Konyha 2019. május 29.

A legjobb kávéfőzők

bubba Konyha 2019. május 29.
Napjainkban fénykorát éli a kávézás művészete. Fejlődik a technika, hatalmas az igény, így a kezdeti egyszerűbb kávéfőzőket egyre több okosabb variáció követi. Melyik a legjobb kávéfőző? Cikkünkben 5 különböző típusú kávéfőzőt gyűjtöttünk össze, így mindenki meg tudja találni a számára ideálisat.

A reggeli ébredés után sokunk első gondolata a kávé. Koncentrálni sem tudunk, amíg le nem főzzük az első adagot, arra pedig gondolni sem merünk, hogy milyen lenne elindulni a mennyei fekete nélkül.

A reggel a nap talán legfontosabb része. Ha sikerül jól indítanunk, az egész napunk lendületesebb, könnyebb lesz. Ezt a jó kezdetet tudja megadni, ha a reggeli rohanást elkerülve szánunk egy kis időt arra, hogy egy csésze kávé mellett átgondoljuk az előttünk álló napot.

Természetesen a kávézás kultúrája nem csak a reggelek elengedhetetlen része. A koffein a legelterjedtebb csodaszer a fáradtság gyors leküzdésére, illetve fontos szereplője baráti beszélgetéseknek, családi összejöveteleknek. Megtalálni a megfelelő kávéfőzőt azonban nem egyszerű feladat: sok szempontot mérlegelni kell, mielőtt fejest ugrunk a válogatásba. Lássuk, mik ezek!

Az a fránya méretezés

Noha a gép mérete nem befolyásolja, milyen finom kávét főz, azonban ha a készülék nem fér el a számára kijelölt helyen, az egy csomó fejfájást tud okozni. Érdemes felmérni, mekkora gépnek elegendő a kijelölt hely, de a fedél kinyitásával és a víztartályhoz való hozzáféréssel is számolni kell. Azért arról se feledkezzünk meg, milyen nagyságú bögrék vannak otthon, és ezeket be tudjuk-e tenni a kávéfőző alá, vagy egyből egy új bögrekészletet is be kell szereznünk.

Hány személyre főzzön?

Ez fontos kérdés, ugyanis olyan eszközöket lehet találni, amik lefőzik a megfelelő mennyiséget egy csészétől egészen egy családi méretű kancsóig.

Amik csészénként készítik a kávét, kiválóan alkalmazhatók egyedül élő emberek számára, vagy ahol mindenki más ízű vagy fajtájú kávét szeret, de olyan háztartásokban is előszeretettel használják, ahol mindenki más időben ébred. A nagyobb mennyiségeket előállító készülékek nagyszerűek azok számára, akik szeretnek sok kávét inni vagy egy egész családot kell ellátni a reggeli koffeintuninggal, esetleg baráti összejövetelek alkalmával. Mérlegeljünk, mennyi vendéget szoktunk fogadni, ki milyen kávét szeret a családban és mennyi fogy el egyszerre.

A kávé típusa

Általában véve az egyszerű gépek olcsóbbak és valószínűleg könnyebben használhatók. Ilyen például a hagyományos kotyogós, az elektromos kotyogós vagy a szimpla elektromos cseppkávéfőző, amik csak egyféle kávé készítésére képesek, míg a hibrid gépek két, akár több fajta koffeines italt is le tudnak főzni. Arról nem is beszélve, hogy kevesebb helyet foglalnak, mint ha több egyszerű készülék van a pulton – és jó eséllyel olcsóbbak is, mint egyenként beszerezni a gépeket. Emellett az is fontos szempont, hogy filterből, kapszulából vagy őrölt kávéból szeretünk főzni, és ennek egyébként mennyi az anyagi vonzata. Gondoljuk végig, mennyit fogyasztunk, az havi vagy éves bontásban mennyibe kerülne és ezek után mérlegeljünk, anyagilag melyik éri meg nekünk a legjobban.

Fotó: Getty Images

Ébredéshez friss kávé

Találni már olyan programozható elektromos kávéfőzőt, ami lefőzi a kávét, mire felébredünk. Ez persze roppant kényelmes megoldás, de az sem a vég, ha este bekészítjük és reggel egy gombnyomás után pár perc alatt elkészül az italunk.

