A legjobb légkondicionálók

Marci
Közeleg a nyár, és ha még nem tetted meg, itt az ideje elgondolkodnod rajta, hogy milyen klímaberendezést is kellene beszerelni a lakásba ahhoz, hogy ne forralja fel az agysejtjeidet a július közepétől ránk ereszkedő embert próbáló hőség.

(Frissítve!) A klímavásárlás nagyon fontos dolog, következményei és az ára miatt sem tanácsos félvállról kezelni a dolgot. Hogy mitől lesz számunkra jó egy klímaberendezés, az leginkább a személyes preferenciáinkon múlik.

Fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy mihez akarunk kezdeni vele? Van olyan klímagép, ami fűtésre optimalizált, olyan is akad, amelyik inkább akkor működik jól és időtállóan ha csak hűtünk vele és természetesen olyan is van, ami mindkettőt tudja azonosan jó színvonalon. Nyilván nem lesz túl nagy meglepetés, hogy az utóbbi kategóriába eső készülékek rendszerint lényegesen drágábbak, mint az előbbi két csoport megbecsült tagjai.

Ha már tudjuk, hogy mire szeretnénk használni a klímát, akkor a következő lépés a teljesítmény kérdése. Ehhez egy kicsit számolni kell. Két adatra lesz szükségünk, a kiszemelt készülék kilowattban kifejezett teljesítményére, valamint a hűteni, illetve fűteni kívánt szobánk területére. Ha ezek megvannak, akkor az alábbi táblázatban megnézhetjük, hogy nagyságrendileg egy adott terület hűtéséhez, illetve fűtéséhez mekkora teljesítményű gépre lesz szükségünk:

Szoba mérete Hűtőteljesítmény
< 20 m2 1,5 kW
20 – 35 m2  2,5 kW
35 – 55 m2 3,5 kW
55 – 90 m2  6,0 kW / 7,1 kW

Persze a fenti adatok nem minősülnek szentírásnak, inkább csak amolyan becslésként érdemes kezelni őket.

Ha már tudjuk, hogy milyen teljesítményű készülékre van szükségünk, akkor el kell döntenünk annak típusát.

Alapvetően négyféle klímatípus közül választhatunk:

Ablakra szerelhető

Ennek a konstrukciónak előnye, hogy nem kell ezerdanos barkácsmesternek lennünk a felszereléséhez, viszonylag olcsó és nem kell átrendezni hozzá a ház elektronikus huzalozását. Hátránya viszont, hogy gyakran vízszintes tolóablakokhoz tervezik ezeket és ha nem ilyenünk van, akkor szomorúság köszönt ránk, mert egy klímagép házi dekorációs elemnek azért drága. További hátulütője ennek a kialakításnak, hogy nagyon oda kell arra figyelnünk, hogy a gép és az ablak méretei megfeleljenek egymásnak. Ha nagyobb a gép, mint az ablak, akkor nem fog működni a dolog.

Falra szerelhető

Ez több szempontból is hasznosabb az előbbinél, mivel nem veszi el tőlünk a napfényt, jobban is néz ki, ráadásul kevésbé tűnik instabilnak, mint az ablakos verzió. Ugyanakkor már a felszerelése sem lesz olcsó buli, mivel ki kell bontani hozzá a falat és az egész hóbelevancot nem is igazán lehet megúszni szakember segítsége nélkül. Viszont ha egyszer sikerül beállítani, akkor az hosszú éveken át fog minket jól szolgálni.

Ablakra és falra is szerelhető

 A nevében van a legnagyobb előnye, akár falra, akár ablakra is felszerelhetjük, ez olyankor jöhet jól, ha szükségünk van egy klímagépre, de épp albérletben lakunk és nem akarjuk miatta kibontani a falat, de kinéz már nekünk egy saját lakás, ahol már nem az ablakra szerelve kell tartanunk. A hátránya az, hogy ilyen speciális esetek ritkán fordulnak elő az ember életében.

Hordozható

 Itt is már a név utal a legvonzóbb tulajdonságára. Többféle ablaktípussal kompatibilis, mint az egyszerű ablakra szerelhető kollégája, továbbá a kis kerekei jóvoltából szobáról szobára hurcolhatjuk magunkkal, ami akkor igazán jó, ha nem egy garzonban lakunk. A hátrányai között viszont olyasmik szerepelnek, hogy a padlón foglalja a helyet, illetve mozgatás után minden egyes alkalommal a kivezető csövet rá kell szerelni az ablakra és a hordozhatóság ára rendszerint az alacsonyabb teljesítményben ütközik ki, továbbá még hangosabb is mint a többi kategória képviselői.

A fentiekből is látható, hogy nincs minden helyzetre tökéletes megoldás, osztani, szorozni kell és a nekünk leginkább megfelelő verziót kiválasztani. Van még egy roppant fontos dolog, amit mindenképpen meg kell tennünk klímavásárlás előtt, különösen akkor, ha az első három típusból szeretnénk egyet magunknak.

Ez pedig a választott készülék méreteinek összeegyeztetése a kiszemelt felület paramétereivel. 

A legjobb légkondicionálók
Getty Images

A legjobb multifunkciós

Midea MA-12N8D0-SP Blanc

Falra szerelhető; Inverteres; Hűtő teljesítmény: 3,5 kW; Fűtő teljesítmény: 2,2 kW; Beltéri zajszint: 38 dB; Kültéri zajszint: 65 dB.

