A legjobb kenyérsütőgépek

Marci 2019. augusztus 23. Konyha

Ha kedved támadt a kenyérsütéshez, de riaszt a velejáró rengeteg pacsmagolás, illetve a régi fotókról komoly erőnléti feladatnak tűnő dagasztás, akkor a 21. század gyermekeként ezt a részt már nyugodtan rábízhatod egy gépre.

Ha szóba kerül a házi kenyérsütés, itt is azonnal két nagy frakcióra (és azokon belül is több alcsoportra) bomlik a nép: vannak a konzervatívok, akik azt hirdetik, hogy akkor lehet a legjobb eredményt elérni, ha mindent az ember a saját két kis kezével csinál és az automatizálás a hagyomány halála. Velük szemben állnak azok, akiknek kevesebb idejük van minderre, ám hasonlóképpen lelkesednek a házi kenyér ötletéért, na, ők használnak kenyérsütő gépet.

Ha már elhatároztuk, hogy gépet veszünk, viszonylag kevés dologra kell odafigyelnünk, talán az eszköz mérete az egyetlen igazán fontos dolog, hiszen nem mindegy, hogy két főre, vagy egy nagyobb családra akarunk kenyeret sütni, így érdemes az éhes szájak számához igazítani a kenyérsütőgép befogadóképességét.

A multifunkcionalitás ugyan jó dolog, ám ha bármi mást akarunk készíteni, mint a sztenderd kenyér, akkor érdemes annyiban hallgatni a konzervatívokra, hogy elég, ha a gépre csak a dagasztás, kelesztés folyamatát bízzuk és a formázást, illetve a sütést már nem a géppel csináltatjuk.

Ugyanez az eljárás akkor is, ha esztétikai problémáink támadnak a gépes kenyerek magasított téglatest formájától és szívesebben fogyasztanánk a hagyományos külalakú verziót. Persze ilyenkor kell egy minimálisat pacsmagolnunk, de legalább a dagasztást megúsztuk.

Kis családoknak

Gorenje BM 910 W II

Teljesítmény: 550 W; 15 program; Késleltetési lehetőség; Melegen tartó funkció; Kenyér méret: 750-900g; LCD kijelző kék háttérrel; Könnyen kivehető kenyértartály; Ára: Kb. 18 000 Ft.

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

A szlovéniai székhelyű Gorenje háztartási gépeket gyártó vállalat neve nem ismeretlen a hazai piacon, a sok minden egyéb mellett a kenyérsütőik is teljesen megbízhatóak. Rendelkezik vagy 15 funkcióval, melyek között az alapvető dolgokon felül szerepel a lekvár, illetve joghurt készítési opció, illetve képes gluténmentes lisztekkel is dolgozni. Nem túl nagy, ezért simán elfér a konyhapulton is akár.

Hátrányok

A befogadóképessége maximum 0,9 kg, így nem ezzel fogunk malomkerék méretű kenyereket sütni, illetve a kenyérsütőgépek általános rákfenéje ezt a példányt is üldözi, ugyanis nem tudja jól megsütni a kenyér tetejét, bár ha a folyamat végén az elkészült kenyeret egy öt percre betesszük a sütőbe, ezt a problémát tudjuk is orvosolni.

Kiknek ajánljuk?

Elsősorban kisebb albérleti közösségeknek és pároknak.

A német pedantéria kedvelőinek

Unold 8695 Onyx

Teljesítmény: 510 W; Kenyér tömege: 750 - 1000 g; 12 program + 1 egyedi program; Időzítő; Megfigyelőablak; Ára: 31 290 Ft.

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Ezzel már nagyobb kenyereket süthetünk, elmehetünk egészen a kilós darabokig is. Persze nem az a plusz 10 deka teszi igazán menővé ezt a szerkentyűt, hanem a testreszabhatósága. Van neki ugyanis egy olyan funkciója, ahol a saját receptünkhöz igazíthatjuk a keverésre, dagasztásra, illetve sütésre fordított időt, így innentől kezdve gyakorlatilag bármilyen kelt tészta alapú dolgot elkészíthetünk benne.

