Otthon 2019. október 27.

A legjobb konyhai kések

Balázs Otthon 2019. október 27.
Számtalan mítosz és legenda terjeng a konyhában legjobban használható késekről, vannak, akik hajlandóak akár több tízezer forintot is kifizetni egy menő japán séfkésért és vannak, akik a boltban az alsó polcról lekapják az első pengét, ami a kezük ügyébe kerül. Na, de kinek van igaza?

Ez természetesen attól függ, hogy mire akarjuk a kést használni. Amennyiben egy étteremben szeretnénk dolgozni vele, akkor tényleg érdemes a kifejezetten drága séfkésekre rámenni, elvégre napi szinten, akár több órán át is dolgoznunk kell vele és nagyon másképp néz ki ilyenkor az anyagfáradás egy átlagos konyhai használatra készített pengénél és egy fekete öves, éttermi használatra kitalált séfkés esetében.

Acél vagy kerámia?

Ez az örök megosztó kérdés és valójában mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai egyaránt, el kell dönteni, hogy melyek a szimpatikusabbak nekünk. Az acélpengék közül csak a rozsdamentes verzióval foglalkoznánk, mivel a szénacél kések (bár jobban tartják az élüket, mint a rozsdamentes párjuk, viszont nagyon oda kell figyelni a karbantartásukra, különben rozsdásodnak) teljesen fölöslegesek egy átlagos háztartásba és az előnyeik is nagyüzemi körülmények között válnak csak láthatóvá.

A rozsdamentes acélpenge azért menő, mert nem rozsdásodik, rugalmas és viszonylag könnyű megélezni otthoni körülmények között is. A kerámia viszont sokkal jobban tartja az élét, könnyebb, mint az acélkések, ám rettenetesen merev, így ha leejted, már vetheted is rá a keresztet, mert jó eséllyel eltörik.

A kerámia ellen szól továbbá, hogy igen macerás az élezése (ne higgyük el, amikor azt mondják, hogy a kerámia kést nem kell élezni, kell, csak jóval később veszíti el az élét, mint az acélkések), otthoni körülmények közepette kb. megoldhatatlan.

Mire kell még figyelni?

Az egyetlen tanács, hogy tartsuk a késeket megfelelő helyen (pl. késtartóban és ne a fiókban legyenek egymásra hányva) és borotvaélesen. Az utóbbi a legfontosabb, mivel ezzel nem csak megkönnyítjük a magunk dolgát, hanem baleset esetén is jobban járunk. Ha ügyetlenek vagyunk, és nagyon megvágnánk magunkat egy megfelelően élezett késsel, akkor mondjuk a levágott ujjat a sebész még vissza tudja varrni, míg ha ugyanezt egy életlenebb késsel csináljuk meg, akkor búcsút mondhatunk neki, mivel egy nem kellőképpen megélezett penge nem csak vág, de roncsol is.

Kerámia-acél késkészlet

Innovagoods 6 darabos színes kerámia kés és hámozó készlet

1 konyhakés (kb. 34 cm); 1 kenyérvágó kés (kb. 34 cm); 1 húsvágó kés (kb. 34 cm); 1 univerzális kés (kb. 22 cm); 1 hámozó kés (kb. 18 cm); 1 hámozó; Tok mágneses zárással (kb. 38 x 24 x 3 cm); Ára: 4 490 Ft.

Hirdetés

 

Az Innovagoods hatdarabos készletében mindent meg lehet találni, ami egy konyhába kell. Öt rozsdamentes acélkés kerámia bevonattal, ezek között találni nagy konyhakést, kenyérvágókést, hús és zöldségvágó, valamint hámozó kést. Ezeken felül a csomag tartalmaz még egy zöldségpucolót is.

AZZA 6 db-os késkészlet

Tescoma AZZA 6 db-os Késkészlet

1 db univerzális kés, 9 cm; 1 db univerzális kés, 13 cm; 1 db zöldségvágókés, 13 cm; 1 db konyhakés, 16 cm; 1 db porciózókés, 21 cm; 1 db kenyérvágókés, 22 cm; 1 db dizájner késtartó blokk; Ára: Kb. 30 000 Ft-tól.

Hirdetés

 

A dizájner késtartóval is ellátott, a Tescoma által gyártott szett tökéletes választás a konyhába, már csak azért is, mert a borotvaéles rozsdamentes acélpengék mellett ez a készlet még remekül is néz ki. A csomagban univerzális, zöldségvágó, konyhai, porciózó és kenyérvágó késeket találunk, melyekre most 10 év garanciát ad a gyártó. Az egyetlen dolog, amire érdemes odafigyelni, hogy nehezen tűrik a mosogatógépet. Ez annyit jelent, hogy el lehet természetesen így is mosni a késeket, ám ebben az esetben hamarabb megy ki az élük.

Fiskars készlet

Fiskars Nagy Kezdőkészlet

Nagy szakácskés; Nagy kenyérvágó kés; Nagy japán szakácskés; Paradicsomszeletelő kés; Hámozókés; Ára: Kb. 15 000 Ft.

Hirdetés

 

A Fiskars talán az egyik legelismertebb, legmegbízhatóbb márka, ha késekről beszélünk. A markolatok csúszásmentes felülete garancia arra, hogy a jól kiegyensúlyozott késeknekremek fogásuk lesz, a pengék pedig jó minőségű rozsdamentes acélból készültek. A készletben egy nagy szakácskés, egy japán szakácskés, egy kenyérvágókés egy hámozó és egy paradicsomszeletelő kés található.

Klarstein Kitano 7-részes késkészlet

Klarstein Kitano 8-részes késkészlet tartóval

7 különböző formájú nemesacél penge, optimális eszközök szeleteléshez, csontozáshoz, filézéshez és vágáshoz; Ára: Kb. 11 000 Ft.

Hirdetés

 

Nemesacél pengék, hétféle kés, japán konyhaművészet, Klarstein minőség. Nagyjából ez az, amit a gyártó ígér, meg természetesen egy menő és dizájnos késtartót. A késeket szeleteléshez, vágáshoz, csontozáshoz, filézéshez (értelemszerűen mindegyikhez a megfelelő darabot) is lehet használni. A kések kézre állók, sőt, még kisebb kézzel rendelkező embertársaink számára is könnyedén, szinte játszva forgathatók.

Tefal késkészlet

Tefal K221SA14

1db Hámozókés 9cm; 1db univerzális kés 12cm; 1db chef kés 15cm; 1db kenyérvágó kés 20cm; 1db szeletelő kés 20cm; Ára: Kb. 13 000 Ft-tól

Hirdetés

 

Öt különböző karakterű nemesacél kés, minőségi és esztétikus fa tároló dobozzal. A kések könnyűek, de minőségi rozsdamentes nemesacélból készült éles pengével vannak felszerelve. Tökéletesek minden hétköznapi szeletelési, hámozási és darabolási feladathoz. Puha markolatú fogantyú, kényelmes fogás jellemzi őket, viszont óvakodjunk a mosogatógépektől, mert roncsolhatják a pengéket. Arra is nagyon figyeljünk, hogy sose tegyük vissza a dobozba vizesen őket.

Keresés az oldalon