meg. Kb. 6-8 ezer forint.

Hirdetés

A legjobb kémjáték: Fedőnevek

Izgalmas kémes partijáték a fedőnevek, amit ketten is lehet ugyan játszani, de minél többen vagyunk, annál jobb.

Két csapat játszik egymás ellen, két „kémfőnök” vezetésével, akiknek az a feladata, hogy fedjék fel a teljes kémhálózatot, a fedőnévkártyák segítségével, ugyanis minden kémnek fedőneve van.

Miért jó?

Talán meglepő, de – amellett, hogy a kémfőnököknek illik pókerarcot vágni -, ez a játék nagyon vicces, főleg a minden játék során előforduló félreértéseknek köszönhetően.

Az izgalom pedig a két csapat versengéséből fakad, és szintén fontos eleme ennek a játéknak, amely 2016-ban elnyerte a megtisztelő Spiel des Jahres, azaz az év játéka címet. Körülbelül 20- 30 perc alatt le lehet játszani egy partit, így ideális bulijáték a Fedőnevek, amelynek ma már több változata is létezik.

Kinek ajánljuk?

A Fedőneveket egyaránt ajánljuk azoknak, akik szereti az izgalmas játékokat, és azoknak is, akik inkább a felhőtlen szórakozást várják egy partijátéktól. A Fedőnevek Képekkel változat azoknak fog különösen tetszeni, akik szeretik a vizuális fantáziájukat használni.

Fedőnevek

200 kártya 400 fedőnévvel. 14 éve felett ajánlott. Játékosok szám: 2-8 fő. Kb. 4-6 ezer forint.

Hirdetés

A legjobb csapatépítő: The Mind: Érezz rá!

Tavaly ezt a játékot is jelölték az Spiel des Jahres díjra, nem véletlenül. Pedig a feladat elsőre túl egyszerűnek is tűnhet: a résztvevőknek úgy kell lerakniuk a kezükben lévő számkártyákat, hogy azok egy hibátlan számsort alkossanak.

Miért jó?

A The Mind egy kooperatív játék, azaz a játékosok nem egymás ellen, hanem egymást segítve oldják meg a feladatot, ami már eleve jó egy társaság összekovácsolására. A csavar abban áll, hogy a játékosok semmilyen módon nem kommunikálhatnak egymással, ami elsőre lehetetlen dolognak tűnik, de kellő egymásra hangolódással sikerülhet kirakni a számsort. Ráadásul ennek a játéknak az ára is kifejezetten baráti, 3000 forint alatt hozzájuthatunk az egyedülálló élményhez.

Kinek ajánljuk?

Elsőre talán nem érthető, hogy mitől lenne egy ilyen játék szórakoztató, és valóban nem az a hasunkat fogva nevetős klasszikus partijáték – tehát aki ilyet keres, inkább mást válasszon a társasjátékok közül

Cserébe az egymásrahangolódás miatt teljesen egyedi játékélményt nyújt, és a teambuilding is új értelmet nyer vele. Megunni sem fogjuk egyhamar, hiszen többféle nehézségi szint közül választhatunk, így rendszeresen összejáró baráti társaságoknak különösen ajánljuk.

The Mind

6 éves kortól ajánlott. Játékosok szám: 2-6 fő. Játékidő: 15-20 perc. Kb. 3 ezer forint.

Hirdetés

Dobble

Ez a játék végtelenül egyszerűnek tűnik, hiszen már az óvodások is össze tudnak párosítani két ugyanolyan formát – gondolhatjuk egészen addig, amíg el nem kezdünk játszani a Dobble nevű klasszikussal. Azután mikor a kezünkbe kerülnek a kis, kör alakú lapok, rajtuk a sok különböző méretű és színű ábrával, és azt az egyet kellene kiszúrnunk, ami közös a többiekkel, minden átértékelődik.

Miért jó?

A Dobble egy pillanat alatt elsajátítható, rövid, de annál viccesebb játékokat kínál, ami garantáltan felpörget mindenkit. Ráadásul a kártyák több különböző játéklehetőséget is kínálnak, így ha már úgy éreznénk, hogy mesterek lettünk benne, gyorsan rájövünk, hogy ez korántsem igaz. Egyszerű de nagyszerű, röviden így lehetne összefoglalni ennek a kártyajátéknak a tulajdonságait. A praktikus kis fémdobozban pedig bárhova könnyen magunkkal vihetjük.

Kinek ajánljuk?

Túlzás nélkül bárkinek, azzal a megkötéssel, hogy habár ketten is játszható, 4 fő felett azért sokkal érdekesebb a játék – nem hiába jó partikellék. Star Wars-rajongók pedig beszerezhetik a saját Dobble-verziójukat.

Dobble

6 éves kortól ajánlott. 2-8 játékos számára. Kb. 4 ezer forint.

Hirdetés

Keresés az oldalon