Egyéb extra szolgáltatások

Egyes gépek túllépik a legalapvetőbb rendeltetésüket és tartalmaznak olyan funkciókat, mint például: az ital meleg állapotban tartása, automatikus kikapcsolás, riasztásokat küldenek, lámpákkal jeleznek.

A magasabb osztályú gépeknél elérhető a tejhabosítás, a gép tisztítását igénylő értesítések küldése, a vízhőmérséklet, a főzési erő és méretválasztás kiválasztásának lehetősége, sőt, vannak olyan főzők, amik nemcsak kávé és forró csokoládé, hanem tea készítésére is alkalmasak – írja a The Spruce Eats.

Kiegészítők

Noha a kávéfőzőkhöz általában nem jár sok kiegészítő, néhány szempontot érdemes megfontolni. A kávéskanál segít megmérni a megfelelő mennyiségű kávét a főzött csészék számához viszonyítva, míg a gépben található szűrő kiküszöböli a papírszűrők szükségességét – ez azért külön előny, mert nem fog fájni a fejünk amiatt, hogy elfogyott a főző kávéfilterpapírja. Néhány géphez egyébként külön is lehet kellékeket venni.

Egy jó tanács: ha a legfrissebb, intenzív ízű kávéra vágysz, akkor érdemes saját babot őrölni otthon. Ha a gépnek nincs beépített darálója, jó ötlet lehet befektetni egy saját kávédarálóba.

Garancia

Arra is érdemes odafigyelni, mit és mennyi ideig biztosít a jótállás. Néhány modellre egyszerű, néhány hetes cseregarancia vonatkozik, míg másikakra általában 1 éves alkatrész és munka garancia vonatkozik. A komolyabb gépekre akár 2-3 év garanciát is vállalnak, de még a vásárlás előtt érdemes ennek utánajárni.

Melyik a legjobb kávéfőző?

1. Hadd kotyogjon!

Chicco Cream Kávéfőző

Hirdetés

 

Részletek

 • Méretek: magasság 13 cm/átmérő 7 cm
 • Súly: 0,310 Kg
 • Anyag: alumínium

Miért szeretjük?

A Chicco Cream határozottan bájos küllemével fiatalos, vintage hangulatot teremt a konyhádban. Több színben is kapható, így sárgában és kékben is, szupermenő konyhai kellék. 

Hátrányai

Kotyogós kávéfőző lévén nem lehet magára hagyni. Ha feltesszük főni, oda kell figyelnünk, hogy időben levegyük a tűzről.  Emellett nem mosható el mosogatógépben sajnos, így kézzel kell elmosnunk. További hátránya, hogy könnyedén és hamar lekophat a színe – persze rendszeres használat esetén – , így sajnos ki kell mondanunk, nem túl tartós darab. 

Kinek ajánljuk?

 • Azoknak, akik ragaszkodnak a jól bevált kotyogóshoz.
 • Három csésze kávé készíthető vele egy lefőzésre, és bármilyen tűzhelyen használható. 

Manuális, de gourmet

Dugattyús tea- & kávékészítő

Kb. 6 000 Ft

Hirdetés

 

Részletek

 • Méret: 80 ml
 • Hosszúság: 9.3 cm, szélesség: 6.7 cm, magasság: 18.2 cm
 • Súly: 0,360 Kg
 • Anyag: műanyag

Miért szeretjük?

Azért, mert amilyen egyszerű, olyan nagyszerű.

Csak egy kis kávé szükséges az aljára, rá kell önteni a forró vizet, és pár perc múlva kész is. Mégis olyan, mintha kisebb varázslatot művelnénk a folyamat közben.

Hátrányai

Jobban oda kell figyelni, hogy milyen őrlési fokozaton készültek a kávészemek, amiket használunk. Ideális állapotban a “French Press”-be kerülő kávépor állaga ugyanis a tengeri sóra hasonlít. Érdemes szólni tehát a vásárlásnál, hogy megfelelő finomságúra őröljék a kávészemeket!

Kinek ajánljuk?

 • Azoknak, akik szeretnének szintet lépni a kávéfogyasztás izgalmas világában, és kipróbálnák az újhullámos főzést.

Túrázás közben is legyen friss a kávé!

Be Nomad Press hordozható kézi kávéfőző

Kb. 9 000 Ft

Hirdetés

 

Részletek

 • Méret 80 ml (hosszúság 9.3 cm/szélesség 6.7 cm/magasság 18.2 cm)
 • Súly: 0,360 Kg
 • Anyag: műanyag

Miért szerethetjük?

Nemcsak kompakt és praktikus, hanem nagyon finom és minőségi kávét is lehet vele készíteni.

Hátrányai

Mindennapos, hétköznapi használatra nem igazán alkalmas, mert azért egy kotyogós ennél többre képes.

Kiknek ajánljuk?

 • Hordozható funkciójából adódóan leginkább nagy utazók, kalandorok kezébe tudnánk elképzelni
 • Tökéletes kelléke a hosszú túrázásoknak

4. Profi gép az egész családnak

Klarstein Aromatica Set beépített darálóval

Kb. 45 ezer Ft

Hirdetés

 

Részletek

 • Típus: filteres kávéfőző
 • Méret: kb. 24 x 40 x 25 cm (SzxMxM)
 • Súly: kb. 4,1 kg

Miért szeretjük?

Egy főzéssel készíthetünk kávét az egész családnak. A gép emellett könnyen tisztítható, így erre sem kell sok időt szánnunk, mivel a szűrő kivehető tartóval az egyszerű kiürítéshez, csöpögés nélkül. Elképesztő mennyiségű funkcióval bír, lássuk csak: 5 darálási fokozat, 3 aroma fokozat és aroma+ funkció a kívánságunk szerinti kávéhoz.

Használhatunk papírszűrőket vagy permanens szűrőket is a géphez, ja igen, és van egy külön kis kancsókészlete: jár hozzá egy üvegkancsó, illetve egy termosz is.

A csészék mennyiségét magunk is beállíthatjuk (2, 4, 6, 8 és 10 személyes kávékat készíthetünk) a darált kávé mennyisége alapján, a melegen tartó funkció segítségével majd’ egy órán át forró maradhat a kávénk. További szuper előny, hogy 24 órás időzítővel is rendelkezik.

Hátrányai

Nem igazán ismerünk hátrányokat, ha erről a gépről van szó. Talán annyit megjegyeznénk, hogy azoknak nem ajánljuk, akik hajlamosak elveszni a sok funkció között, és megijeszti őket a terjedelmes használati utasítás.

Kiknek ajánljuk?

 • Nagy családoknak, hatalmas baráti társaságoknak
 • Azoknak, akik szeretnék érezni a frissen őrölt kávészemek varázsát, intenzív illatát és ízét

A legjobb kapszulás kávéfőző

De'Longhi® Nespresso® Pixie EN 125.S kávégép

Kb. 35 000 Ft-tól

Hirdetés

 

Részletek

 • Ital típusa: Eszpresszó, Cappucino
 • Anyaga: Rozsdamentes acél, műanyag
 • Csepegésmentes rendszer
 • Automatikus kikapcsolás
 • Jelzőfény
 • Energiatakarékos rendszer
 • Teljesítmény: 1260 W
 • Nyomás: 19 bar

Miért szeretjük?

Rendkívül könnyen kezelhető, hozza a minőséget, ahogyan azt a Nespressótól megszokhattuk. Sosem csalódunk benne, a kapszulák pedig egyre több helyen beszerezhetőek.  Kis kompakt gép, egyáltalán nem foglal sok helyet, könnyen tisztítható, és istenien finom kávét készít. 

Hátrányai

Nekünk semmi gondunk a kapszulákkal, de tudjuk, hogy egy idő után talán sokaknak megunható ez a jellegzetes “kapszulás” íz, és néha semmi nem esik jobban mint egy jó kotyogós kávé. Illetve azt is tudni kell – az őrült kávéfüggők pedig bizonyára tudják – hogy ez nem az igazi olaszos eszpresszó, csupán nagyon hasonlít rá. De ha ezzel tisztában vagyunk, nagy meglepetés nem érhet. 

Kinek ajánljuk?

 • Azoknak, akik szeretnék magukat megkímélni a reggeli pepecseléstől
 • Azoknak, akik szeretik a Nespresso-féle George Clooney-életérzést

Keresés az oldalon