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Mert a Midea egy elég neves kínai elektronikai cég, mely különösen a klímaberendezései révén nyert komoly elismertséget.

A 2016-os olimpián valamennyi stadionba Midea légkondicionálókat szereltek be.

Ez a készülék elsősorban azért roppant szimpatikus a számunkra, mert a lehetőségekhez mérten, legalábbis beltérben halk, hűtésre, fűtésre egyaránt remekül alkalmas és a teljesítménye is alkalmas egy nagyobb szoba lehűtésére.

Hátrányok

Elsősorban az ára, ami főleg a kínai termékektől megszokottakhoz képest kicsit magas, illetve a Wi-Fi beállítása sem túl egyszerű dolog.

Kiknek ajánljuk?

Elsősorban azoknak, akiknek egy jó teljesítményű, multifunkciós klímaberendezésre van szükségük.

Akinek a csend a fontos

Daikin FTXB35C/RXB35C

Falra szerelhető; Inverteres; Hűtő teljesítmény: 3,3 kW; Fűtő teljesítmény: 3,5 kW; Beltéri zajszint: 41 dB; Kültéri zajszint: 48 dB.

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Mert remekül hűt és fűt, ráadásul igen gyorsan eléri a távirányítón beállított hőmérsékletet. Mind kültéri, mind a beltéri egysége halknak mondható, pláne a többi márkához képest. Ráadásul a Daikin márkában mi eddig még sosem csalódtunk, ez a termék pedig ismét bizonyította, hogy megbízható. 

Mindezek mellett a kezelése sem bonyolult, villámgyorsan bele tud rázódni az ember.

Hátrányok

Időnként hajlamos a túlfűtésre/túlhűtésre, de ha odafigyelünk rá, nem okoz gondot. Ami még felmerülhet, hogy a Daikinnak ez az egyik első középkategóriás klímája, az ezt megelőző gépeik olyan 1-2 millió forint körül kóstáltak, értelemszerűen, aki hozzászokott ahhoz a minőséghez, az nem lesz elégedett a középkategóriás termékkel.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akiknek fontos, hogy a klímagépük ne csapjon túl nagy zajt kül és beltéren egyaránt.

Akinek a megbízhatóság a lényeg

LG PC12SQ Silence Plus

Falra szerelhető; Inverteres; Hűtő teljesítmény: 3,5 kW; Fűtő teljesítmény: 4 kW; Beltéri zajszint: 41 dB; Kültéri zajszint: 48 dB.

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Mert bel- és kültérben is aránylag csendes, komoly teljesítménnyel dolgozik, különösen ami a fűtést illeti, de a hűtőkapacitására sem lehet majd panasz.

Mindezeken felül a fogyasztása is meglehetősen alacsony, így a villanyszámla miatt sem kell aggódnunk.

Hátrányok

Tulajdonképpen csak egy van neki, hogy nem annyira olcsó.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akiknek egy csendes, jól hűtő-fűtő gépre van szükségük hosszú távra és az sem zavarja őket, hogy nem túl olcsó.

A hordozható

TOSOT TPC09AK-K6NNA1A

Hordozható; Hűtő teljesítmény: 2,6 kW; Fűtő teljesítmény: Nincs; Zajszint: 64 dB.

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Azért mert gyorsan képes lehűteni egy kisebb szobát, megbízhatóan működik, a hordozhatósága külön pozitívum, hiszen így a ház bármelyik olyan helyiségébe elvihetjük magunkkal, amelyik rendelkezik ablakkal. A beszerelése gyakorlatilag semmiféle szaktudást nem igényel és hát lényegesen olcsóbb is, mint bármelyik fix készülék. Ráadásul a tisztítása sem sokkal bonyolultabb, mint egy hároméveseknek szóló fakockás játék.

Hátrányok

Eléggé hangos, szóval zajérzékenyek számára nem ajánlott. További hátránya, hogy a légelvezetéshez való cső csak olyan ablakkal kompatibilis, amelyik fentről lefelé záródik. 

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akiknek egy olcsó, hordozható klímagépre van szükségük.

Ha olcsó klíma kell

Whirlpool SPIW 312L

Falra szerelhető; Inverteres; Hűtő teljesítmény: 3,4 kW; Fűtő teljesítmény: 3,9 kW; Beltéri zajszint: 39 dB; Kültéri zajszint: 54 dB; Ára: Kb. 129 900 Ft

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

A 6. érzék azt tudja, hogy érzékeli a szoba hőmérsékletét és az alapján önként kitalálja, hogy most inkább hűtésre, fűtésre vagy csak mezei keringetésre van-e szüksége a delikvensnek, azaz nekünk.

Persze a paramétereket mi is beállíthatjuk, és akkor azokat megjegyzi a kikapcsolás dacára is.

Hűtésre fűtésre nem lehet nála panasz és a beltéri egysége egész halk és olcsó.

Hátrányok

A kültéri egység viszont hangos, szóval, ha olyan helyen lakunk, ahol ez a szomszédokat zavarhatja, akkor lehet, hogy nem ez a legmegfelelőbb egység számunkra. További probléma, hogy az intenzív fűtést hosszú távon nehezen viseli és a rezonancia miatt a kültéri egység hajlamos kilyukadni, tehát a garanciaidőn túli használata erősen kérdőjeles.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akik megfizethető áron szeretnének hozzájutni egy összességében jól működő klímagéphez, még ha a garanciaidő lejártával új gép után is kell majd nézni.