Az air fryerek villámgyorsan hódították meg a magyar háztartásokat is, mint az olajban sütés egészséges és kényelmes alternatívái. Sőt, sokaknál már a hagyományos sütőt is leváltották. De felmerül a kérdés: kell-e előmelegíteni az air fryert? A rövid válasz: néha. Ez függ a készülék típusától, a készítendő ételtől, és attól, mennyire ropogós végeredményt szeretnél – írja a BHG.

Mikor kell előmelegíteni?
Sok recept nem igényel előmelegítést – ez az egyik oka annak, hogy az air fryerek ennyire népszerűek. De ha a recept kifejezetten előmelegítést kér, főleg ropogós vagy panírozott ételeknél, érdemes megtenni. Az előmelegítés biztosítja a forró levegős indítást, amitől kívül ropogós, belül szaftos lesz az étel.
Egyes gyártók kifejezetten javasolják az előmelegítést.
Különösen fontos lehet előmelegíteni, ha az alábbiakat sütöd: fagyasztott hasábburgonya, csirkeszárny, panírozott halrudak, vékonyra vágott zöldségek.
Nem mindig szükséges az előmelegítés
Vannak olyan típusok – például az újabb Philips modellek –, amelyek automatikusan beállítják a hőfokot, és nem igénylik az előmelegítést. Nincs szükség előmelegítésre akkor sem, ha: nem ropogós ételt készítesz, süteményt vagy nedves tésztájú ételt (pl. muffin, banánkenyér) sütsz, egész csirkemellet vagy vastagabb húsokat sütsz.
Így csináld jól
Ha a készülékeden nincs külön előmelegítő gomb, akkor állítsd be a kívánt hőmérsékletet. Kapcsold be a gépet 3–5 percre, üresen. A kosár maradjon a helyén a pontos hőmérséklet miatt, de ilyenkor – amikor a kosár üres – nem szabad sütőpapírt vagy alufóliát használni. Amikor letelt az idő (vagy pittyeg a gép), mehet bele az étel.
A legtöbb air fryer 3–5 perc alatt felmelegszik, attól függően, milyen hőfokot állítottál be:
Alacsony hőfokon (150–180 °C): 3 perc elég
Magas hőfokon (190–200 °C): érdemes 5 percig melegíteni
Előmelegítés nélkül kicsit hosszabb lehet a sütési idő, az étel kevésbé lesz egyenletesen ropogós, az étel inkább párolódik, mint sül. De a legtöbb hétköznapi fogásnál ez nem okoz drámai különbséget.
