Vásárlás 2020. március 03.

A cicád érdekében azonnal dobd ki!

bubba Vásárlás 2020. március 03.
Határérték feletti cinktartalom miatt visszahívtak egy macskaeledelt.

Határérték feletti cinktartalmat mutatott ki a német hatóság egy macskáknak szánt  élelmiszer termékben, ezért a német gyártó elrendelte a termék forgalomból való kivonását és visszahívását. A macskaeledelből a magyar üzletekbe is került – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján.

A szakhatóság inkább óvatosságra int 

Fotó: Getty

A hivatal közölte: a termék cinktartalma nem haladja meg jelentős mértékben a megengedett felső határértéket, ennek ellenére a Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy ne használják fel az INTERQUELL GmbH által gyártott, 1,4 kilogrammos, 4 kilogrammos, illetve 10 kilogrammos termékeket, amelyeknek a minőségmegőrzési ideje 2021. április 28., tételszáma pedig 210428K002227, 210428K001948 és 210428K002544.

Egész pontosan a Happy Cat Adult Sterilised Cat Atlantik-Lachs (Happy Cat atlanti-óceáni lazac felnőtt, ivartalanított macskáknak) eledelről van szó. 

Emésztőrendszeri gyulladást okoz a túlzott bevitele

A Nébih az Európai Unió gyorsriasztási rendszerén (RASFF) keresztül értesült a problémáról. A cink (Zn) az állati szervezet esszenciális nyomeleme, hiánya betegség kialakulásához vezethet.

Túlzott bevitele ugyanakkor emésztőrendszeri gyulladást, nehézfém-mérgezéshez hasonló tüneteket, például bágyadtságot, izomgyengeséget, sárgaságot vagy bénulást okozhat, hosszú távon pedig lesoványodást, kondícióromlást vagy vérszegénységet – ismerteti a Nébih.

 

(MTI)

Keresés az oldalon