Miért jelennek meg fehér foltok a lábas alján – és hogyan tüntetheted el őket?
Minél régebb óta használod a fazekaidat, és minél többször kerülnek elő a konyhaszekrényből, annál több használati nyom jelenik meg rajtuk. Idővel pedig sok edény alján fehér foltok is kialakulhatnak. Ez teljesen normális jelenség, mégis zavaró lehet – írja az Utopia.
Ha fehér foltokat veszel észre az edényben, általában nincs ok aggodalomra.
Minden olyan edényben megjelenhetnek, amelyben vizet forralsz.
Leggyakrabban a vízből származó ásványi lerakódásokról van szó – például kalciumról vagy magnéziumról. A vízkő is okozhat ilyen nyomokat.

Előfordulhat azonban az is, hogy a fehér foltok valójában sómaradványok. Ez akkor történik, ha a vizet még forrás előtt sózod meg. Ilyenkor előfordul, hogy a só nem oldódik fel teljesen, és az edény alján rakódik le. Ezért mindig csak akkor sózd a vizet, amikor már forr.
Így tüntetheted el a fehér foltokat
Az alábbi tippek rozsdamentes acél edényekre vonatkoznak. Ha például réz edényeid vannak, sokkal óvatosabban kell eljárnod!
A fehér foltok általában nagyon egyszerűen eltávolíthatók. Tegyél egy kevés ecetet egy tiszta ruhára, és dörzsöld át az edény belsejét addig, amíg a foltok el nem tűnnek.
Ha ezzel a módszerrel nem jársz sikerrel, próbáld meg a következőt:
Kenj ecetet az edény belső felületére. Hagyd hatni néhány percig. Töröld át újra egy ruhával – ekkorra a foltoknak már fel kell oldódniuk. Ha odaégett edénnyel van dolgod, előfordulhat, hogy további házi szereket is be kell vetned.

