Ha repedésmentes bejglit akarsz, ez az egyetlen biztos módszer - tökéletes megoldás karácsonyra
A karácsony egyik legismertebb és legkedveltebb süteménye a bejgli, ami szinte minden magyar család ünnepi asztalán helyet kap. A diós és mákos változatok klasszikusnak számítanak, de az utóbbi években egyre több különleges ízesítéssel – gesztenyés, szilvás vagy akár csokoládés – is találkozhatunk.
Bejgli: bőség és egészség
Ma már kevesen tudják, hogy a bejgli több mint egy kedvelt finomság, a tölteléknek ugyanis többletjelentése is van: a mák a bőséget, termékenységet, a dió pedig az egészséget, a rontás elleni védelmet jelképezi, így a sütemény fogyasztása régóta a szerencsehozó karácsonyi szokások közé tartozik.
A bejglisütés sokunk számára elválaszthatatlan az ünnepi készülődéstől: ha a korábbi karácsonyok hangulatát próbáljuk felidézni, az emlékek között nem csak a feldíszített fenyőfa, az alatta sorakozó ajándékok képe jelenik meg a szemeink előtt, de a családi étkezések fénypontja, a sütőből frissen kiemelt, gőzölgő és illatozó bejgli is.
Nehéz jó bejglit sütni?
A bejgli nem a legegyszerűbb sütemény, de egyáltalán nem kell hétpróbás cukrásznak lenned, hogy jól sikerüljön – inkább azt mondhatjuk, hogy odafigyelést és türelmet igényel. Aki elegendő időt szán a technika elsajátítására, annak nem lesz gondja: a tészta ugyanis gyorsan összeáll, főleg ha robotgéppel dolgozol, és a töltelék is egyszerűen összeállítható. Természetesen pár dologra figyelned kell:
- Ha a töltelék túl nedves, kifolyik; ha túl száraz, morzsálódik.
- A jellegzetes márványos héjhoz kétféle tojásos kenés és száradási idő kell.
A mumus: felreped a bejgli
A legtöbb bosszúságot mégsem ezek figyelmen kívül hagyása jelenti. A karácsony előtti hetekben nem csak a gasztronómiai lapok visszatérő témája, hogy hogyan lehet elkerülni a bejgli felrepedését sütéskor? Ahány cikkíró, annyi válasz létezik a kérdésre. Általánosságban elmondható, hogy ha meg akarjuk előzni a bajt,
- tartózkodjunk a túl sok tölteléktől,
- valamint szurkáljuk meg a tetejét, mielőtt a sütőbe tennénk.

A repedésmentes bejgli biztos receptje
Bejglit mindenki örömmel falatozna karácsonykor, de nem mindenki érez kellő bátorságot vagy kedvet, hogy belevágjon az elkészítésébe. Az interneten szembejövő, a felrepedő bejglik rémképével riogató tartalmak ráadásul azokat is elijesztik, akik egyébként szívesen tennének egy próbát a konyhában. Nekik sem kell szomorkodniuk, itt a legegszerűbb recept, ha repedésmentes bejglit szeretnénk: a nagyobb boltokban hamarosan idén is kapható lesz a magyarok kedvenc süteménye.
Az egyik első fecske az Auchan lesz, ahol november 20-ától 3599 helyett 2499 forintért kapható majd az 500 grammos bejgli többféle töltelékkel: mákos, gesztenyés, diós, marcipános vagy meggyes-mákos.
Bár a bejgli nem a legegyszerűbb sütemény, de ha kellőképp figyelmes és türelmes vagy, bátran próbálkozhatsz kezdő cukrászként is az elkészítésével. A legrosszabb, ami történhet, hogy felreped a héja, de ez csak esztétikai malőr, a sütemény ízét nem befolyásolja. Ha viszont ragaszkodsz a repedésmentes változathoz, akkor a legegyszerűbb, ha valamelyik cukrászatban vagy nagyobb boltban szerzed be az ünnepi menü egyik legkedveltebb fogását.
Érdemes az Akciós-Újság.hu oldalán megtalálható más áruházláncok akciós termékeit is átböngészni, például:

