Dübörög a VOLT Sopronban: Írországból is jöttek a Muse lángokba borított koncertjére

Szükösdi Judit
Két év szünet után elstartolt a hazai fesztiválszezon Sopronban: a VOLT nyitónapján a Muse koncertjére gyűlt össze a legnagyobb tömeg, ahol a zenére és a látványra sem lehetett panasz. Csütörtökön programváltozás lesz a nagyszínpadon, Yungblud ugyanis beteget jelentett.

Ha egy készpénzmentes fesztiválra érkezel, a bankkártyádat pedig otthon hagyod, mert a telefonoddal működik az érintős fizetés, nos, akkor nem a legszerencsésebb, ha a mobilod rövid időn belül lemerül. A jó hír, hogy a VOLTon többfelé is elhelyeztek töltőállomásokat, például a nagyszínpad közelében is energetizálható a telefon. De hogy miért is ezzel kezdem a beszámolót?

Mert itt keveredtem egy házaspár mellé, akik Írországból jöttek Sopronba, a Muse és a The Killers koncertjére kíváncsian.

A Carson Coma táncoltatta a közönséget, mialatt beszélgettünk, és a dübörgő basszus miatt nem minden szót értettünk tökéletesen, de számomra épp az ilyen random találkozók, az egymással megosztott, leginkább vicces történetek hozzák meg az igazi fesztiválhangulatot – persze a jó koncertek mellett. A VOLTot mindig is jellemezte ezt a baráti hangulat, és idén, a koronavírus-járvány miatti két év kihagyást követően most úgy érzem, talán még inkább nyitottabbak a fesztiválozók, vártuk már ezt a szabadságot. „Köszönöm” – válaszolta kérdésemre az ír férfi, hogy tud-e bármit magyarul, egyébként egészen szép kiejtéssel.

Lángokba borította a színpadot a Muse

„Köszönöm” – ezt mondta pár órával később Matt Bellamy, a Muse énekese is, természetesen ezt már nemcsak nekem, hanem a tomboló közönségnek. Az angol zenekar szó szerint lángba borította a színpadot: a kezdéskor egy állványon, a Will Of The People albumuk kezdőbetűi égtek nagy lánggal, a tagok pedig tükörmaszkban jelentek meg.

Matthew Bellamy énekes a brit Muse együttes koncertjén a soproni VOLT Fesztiválon 2022. június 21-én.
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A látványra – a tűz is visszatérő elem volt -, és a világításra később sem lehetett panasz,  de ami ennél sokkal fontosabb: a zenére és a hangzásra sem. Leírhatatlanul felszabadító érzés volt együtt üvölteni például a Time Is Running Out vagy az Uprising refrénjét. Láthatóan a tagok is élvezték a koncertet, végig tartották a kapcsolatot a közönséggel, többször kisétáltak a kifutóra is, énekeltették a népet.

Matthew Bellamy énekes a brit Muse együttes koncertjén a soproni VOLT Fesztiválon 2022. június 21-én.
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Az új dalok mellett szinte az összes nagy sláger elhangzott, talán csak a Resistance-t hiányolhatták a rajongók.

Yungblud beteget jelentett

 A VOLT fesztivál nagyszínpadának egyik – csütörtökre várt – nemzetközi sztárja, Yungblud betegség miatt kénytelen volt lemondani soproni koncertjét, így változik a színpad aznapi programja.

„Elég pocsékul éreztem már magam az európai turné vége óta, végül orvoshoz fordultam” – írja Yungblud, akit a doktor – torokgyulladás miatt – három napos hallgatásra kötelezett. „Teljesen ki vagyok bukva, hogy emiatt nem tudok fellépni a VOLTon” – tette hozzá az ifjú énekes, bár nagyon várta, hogy itt indíthassa a fesztiválszezont. „Bármit szívesen megtennék, hogy felléphessek, de azt mondták, hogy ha most nem pihenek, súlyosbodhat a problémám.”

A fesztivál szervezőinek az utolsó pillanatban tehát át kellett alakítani a Telekom Nagyszínpad csütörtöki programját. Dzsúdló kezd, ahogy ez eredetileg is volt, utána a Punnany Massif lép be programsorba, majd a Follow The Flow koncertezik az esti sztár, a Bring Me the Horizon előtt. Az így megváltozott Beko színpad programját pedig a soproni kötődésű Moby Dick egészíti ki.

Óriáskerék helyett dodzsem

Arra számítani lehetett, hogy a korábbi évekhez képest kevesebb lesz a fesztiválozó, ez a nyitónapra igaz is volt. Késő estére, a Muse koncertjére összegyűlt ugyan a tömeg, de ha valaki féltávnál kisétált egy sörért középtájról, a hangosító környékéről, kényelmesen visszatérhetett ugyanoda. Az első sorokban sem éreztünk tolongást – ami természetesen részünkről nem is baj, legalább volt terünk a csápolásra.

