Belföld 2020. április 27.

Tégy virtuális sétát a kanapédról a Mátrában!

Fatima Belföld 2020. április 27.
A koronavírus miatt sem kell lemondanod a túrázásról: járd be a Mátrát virtuálisan!

A járványhelyzet miatt bezártak a múzeumok, előtérbe került a virtuális tárlatvezetés. Hasonló techológiával azonban bejárható a világ legnagyobb virágoskertje Hollandiában, az amerikai nemzeti parkok egy része és a franciaországi Versailles is. Az állatkertek nem fogadnak látogatókat, szafaritúrák sem indulnak, de szerencsére megvan a módja, hogyan utazzunk szerte a világban a négy fal között.

Ha inkább Magyarországot csodálnánk meg, akkor a fővárosról egy elképesztő VR-videó készült, míg egy kedves, 68 éves, Recsken élő nyugdíjas a Mátrába kalauzolja a nézőket.

Fotó: MTI/Komka Péter

Évekig készült a projekt

Hegedűs László hosszú évek alatt rengeteg munkát fektetett abba, hogy létrejöhessen a virtuális séta a Mátrában. Kezdetben csak tanulmányozta a technikát, majd a terepen dolgozott, végül programok segítségével tette össze a lenyűgöző végeredményt. 

– Van egy teljesen reklámmentes weboldalam, azon vannak diafilmek, optikai csalódás és hasonló érdekességek – kifejezetten kicsiknek szóló tartalmak. Évekkel ezelőtt azonban láttam az interneten ilyen virtuális sétát, megtetszett, így gondoltam, én is készítek hasonlót. 3 hónapon keresztül reggeltől estig bújtam az internetet, teszteltem 20 programot, és tanulmányoztam, hogyan kell a képeket elkészíteni – kezdi a Startlapnak az egykori informatikus, jelenleg nyugdíjas Hegedűs László, hozzátéve: amikor a fővárosból elköltözött Recskre, sok időt töltött a Mátra bebarangolásával.

– Sok gyakorlással megtanultam, hogyan kell gömbpanorámát készíteni. Eleinte a kertről csináltam, majd miután a feleségemmel Pestről Recskre költöztünk, akkor jött az ötlet, hogy a Mátráról csinálok egy ilyen virtuális sétát. Jártamban-keltemben szép helyeket látogattam, amelyik megtetszett, arról készítettem felvételt. Kinéztem egy pontot, ott körbenéztem, majd odavittem a fényképezőgépet az állvánnyal. Egy helyen összesen 38 képet kell készítenem minden irányban a gömbpanorámához. Mindenhol kell lenni képnek, különben egy fekete lyuk keletkezik ott, ahol nincs felvétel. Igaz, 4 képből is össze lehet rakni úgy, hogy egy automata forgatja a kamerát, de másfél millió forint egy ilyen berendezés – én a 30 ezer forintos géppel készítettem a felvételeket. Miután a fotók elkészültek, egy program összeállította nekem a gömböt, ezt követően nyilakat raktam bele hivatkozásokkal, amikre kattintva ugrálni lehet a 200 gömb között – folytatta László, aki még jogtiszta térképeket is beillesztett, amiket interaktívvá tett: piros pöttyök jelölik, hol vannak a gömbök, amelyikre kattintunk, azt járhatjuk be.

Akinek hiányzik a túrázás

Hegedűs László elsősorban az otthoni karanténban lévőknek szeretne kedveskedni a virtuális sétával.

– A több mint 200 gömbpanoráma összekapcsolásával a Mátra tájai és körülbelül 22 település “járható be”, köztük Eger, Hollókő, Kékestető TV-torony, Piszkéstetőn lévő csillagvizsgáló – ez belülről is -, és még a Verpelét mellett található egyetlen magyarországi vulkanikus kráter is. Aki bent ül a négy fal között legalább virtuálisan kimehet sétálni, ha már igazából nem lehet. A dydudu.hu – reklámmentes – weboldalam képek menüpontjából lehet elérni, vagy erre a linkre kattintva, ami a Kékestető tévétornyából indítja a túrát.

Keresés az oldalon