Fekete a sütő ajtajának üvege? Egy természetes trükk újra fényes és tiszta felületet varázsol
A sütő tisztasága nemcsak esztétikai kérdés, hanem az ételek ízét, az energiafogyasztást és a készülék élettartamát is befolyásolja. A használat során a zsír és az ételmaradékok gyorsan lerakódnak, kellemetlen szagot és csúf foltokat hagyva maguk után. A rendszeres tisztítás segít abban, hogy a sütő hatékonyabban működjön, gyorsabban melegedjen, és megőrizze az ételek természetes ízét és illatát: nézzük, mit tehetünk az egyszerű és hatékony tisztításért!
Házi szerekkel az egészséges tisztaságért
Sokan halogatják a sütő takarítását, mert hosszadalmasnak és nehéznek tartják, pedig néhány egyszerű, természetes szerrel – például szódabikarbónával, ecettel és sóval – vegyszerek nélkül is makulátlan eredményt lehet elérni. A vegyszeres tisztítók gyorsak és hatékonyak ugyan, de mérgező gőzöket bocsáthatnak ki, illetve maradékokat hagyhatnak a sütőben, ezért mindig alapos leöblítést és szellőztetést igényelnek. A természetes megoldások ezzel szemben biztonságosak, olcsók és környezetbarátak.

Az egyik legnehezebben tisztítható rész a sütő üvegajtaja, amelyen könnyen megtelepszik az odaégett zsír és korom. A legegyszerűbb megoldás ennek tisztítására az, ha 4–5 evőkanál szódabikarbónából és kevés fehér ecetből házi tisztítószert készítünk. A keveréket puha szivaccsal vigyük fel az üvegre, majd 10–15 percig hagyjuk hatni, ezután nedves ronggyal töröljük le. Ha a szennyeződés makacsabb,
a sütőt érdemes enyhén előmelegíteni, majd kihűlés után megtisztítani, mert a meleg felületen könnyebben oldódik a zsír.
Ha a foltok különösen makacsak, segíthet a hígított mosogatószer vagy a természetes zsíroldó. Fémes súrolót viszont semmiképp se használjunk, mert az megsértheti a zománcot. Előfordulhat, hogy a sütőajtó még tisztítás után is homályosnak tűnik – ez azért van, mert a két üvegréteg közé kerülhetett pára vagy zsír. Ilyenkor az ajtó szétszerelésével és az üveglapok belső felületének megtisztításával lehet csak teljesen átlátszóvá tenni az üveget.
Így tartsd karban a sütőd!
A sütő hosszabb távú tisztán tartása érdekében érdemes minden használat után, amikor már kihűlt, gyorsan áttörölni. A sütés közben keletkező kifröccsenő ételmaradékok ellen alufóliával vagy fedővel védekezhetünk, és
időnként érdemes egy víz–ecet keveréket 20 percig melegíteni a sütőben,
hogy a gőz fellazítsa a szennyeződéseket és semlegesítse a szagokat. A rendszeres karbantartás, valamint a tömítések ellenőrzése segít abban, hogy a sütő hosszú ideig újszerű állapotban maradjon. A következetes gondozás meghosszabbítja a készülék élettartamát, csökkenti az energiafelhasználást, és tisztább, egészségesebb környezetet teremt a konyhában – miközben az ételek is finomabbak lesznek.