Fesztiválozók a soproni VOLT Fesztivál nyitónapján 2022. június 21-én.
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Ami a VOLT elrendezését illeti, a korábbi évekhez képest nem változott jelentősen, a már-már jelképnek számító óriáskerék azonban idén nincs, helyette dodzsemezni lehet: 2000 forintért, 5 percig. (Étel-ital árkörképről későbbi cikkünkben számolunk be.)

Főszervezők: a VOLT programja bárhol megállná a helyét

“Vannak fesztiválok, és van a VOLT – így szól a 2022-es Telekom VOLT Fesztivál szlogenje, amely jól kifejezi a szándékunkat akár a programkínálat, akár a VOLT-ot érintő legfontosabb törekvéseink terén”– mondta korábban Lobenwein Norbert, a fesztivál egyik alapítója. (Amint arról beszámoltunk, az alapítók jövőre kiszállnak a fesztivál irányításából.)  “A célunk az, hogy az élő zene megkülönböztetett ünnepeként készüljenek Sopronba, akár a vendégeink, akár a fellépők, legyen szó a színpadi programról, a kísérő eseményekről, vagy éppen a Sopront érintő történésekről. A kétéves kihagyás utáni visszatéréssel nagyon magasra tesszük a lécet. A kezdetek óta jellemző a VOLTra a kifejezetten erős élő zenei vonal, a hazai- és nemzetközi sztárokat felvonultató line-up. A 2022-es Telekom VOLT programja ehhez képest is egy komoly szintlépés, amely bárhol a világon megállná a helyét. Olyan állócsillagnak számító stadionsztárok szerepelnek benne, mint a MUSE vagy a The Killers, a legaktuálisabb nevek és az állandó fesztiválkedvencek között a SUM41 vagy éppen a Bring Me The Horizon”– tette hozzá a főszervező.

Fülöp Zoltán, a VOLT másik alapítója hozzáfűzte: “Az idei VOLT a harmincadik lenne, ha nem számoljuk a két év kihagyást. Sokan kérdezik, hogy a jubileumot ünnepeljük-e valami különleges programmal? Leginkább azt tartjuk ünnepi pillanatnak, hogy végre elindul a VOLT és úgy lehetünk együtt Sopronban, ahogyan azt majd’ három évtizede annyira szeretik a vendégeink.” Az alapítók mellett a főszervezői szerepet pár éve már Filutás Anna látja el: “Nem könnyű feladat két év után újra felvenni a fonalat, ráadásul a VOLT az egyik első a sorban a hazai nyári fesztiválok közül. A kollégáim részéről a megszokottnál is több munkát, odafigyelést igényelt, hogy felkészüljünk erre az öt napra, remélem, a hangulat tükrözi majd ezt a törekvésünket.”

Fesztiválozók a soproni VOLT Fesztivál nyitónapján 2022. június 21-én.
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A VOLT-on a Telekom Nagyszínpad az első napon az Ivan & The Parazollal indított, akiket a Carson Coma követett, majd jöttek a tankok, azaz a Tankcsapda és az estet ezen a színpadon a Muse zárta. Szerdán itt a Brains kezd, aztán Skillet koncert következik, majd a Bagosssy Brothers Company és főzenekarként a Killers lép színpadra. És elérkezett a csütörtök és a Telekom Nagyszínpadra lép Dzsúdló, a Follow the Flow, a brit énekes Yungblud és a szintén brit Bring Me The Horizon. Péntekre várjuk Azariah koncertjét, de lesz Irie Maffia, Halott Pénz és Sum 41 is. A VOLT zárónapján a Telekom Nagyszínpadon lép fel a Platon Karataev, Passenger érkezik ide a Majka&Curtis páros és a VOLTot itt a Pendulum élő produkciója zárja.

Két további zenei színpadon további több mint 60 produkció szórakoztatja majd a VOLTra kiéhezett fesztiválozó közönséget.

Telekom Kraft színpadon például olyan nevek lépnek majd fel – a teljesség igénye nélkül – mint a Mary Popkids, a Blahaluisiana, az Analog Balaton, a Bohemian Betyars, a Hiperkarma, a Csaknekedkislány, a Fran Palermo, a Fish!, a Supernem, Dé:nesh, a Galaxisok, Betonhofi, a Hősök vagy a Belga.

Beko színpad szerdán indul, rajta lesz majd Krúbi, Punnany Massif, Elefánt, 30Y, Wellhello, Abigél, Esti Kornél, PUF, Ganxta Zolee és a Kartel, Vad Fruttik, Scarlxrd és sokan mások. 

Hajógyár Petőfi Színpad egy Carson Coma koncertfilmmel indul, aztán itt is felpörög az élő zene. Jön Ferenczi György és a Rackajam, az Óperentzia, az Anima Sound System, a Mörk, a Lóci Játszik, fellép Lil Frakk, a Parno Graszt és sok-sok további hazai előadó.
 
