A német Független Fogyasztóvédelmi Tesztintézet 22 különféle tejcsokoládét vizsgált meg olyan ismert márkáktól, mint a Lindt, a Milka vagy a Ritter Sport: kiderült, melyik tejcsokoládé kínálja a legjobb minőséget és ételbiztonságot a vásárlóknak, a legjobb áron. Nézzük, melyik csokoládét érdemes levenni a polcról!
Minél drágább, annál jobb? Nem feltétlenül igaz
A szakértők nemcsak azt nézték, mennyire finom egy-egy csokoládé, hanem azt is megvizsgálták, tartalmaz-e káros anyagokat – például nehézfémeket, penészt, növényvédőszer-maradványokat vagy ásványiolaj-származékokat. Emellett összehasonlították a különböző termékek összetételét, a kakaó és a tej arányát, illetve azt is, milyen alternatív összetevőket használnak a vegán változatokban. A cél az volt, hogy a fogyasztók tisztább képet kapjanak arról, mely csokoládék a legbiztonságosabbak, legízletesebbek és valóban megérik-e az árukat.
A termékek ára jelentősen eltért: 100 grammonként 1,80 és 10 euró (680 és 3800 forint) között mozgott.
Azok a gyártók, akik termékeiket “teljes tejcsokoládé” néven szeretnék árusítani Németországban, szigorúbb feltételeknek kell megfeleljenek: az általuk használt kakaó legalább 40 százalékának dél- vagy közép-amerikai, enyhébb aromájú termőterületekről kell származnia. A vegán változatok összetétele rugalmasabb, a tej összetevőit többek között hajdinaliszttel helyettesítik, a kakaótartalmuk pedig általában hasonló a hagyományos tejcsokoládékéhoz.

Az eredmények alapján a legjobbnak a Lauenstein Confiserie tejcsokoládéja bizonyult, amely 7,44 euróba, azaz 2800 forintba került 100 grammonként. A második helyre került a német Rewe üzletlánc Bio Edel-Vollmilch csokoládéja, 2,19 eurós, azaz 830 forintos áron. Ezek a termékek Magyarországon nem kaphatók. A legkedvezőbb árú, mégis jó minősítést elérő csokoládé a Ritter Sport Goldschatz lett, amely 1,80 euróért, vagyis 680 forintért megvásárolható a német üzletekben:
Magyarországon ugyanez a termék 1900 és 3600 forint közötti áron érhető el, 250 grammos kiszerelésben.
A vegán csokoládék között egy termék megbukott a teszten, mivel szalmonellát találtak benne; minden más vizsgált csokoládé azonban biztonságosnak bizonyult. A Tesztalapítvány összegzése szerint nem elég a márka vagy az ár alapján dönteni: érdemes figyelni a kakaó eredetére, a pontos összetételre és az egységárra, mert a minőség nem feltétlenül a legdrágább csokoládék sajátja.

