10 hely Magyarországon, ahol virágzásban gyönyörködhetsz

Startlap Utazás
Vége a télnek, itt a tavasz és vele együtt újjáéled a természet. Mint minden évben, az új évszak csodálatos virágzással köszönt be országszerte.

Ezért most egy olyan tízes listával jelentkezünk, amelyből bárki kedvére válogathat Magyarország legszebb virágmezőiből. Legyen az hóvirág, tőzike, krókusz vagy akár tulipán. 

Alcsúti Arborétum – itt a legnagyobb a hóvirágmező

Végtelen hóvirágmező az Alcsúti Arborétumban
Két és fél hektáron teljes pompájában virágzik a hóvirág az Alcsúti Arborétumban (MTI Fotó: Czimbal Gyula)

Alcsútdobozon, Fejér megyében, a Vértes hegység lábánál, a Pollack Mihály tervezte egykori Habsburg-kastélyhoz tartozó park része az a hóvirágmező, amely közel két és fél hektáron terül el. Néhány helyen már szinte szőnyegszerű a látványa, annyira egybefüggő.

A növények első példányait az 1800-as évek végén telepítették a hajdani birtok kertészei. Ezeket idővel újabb és újabb variánsokkal gyarapították.

Így mára már 7 hóvirágfaj, 24 fajtáját tudják megtekinteni a látogatók.

Az arborétumban természetesen a növényvilág számtalan érdekességét is meg lehet tekinteni: ne hagyjuk ki a 170 éves libanoni cédrust, és a vele egykorú platánsort sem!

Kámoni Arborétum – ahol a hóvirág és a tőzike találkozik a krókusszal

Virágmező a Kámoni Arborétumban.
Virágmező krókusszal, hóvirággal a Kámoni Arborétumban (Fotó: Kámoni Arborétum)

Szombathely északi városrészében található parkot még a Saághy család kezdte kialakítani az 1890-es években. A botanikuskert leginkább arról híres, hogy itt található Magyarországon a leggazdagabb fásszárú gyűjtemény (2500 fajjal és változataival), számtalan ritkasággal, különlegességgel.

Azonban tél végén, tavasz elején mindezt szinte elfeledteti a vadvirágok által nyújtott pompa, melyben az ide látogatók órákig képesek gyönyörködni, mégsem tudnak betelni vele.

A hóvirág ilyenkor keveredik a távolról nehezebben megkülönböztethető, harang levelű tőzikével. Ezeket festi aztán meg a kék krókusz, amitől már folyamszerűvé válnak a mezők.

Szarvasi Arborétum – a kora tavaszi legszebb virágai

Csodás krókuszmező közelebbről (Fotó: Getty Images)

A Pepi-kertnek is hívott park Szarvas város határában található, a Hármas-Körös legnagyobb holtága mentén. Bár a hóvirág az Alföldön ritkán fordul elő, itt rengeteget találhatunk belőle.

Ráadásul nincs is egyedül, kora tavasszal a hunyor, a krókusz, a májvavirág és a kankalin nyújt részére fenséges társaságot.

Április közepe felé a liliomfák virágzása bódít el mindenkit, és ilyenkor a tulipánok és a fürtös gyöngyike is felejthetetlenné teszi a látogatást.

Persze, azért itt nem érnek véget a csodák: találkozhatunk kék pávákkal, mamutfenyőkkel, 200 éves tölgyekkel, illetve a világ minden részéről származó különleges fákkal és cserjékkel.

Csáfordi erdő – tőzikék milliói várnak

Tőzikék milliói a csáfordi erdőben.
Tőzikék a csáfordi erdőben, kora tavasszal (Fotó: Molnár László)

Az ország egyetlen  összefüggő tőzikés erdeje , amely a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén található, Csáfordjánosfa község határában. A harang alakú, zöld szegéllyel csipkézett virág szépségében februártól márciusig gyönyörködhet a nagyérdemű.

A Győr-Moson-Sopron megye Vas megyével határos délnyugati területén lévő rengeteghez annyi turista szokott elzarándokolni, hogy kénytelenek voltak keményíteni a látogatási szabályokon.

Csak gyalogosan látogatható a helyszín, és a kijelölt útvonalról való letérést büntetik.

Nem véletlen ez a szigorítást, ugyanis itt 13-17 millió tövet számlál a tőzike helyi populációja, ami bárhol Európában óriásinak számít.