Telekom Kert Színpad már nem csak zene. Naponta Kiss V. Balázs varázsolja el a közönséget, de lesz bűvészshow esténként pedig a rezidens Dj viszi át a közönséget éjszakából a hajnalba. Bemutatkoznak a Szelektor tehetségkutató legjobbjai, de Fluor Tomival is zúzhatunk az éjszakába. Aztán reggel jöhet az ébresztő jóga. A Telekom Kraft Kert – Index Kávéházban naponta lesznek beszélgetések és közönségtalálkozók. A vendégek közt pedig Dr. Zacher Gábor toxikológus, a Hiperkarma, az Analog Balaton, az Esti Kornél, a Ricsárdgír, Ganxsta és az Irie Maffia – hogy csak néhányat említsünk. A Telekom Kraft Kert  – Zenedoboz is rejteget izgalmas programokat. Például Balla Máté (Ivan & The Parazol) és Svajcsik Kristóf (Mary PopKids) gitárosok 1-1 gitárral és erősítővel egy moderátorral beszélgetnek a gitározásról és mutatják meg kedvenc riffjeiket és hangzásaikat. Lesz itt majd dalszerző workshop, interaktív ütőhangszeres jammelés, amelyen a résztvevők Sárkány Bertalan ütőhangszeres vezetésével közösen ritmikákat játszanak és dobolnak. A Chill Hour keretében különböző előadók, úgy mint a Blahalouisiana vagy Járai Márk, kedvenc zenéiket DJ-zik egy üldögélős, az estére felkészülős órában. És még nincs vége: a Telekom Kraft Kert Briefly Network & Chill keretében hallhatunk a munka jövőjéről, workshop keretében rájöhetnek a látogatók, milyen szupererővel bírnak. Akit érdekel, részt vehet a Freelancer Workshopon, ahol lesz szó a social media menedzsmentről, a virtuális tiktok videókról vagy a szabadúszás 10+1 szabályáról. A Telekom Kraft Kert  – Index Art keretében a meglévő ruháink újragondolásával kreatívkodhatunk. A Telekom Kraft Kert – Gitársuli magáért beszél. 

Eszerint a Telekom több helyszínnel is várja a VOLTon a fesztiválozókat. Így például a már említett Telekom Kraft Kerttel, ami a váratlan élmények helyszíne. Egy igazán izgalmas, nyüzsgő, vagány, különleges liget, “fesztivál a fesztiválban”, ahol a zenei és kulturális meglepetéseken túl rengeteg élmény rejtőzködik majd a magenta felületek mögött, amit a fesztiválozók a Telekom Szezám alkalmazással tudnak majd megszerezni. Annyi dolguk van csak, hogy letöltsék az applikációt, szkenneljék a magentát, a nyerő kódért cserébe pedig az övék lehet egy extra nyeremény. A Telekom Kraft diákbérlettel rendelkezők extra ajándékokat is begyűjthetnek. A Telekom Crazy Race is kihagyhatatlan programnak ígérkezik: egy egyedülálló labirintus, ami olyan váratlan élményt nyújt majd a látogatóknak, amire nem is számítanak. Lehet, hogy egy magenta gorillát kell majd lefutniuk ahhoz, hogy megtalálják a kiutat. A játékban, amit párban és egyedül is lehet játszani, és a bent lévő játékost kívülről digitális kijelzőkön lehet majd követni a streamnek köszönhetően, szükség lesz gyorsaságra és leleményességre is, hiszen közben olyan kincseket tudnak összegyűjteni, amivel csak fokozódik a fesztiválélmény, sőt minden nap egy mindent vivő exkluzív Telekom ALL IN PASS is gazdára fog találni.  

A VOLTon a Jack Apple Színpadon pedig éjszakai DJ programok várják a látogatókat.

Idén is jár a 12V busz, avagy így közlekedj a VOLTra

„Legközelebb ne a bokroknál álljak meg” – hangzott a tanács a buszsofőrtől, teljesen jogosan. A növényzettől nem láthatta ugyanis, hogy a megállóban várakozok a 12V járatra, ami a VOLT Fesztivál helyszínére visz. (Pillanattal később lefékezett, és megvárta, míg felszállok, köszönet érte.) A járat egyébként a soproni vasútállomástól indul – ott nincsenek eltakaró bokrok -, és a fesztivál bejáratához vezető út előtt tesz le, 390 forintért vehet menetjegyet, aki így jutna el a Lővér kempingbe. Onnantól egy kicsit sétálni kell, amíg megérkezünk a pénztárakhoz, ahol az előre megvásárolt jegyek is karszalagra válthatóak. A nyitónap délutánján egyébként nagyon gyorsan ment a check-in. A 12V menetrendje. Amennyiben hazafelé taxizna valaki, a korábbi évekhez hasonlóan sorba kell állnia az autóért, kedden éjjel kettőkor egy alig 5 perc volt számunkra. A fesztiváltól kb. 5 kilométeres távra 3200 forintért fuvarozott a taxis.