Eltűnhet a magyarok szállodai kedvence, sőt a gyorsételek is rámehetnek az egészre
Az Európai Unió új előírása jelentős átalakulást hoz a csomagolási gyakorlatban, amelynek fő célja a keletkező hulladék mennyiségének mérséklése és a környezetbarát alternatívák elterjedése – írja a Pénzcentrum. A szabályozást több lépcsőben vezetik be, így a cégeknek lesz idejük lépésről lépésre alkalmazkodni az új követelményekhez.
A szabályozás nyomán ugyanakkor megszűnhet pár népszerű termék, mint például a szállodai fürdőszobák alapkellékei, a kis kiszerelésű samponos, fogkrémes, tusfürdős flakonok, és fokozatosan eltűnhetnek az egyszer használatos, egyadagos csomagolt élelmiszerek is.

Ezeket környezetbarát megoldások, például újratölthető pumpás flakonok, csomagolásmentes büférendszerek és utántölthető élelmiszer-adagolók válthatják fel. A szakértők hangsúlyozzák, hogy ezek az új kialakítású lehetőségek nemcsak a környezetnek kedveznek, hanem hosszú távon költségmegtakarítást is hozhatnak a vállalkozásoknak.
Az első változás 2028-ban következne be, amikor meghatározott termékkategóriák esetében előírás lesz a teljes mértékű komposztálhatóság. Ez követné az, hogy 2030-tól már nem kerülhetne forgalomba olyan csomagolás, amely újrahasznosíthatósági aránya nem éri el a 70 százalékot.
A hosszú távú cél, hogy 2040-re a csomagolási hulladék mennyisége fejenként 15 százalékkal alacsonyabb legyen a 2018-as szinthez képest.
„Sokan nem tudják, hogy egy teafilter is csak akkor számít komposztálhatónak, ha a címkéje és a rögzítő eleme is teljesen lebomlik. Ezek az apró részletek is kulcsfontosságúak” – mondta Riz Katinka, a Reményi Csomagolástechnika Kft. minőségbiztosítási szakértője.