Dobogó-erdő – tőzikék mindenütt

Dobogó-erdei tőzikemező (Fotó: vaskarika.hu)

Körmend és a közigazgatásilag hozzátartozó Horvátnádalja között húzódik a Rába-Pinka árterében Dobogó-erdő. A csáfordjánosfai erdőség mellett ez az egyik legnagyobb hazai tőzike lelőhely.

A keményfás ligeterdőbe belépve elsőre nehéz észrevenni a virágokat, aztán ha minél beljebb haladunk, annál több lesz belőle. A tapasztalt túrázók szerint már az elején érdemes a szűkebb, jobb oldali tanösvényt választanunk.

 

Tulipánszüret Kőröshegyen

Tulipánmező egy domb oldalában (Fotó: Getty Images)

Egy picit már előrébb ugrunk a virágzások között, egy olyan páratlan helyre és eseményre, amely áprilisban fogadja látogatóit, akkor is csak pár napra.

Ha szeretnénk látni egy hegyoldalnyi tulipánt, és még haza is vinnénk belőlük, akkor mindenképpen látogassunk el Kőröshegyre, ami Balatonföldvár szomszédságában található, a parttól alig 3 kilométerre.

A Kőrőshegyi Levendulásban ugyanis 176 ezer tulipánt ültettek, és ha van metszőollónk (ezt lehet a helyszínen is bérelni), no meg gumicsizmánk, akkor ebből lesz mit hazavinnünk.

A szüret 2020. április 9-13. (csütörtök – hétfő) 9:00-17:00 óra között tart.

Tulipántenger Magyarország legnagyobb botanikus kertjében

A vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert csodálatos tulipánjai (Fotó: Nemzeti Botanikus Kert)

Nem maradhat ki a felsorolásból természetesen a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert sem, mely szintén hatalmas tulipánmezőkkel örvendezteti meg vendégeit.

A virágzás itt április elején kezdődik, de a kertészek egy remek húzással ügyelnek annak folyamatosságára, mivel vannak olyan fajták – a mintegy 70 különféle között – melyek később nyílnak. Ahogyan előfordulnak az árnyékos helyeket, illetve a napfényt jobban kedvelők is.

A hely maga hazánk leggazdagabb tudományos élőnövény gyűjtőhelye, ahol ráadásul rengeteg különböző madárfaj él.

Ha van időnk, akkor szánjunk rá egy egész délutánt is, örök emlék marad.

Kökörcsin túrák a Budai-hegységben

Kökörcsin virágok a mezőn (Fotó: Getty Images)

Március közepén kezdi el bontani szirmait az a leánykökörcsin, amit a tavasz egyik legszebb vadvirágának tartanak. Budapest belvárosától kocsival 15 perc alatt elérhető az a Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület, ahol ilyenkor hatványozva találkozhatunk vele.

A kékesibolya színű virágokat élénksárga porzók ékesítik, és bár védett növényről van szó, a teájával egykor az aszmatikus görcsöt, fejfájást csillapítottak.

A területen vezetett, egy órás vezetett túrákat tartanak, kívánság szerint akár óvodás csoportoknak is. Érdemes ezeket igénybe vennünk, rengeteg érdekességet megtudhatunk a lenyűgöző erdőség állat- és növényvilágáról.

Babócsai Basakert, a nárciszok birodalma

Nárciszmező a domboldalon (Fotó: Getty Images)

Európában itt található a legnagyobb összefüggő nárciszmező, ezért nem véletlen a 13 hektáros terület védetté nyilvánítása. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának fennhatósága alatt lévő tájat már a török hódoltság óta díszíti a csillagos nárcisz.

Az évszázadok során keveredett a közönséges fehér nárcisszal, ami nem hogy levonna szépségéből, de még ki is hangsúlyozza azt.

A virágzás tavasz derekán kezdődik, és akár májusig is eltarthat. Érdemes azonban április vége felé ellátogatni ide, mivel akkor teljesedik ki legjobban a rét pompája.

Jeli Varázskert – virágok mindenütt

Gyönyörű rododendron bokrok (Fotó: Getty Images)

Zalaegerszegtől vagy akár Szombathelytől is alig félórányit kell csak autóznunk a Kám határában lévő csodáig, ami nem véletlen viseli nevében a varázskert kifejezést.

Ide április végén, május elején érdemes látogatni: itt már nem a tavasz korai hírnökei lesznek a főszereplők, hanem olyan gyönyörűségek, mint a koreai havasszépe, a japán babérhanga, vagy a 300 rododendron-változat bokrainak virágai.

Jeli Varázskertben nárciszból sem szerénykednek, rendszerint 15 ezer példány nyílik a park területén.