Konyha 2019. augusztus 23.

A legjobb kenyérsütőgépek

Marci Konyha 2019. augusztus 23.
Ha kedved támadt a kenyérsütéshez, de riaszt a velejáró rengeteg pacsmagolás, illetve a régi fotókról komoly erőnléti feladatnak tűnő dagasztás, akkor a 21. század gyermekeként ezt a részt már nyugodtan rábízhatod egy gépre.

Ha szóba kerül a házi kenyérsütés, itt is azonnal két nagy frakcióra (és azokon belül is több alcsoportra) bomlik a nép: vannak a konzervatívok, akik azt hirdetik, hogy akkor lehet a legjobb eredményt elérni, ha mindent az ember a saját két kis kezével csinál és az automatizálás a hagyomány halála. Velük szemben állnak azok, akiknek kevesebb idejük van minderre, ám hasonlóképpen lelkesednek a házi kenyér ötletéért, na, ők használnak kenyérsütő gépet. Egy biztos: nehéz eligazodni a kenyérsütő-rengetegben, úgyhogy adunk egy kis segítséget.

Ha már elhatároztuk, hogy gépet veszünk, viszonylag kevés dologra kell odafigyelnünk. Az eszköz mérete az első igazán fontos dolog, hiszen nem mindegy, hogy két főre, vagy egy nagyobb családra akarunk kenyeret sütni, így érdemes az éhes szájak számához igazítani a kenyérsütőgép befogadóképességét. Milyen egyéb szempontok alapján haladjunk?

Mennyibe kerüljön?

Általában véve a kenyérsütő ára leginkább attól függ, hogy mennyire programozható, milyen funkciókkal van ellátva – nyilván minél többel, annál drágább. A skála rendkívül széles: már 15 ezer forintért hozzá lehet jutni egyes gépekhez, de vannak 100 ezer forintos darabok is. A magasabb árú modellek általában szebb és egyenletesebb kenyeret készítenek, mint az alacsonyabb kategóriájúak, így mondhatni, megérik az árukat. De akkor mennyi az annyi? Persze mindenki maga dönti el, mennyi pénzt szeretne áldozni erre, egy tanácsot azonban érdemes megfogadni: ha a sütő napi használatban lesz és fontos a tartóssága (tehát nem szeretnénk sűrűn újat venni), akkor 30-40 ezer forint alatt nem érdemes megállni.

Dagasztólapátok problémája

A legtöbb gép egy dagasztófejjel rendelkezik, az igazán jó kenyér készítéséhez azonban kettő ajánlott. Vannak olyanok is, amik külön tartalmaznak lapátot a különféle tészták dagasztására. A gyúrólapátok különböző formájúak lehetnek, a csomagolásban pedig egy tartalékot is találhatunk. Érdemes megvizsgálni azt is, hogy eltávolíthatók-e az „evezők” a dagasztási ciklus után. Ez akkor fontos, ha nem szeretnénk, hogy kenyér a lapáttal együtt süljön – így lyukat hagyva a vekni alján. Néhány készülék még értesítést is küld, hogy távolítsuk el a lapátot, mielőtt a sütőciklushoz érnénk – írja a Bread Machine Pros.

A késleltetett időzítő haszna

Egy nagyon kedvező tulajdonság, amelyre érdemes kimondottan figyelni a kenyérsütő vásárlásakor, az a késleltetett időzítő. Ez a funkció lehetővé teszi, hogy kiválasszuk, mikor szeretnénk sütni. Például este, lefekvés előtt bekészíthetjük az összetevőket, és beállíthatjuk az időmérőt, hogy reggel 4-kor kezdje el sütni. Mire felébredünk, elkészül a frissen sült kenyér.

Fotó: Getty Images

Zajongó gépek

A kenyérsütők keverik és gyúrják a tésztát, a fizikai „erőkifejtés” pedig hanghatással is jár. Igaz, a zajszint a gépenként eltérő, azért van egy általános szabályszerűség: a vékonyabb, gyengébb eszközök sok zajt fognak okozni. Ráadásul mivel nem annyira masszívak, így mozoghatnak a pulton, akár le is eshetnek. Itt is visszaköszön a minőség-ár kérdése: a magasabb kategóriájú modellek általában jobb anyagokból készülnek és erősebbek, így kevesebb zajt okoznak, nem mozognak.