Hátrányok

Sajnos a kezelőfelülete csak németül tud, ezért ha Goethe és Schiller nyelvével hadilábon állunk, a használati útmutató, vagy a Google fordító gyakori forgatása nem mellőzhető. Gond lehet, hogy a hozzáadott receptek elég szigorúan kenyéralapúak, így joghurtot vagy lekvárt nem biztos, hogy tudunk vele előállítani.

Kiknek ajánljuk?

Bárkinek, aki szeretne jó minőségű házikenyeret sütni otthon.

Nagycsaládoknak

Guzzanti GZ 635

Kapacitás: 1125, 1350 vagy 1600g; Átlátható, üveg fedél; LCD kijelzőn érintéssel állítható be a program; 15 különböző program különböző típusú kenyerekhez; Ára: Kb. 22 000 Ft.

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Mert ebben már rendes darab, 1,6 kilós kenyereket is süthetünk, ráadásul rendelkezik vagy 15 funkcióval, köztük a lekvár, joghurt és vaj előállítására szolgáló lehetőségekkel is. Lehet benne gluténmentes kenyeret is készíteni. Jól néz ki, dizájnos, rendelkezik memóriával, ami ebben az esetben azt jelenti, hogy egy rövid áramkimaradás esetén 10 percig még emlékszik arra, hogy hol tartott korábban és onnan folytatja, ha visszatért a delej.

Hátrányok

Sajnos ez a készülék sem süti agyon a kenyér felső részét, valamint a mellékelt receptek nem túl használhatóak, mivel nehéz őket értelmezni.

Kiknek ajánljuk?

Elsősorban azoknak, akik már rendelkeznek tapasztalattal ezen a téren és sok emberre kell kenyeret sütniük.

Akiknek fontos a csend

Panasonic SD2500WXE

13 órás programozhatóság; LCD kijelző; Gyémánt borítású kenyértartály; Gluténmentes programok; Szuper gyors program; Ára: Kb. 40 000 Ft.

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Mert szinte lábujjhegyen és igen megbízhatóan dolgozik. A tál belső része spéci tapadásgátló anyaggal van ellátva, így könnyen ki lehet szedni belőle a kész kenyeret, továbbá ez a gép megsüti a tetejét is, kívül ropogós, belül foszlós lesz az eredmény, pont olyan, mint amire a házikenyér kapcsán gondolnánk. Kilenc fajta programot tud és három méretben is képes kenyeret sütni, ráadásul gluténmenteset is. 

Hátrányok

Kicsi, maximum 80 dekás cipókat tud készíteni, de ez annyira nem problémás, sokkal nagyobb gond a magyar nyelvű használati utasítás trehány, többszörös félrefordítása. A magyarul hozzáférhető gyári receptek csekély száma akkor válik igazán elszomorítóvá, ha megnézzük mellé, hogy mennyi izgalmas formulát találunk a német nyelvű használati utasításban.

Kiknek ajánljuk?

Pároknak elsősorban, akik közül legalább az egyikük beszél németül, vagy angolul.

Haladóknak

Tefal PF220838

Ízletes és egészséges kenyeret készíthetünk otthon ezzel a kenyérsütővel, egyszerűen. 3 külön program létezik gluténmentes kenyerekhez és 3 különböző program dietetikus kenyér elkészítéséhez. Ára: Kb. 30 000 Ft.

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

A Tefal természetesen hozza a tőle elvárható minőséget a kenyérsütőgépek frontján is. Gyors, megbízható, halk gép, amelyik nagyon finom kenyereket tud sütni, abban az esetben meg pláne, ha már rutinos házipékek vagyunk. Egy kilós vekni a maximum, amennyit képes megsütni, de van hozzá vagy 17 program is még, melyek közül három csak a gluténmentes sütésre lett kialakítva.

Hátrányok

Itt is a használati utasítás a gyenge láncszem, ugyanis nem a magyar lisztmegjelöléseket használják a leírásokban, így azok, akik csak ismerkednének a kenyérsütéssel gondban lesznek, míg a haladók meg legfeljebb csak ihletkeresés okán nyitják ki a gyári recepteket, így ez a gép sokkal inkább nekik való.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akik nem először próbálkoznak életükben a kenyérsütéssel.

Keresés az oldalon