Ennyi csésze kávé számít egészségesnek egy nap - az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság válaszolt a sokakat érintő kérdésre
A kávé a reggelek meghatározó itala: fogyaszthatjuk feketén, tejjel vagy akár jéggel – a variációk száma szinte végtelen. A vizet leszámítva ezt az italt fogyasztják a leggyakrabban a világon. Azt azonban kevesen tudják, meddig egészséges, és mikortól káros a kávéivás.
Az egész világ kávézik
Világszerte naponta körülbelül 2,6 milliárd csésze kávé készül, és ez a szám folyamatosan növekszik. A világpiacot Latin-Amerika uralja a termelés 70 százalékával; Guatemalában a kávé a GDP 25 százalékát, Brazíliában pedig a 10 százalékát adja a kávétermesztés – ez is mutatja, mennyire fontos része a kultúrának az élénkítő ital az egész világon.

A kávézás szokása messze túlmutat a reggeli rutinon. Sokan a nap folyamán többször is fogyasztják – délelőtt, délután, vagy egy-egy étkezés után. Ez azonban felveti a kérdést:
mennyi kávé számít egészségesnek egy nap, és mi a biztonságos felső határ?
Így fogyaszd egészségesen
Az utóbbi évek kutatásai számos pozitív hatást tulajdonítanak a kávénak: többek között cáfolták azt a korábbi hiedelmet, hogy a rendszeres fogyasztás árt a szívnek. A 2021-es Európai Kardiológiai Társaság kongresszusán bemutatott tanulmány például kimutatta, hogy napi három csésze kávé fogyasztása összefüggésbe hozható a stroke és a halálos szívbetegségek alacsonyabb kockázatával.
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerint
napi 400 milligramm koffein – ami nagyjából négy-öt csésze kávénak felel meg – biztonságosan fogyasztható a felnőttek számára,
a várandós nőket leszámítva. Ez a mennyiség a nap folyamán elosztva nem jelent egészségügyi kockázatot az átlagpopuláció számára.
A kávé további előnyei közé tartozik a memória javítása, valamint a sportteljesítmény fokozása. Edzés vagy verseny előtt biztonságosan fogyasztható, segítve a jobb koncentrációt és a fizikai teljesítőképesség növelését.