Riaszt-e amikor kell?

Sokan nem csak kenyeret akarnak sütni, hanem egyéb finomságokat is, amikhez mondjuk gyümölcsök, magvak kellenek. Ha az elején, a többi összetevővel együtt tesszük bele, akkor a keverési ciklus összeomlik, szóval később kell hozzáadni ezeket. Ilyenkor jó, ha a masina sípol, ezáltal tudatja, mikor jött el az egyéb hozzávalók ideje!

Különleges termékek

Egyes készülékek rendelkeznek speciális tészták, ételek előállításához szükséges beállításokkal, például: pizzatészta, torta, lekvár, tészta, gluténmentes, savanyú kenyér, búzakenyér, vagy magvakkal ellátott kenyér – írja a Bread Machine Pros. Ha látunk rá potenciált, hogy ilyesmiket készítsünk a jövőben, akkor érdemes ezekre az extra funkciókra is figyelni a vásárláskor!

Programozási opciók

A különféle programozási opciók akkor hasznosak, ha ellenőrizni szeretnénk, milyen sötét vagy világos legyen a kéreg, ha a tésztát sütés nélkül szeretnénk dagasztani, vagy az ellentéte: dagasztás nélkül sütnénk. Mennyi ideig melegedjen, gyúrjon vagy süssön a gépezet? Ezek a lehetőségek teljes irányítást biztosítanak a használó számára. Persze vannak előre programozott beállítások is, például gluténmentes, teljes kiőrlésű kenyerek esetében. Ha szeretnénk egy olyan kenyérsütőt, amely rendelkezik azokkal a programokkal, amik megkönnyítik a kívánt kenyérfajták elkészítését, akkor érdemes magasabb kategóriájú modellek után nézelődni.

A másik oldal

A multifunkcionalitás ugyan jó dolog, ám sokan csak a dagasztás, kelesztés folyamatát bízzák a gépre, a formázást, illetve a sütést már nem a géppel csináltatják. Ugyanez az eljárás akkor is, ha esztétikai problémáink támadnak a gépes kenyerek magasított téglatest formájától és szívesebben fogyasztanánk a hagyományos külalakú verziót. Persze ilyenkor kell egy minimálisat pacsmagolnunk, de legalább a dagasztást megúsztuk.

Kis családoknak

Gorenje BM 910 W II

Teljesítmény: 550 W; 15 program; Késleltetési lehetőség; Melegen tartó funkció; Kenyér méret: 750-900g; LCD kijelző kék háttérrel; Könnyen kivehető kenyértartály; Ára: Kb. 18 000 Ft.

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

A szlovéniai székhelyű Gorenje háztartási gépeket gyártó vállalat neve nem ismeretlen a hazai piacon, a sok minden egyéb mellett a kenyérsütőik is teljesen megbízhatóak. Rendelkezik vagy 15 funkcióval, melyek között az alapvető dolgokon felül szerepel a lekvár, illetve joghurt készítési opció, illetve képes gluténmentes lisztekkel is dolgozni. Nem túl nagy, ezért simán elfér a konyhapulton is akár.

Hátrányok

A befogadóképessége maximum 0,9 kg, így nem ezzel fogunk malomkerék méretű kenyereket sütni, illetve a kenyérsütőgépek általános rákfenéje ezt a példányt is üldözi, ugyanis nem tudja jól megsütni a kenyér tetejét, bár ha a folyamat végén az elkészült kenyeret egy öt percre betesszük a sütőbe, ezt a problémát tudjuk is orvosolni.

Kiknek ajánljuk?

Elsősorban kisebb albérleti közösségeknek és pároknak.

A német pedantéria kedvelőinek

Unold 8695 Onyx

Teljesítmény: 510 W; Kenyér tömege: 750 - 1000 g; 12 program + 1 egyedi program; Időzítő; Megfigyelőablak; Ára: 31 290 Ft.

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Ezzel már nagyobb kenyereket süthetünk, elmehetünk egészen a kilós darabokig is. Persze nem az a plusz 10 deka teszi igazán menővé ezt a szerkentyűt, hanem a testreszabhatósága. Van neki ugyanis egy olyan funkciója, ahol a saját receptünkhöz igazíthatjuk a keverésre, dagasztásra, illetve sütésre fordított időt, így innentől kezdve gyakorlatilag bármilyen kelt tészta alapú dolgot elkészíthetünk benne.

Hátrányok

Sajnos a kezelőfelülete csak németül tud, ezért ha Goethe és Schiller nyelvével hadilábon állunk, a használati útmutató, vagy a Google fordító gyakori forgatása nem mellőzhető. Gond lehet, hogy a hozzáadott receptek elég szigorúan kenyéralapúak, így joghurtot vagy lekvárt nem biztos, hogy tudunk vele előállítani.

Kiknek ajánljuk?

Bárkinek, aki szeretne jó minőségű házikenyeret sütni otthon.

Nagycsaládoknak

Guzzanti GZ 635

Kapacitás: 1125, 1350 vagy 1600g; Átlátható, üveg fedél; LCD kijelzőn érintéssel állítható be a program; 15 különböző program különböző típusú kenyerekhez; Ára: Kb. 22 000 Ft.

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Mert ebben már rendes darab, 1,6 kilós kenyereket is süthetünk, ráadásul rendelkezik vagy 15 funkcióval, köztük a lekvár, joghurt és vaj előállítására szolgáló lehetőségekkel is. Lehet benne gluténmentes kenyeret is készíteni. Jól néz ki, dizájnos, rendelkezik memóriával, ami ebben az esetben azt jelenti, hogy egy rövid áramkimaradás esetén 10 percig még emlékszik arra, hogy hol tartott korábban és onnan folytatja, ha visszatért a delej.

Hátrányok

Sajnos ez a készülék sem süti agyon a kenyér felső részét, valamint a mellékelt receptek nem túl használhatóak, mivel nehéz őket értelmezni.

Kiknek ajánljuk?

Elsősorban azoknak, akik már rendelkeznek tapasztalattal ezen a téren és sok emberre kell kenyeret sütniük.

Akiknek fontos a csend

Panasonic SD2500WXE

13 órás programozhatóság; LCD kijelző; Gyémánt borítású kenyértartály; Gluténmentes programok; Szuper gyors program; Ára: Kb. 40 000 Ft.

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Mert szinte lábujjhegyen és igen megbízhatóan dolgozik. A tál belső része spéci tapadásgátló anyaggal van ellátva, így könnyen ki lehet szedni belőle a kész kenyeret, továbbá ez a gép megsüti a tetejét is, kívül ropogós, belül foszlós lesz az eredmény, pont olyan, mint amire a házikenyér kapcsán gondolnánk. Kilenc fajta programot tud és három méretben is képes kenyeret sütni, ráadásul gluténmenteset is. 

Hátrányok

Kicsi, maximum 80 dekás cipókat tud készíteni, de ez annyira nem problémás, sokkal nagyobb gond a magyar nyelvű használati utasítás trehány, többszörös félrefordítása. A magyarul hozzáférhető gyári receptek csekély száma akkor válik igazán elszomorítóvá, ha megnézzük mellé, hogy mennyi izgalmas formulát találunk a német nyelvű használati utasításban.

Kiknek ajánljuk?

Pároknak elsősorban, akik közül legalább az egyikük beszél németül, vagy angolul.

Haladóknak

Tefal PF220838

Ízletes és egészséges kenyeret készíthetünk otthon ezzel a kenyérsütővel, egyszerűen. 3 külön program létezik gluténmentes kenyerekhez és 3 különböző program dietetikus kenyér elkészítéséhez. Ára: Kb. 30 000 Ft.

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

A Tefal természetesen hozza a tőle elvárható minőséget a kenyérsütőgépek frontján is. Gyors, megbízható, halk gép, amelyik nagyon finom kenyereket tud sütni, abban az esetben meg pláne, ha már rutinos házipékek vagyunk. Egy kilós vekni a maximum, amennyit képes megsütni, de van hozzá vagy 17 program is még, melyek közül három csak a gluténmentes sütésre lett kialakítva.

Hátrányok

Itt is a használati utasítás a gyenge láncszem, ugyanis nem a magyar lisztmegjelöléseket használják a leírásokban, így azok, akik csak ismerkednének a kenyérsütéssel gondban lesznek, míg a haladók meg legfeljebb csak ihletkeresés okán nyitják ki a gyári recepteket, így ez a gép sokkal inkább nekik való.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akik nem először próbálkoznak életükben a kenyérsütéssel.

Keresés az oldalon